Incko: Blokiran napredak u BiH

Napredak u Bosni i Hercegovini blokiran je zbog nerešene političke debate, izjavio je danas visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2009.

20:06

Default images

On je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku optužio pojedine političare iz Republike Srpske za zastoj ključnih reformi. "Uporne opstrukcije koje dolaze od nekih političara iz reda srpskog naroda doprinele su odgađanju sprovođenja ključnih reformi", rekao je Incko.

On je naveo da je RS stvorila problem na državnom nivou, a onda kritikovala državu zbog postojanja problema.

Podnoseći polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti o stanju u BiH, Incko je, kako je saopšteno iz njegove kancelarije OHR u Sarajevu, rekao da međunarodna zajednica intenzivno sarađuje sa svojim bosanskohercegovačkim partnerima kako bi rešili ovu debatu.

"Kada to bude učinjeno, biće moguć brz napredak ka našem krajnjem cilju - suverenoj, prosperitetnoj i demokratskoj BiH potpuno integrisanoj u evroatlantske strukture", rekao je Incko i naveo da su "dvostruke konfuzije" uzrok trenutnih poteškoća.

"U Republici Srpskoj postoji konfuzija oko prirode entiteta i prirode države, a u oba entiteta postoji konfuzija u pogledu pravog političkog fokusa", rekao je Incko.

On je ocenio da rukovodstvo RS nije shvatilo da državni i entitetski organi imaju odvojene i posebno definisane mandate i da i jedni i drugi moraju raditi svoj posao bez međusobnog uplitanja.

Napomenuo je da je ove godine u BiH desetine hiljada građana ostalo bez posla zbog svetske recesije i nedonošenja ključnih zakona, a da "politički establišment ignoriše ovu egzistencijalnu krizu u kojoj su se našle stotine hiljada porodica".

Opisujući inicijativu Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Incko je rekao da je to pokušaj da se krene s mrtve tačke da se direktno uhvati u koštac sa rešavanjem političkog problema s kojima se suočava BiH.

On je rekao da je zadatak sa kojim se bosanskohercegovački lideri odmah moraju suočiti, uz međunarodnu pomoć, ispunjavanje ciljeva u oblasti vladavine prava i ekonomskih reformi, rešavanje pitanja državne i vojne imovine, osiguranje kontinuiranog povratka izbeglica i eliminisanje političke opstrukcije u ispunjavanju ovih dejtonskih ciljeva.

Pozdravio je odluku o produženju mandata snaga EUFOR-a u BiH, koju je nedavno doneo Savet bezbednosti UN.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić osporio je danas pred Savetom bezbednosti UN izveštaj visokog predstavnika Valentina Incka o stanju u zemlji, kao pesimističan dokument koji ne nudi rešenja, već isključivo traži krivca za loše stanje u BiH.

Osporavajući Inckov Izveštaj, Špirić je u obraćanju SB UN rekao da u njemu nije mogao da vidi ni jednu pozitivnu ocenu o Republici Srpskoj, iako je ona funkcionoaniji i efikasniji deo BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: