Jeremić za regionalnu saradnju

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić založio se u Bukureštu za snažniju regionalnu saradnju istakavši da je to podsticaj za približavanje EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

12:58

Default images

Jeremić je na 20. sastanku Centralno-evropske incijative (CEI) rekao da je Srbija radila na tome da se ceo zapadni Balkan približi Evropskoj uniji.

"Promovisali smo političku integraciju kroz Proces saradnje jugoistočne Evrope i Saveta za regionalu saradnju. Preuzeli smo vođstvo da osiguramo da Alijansa civilizacija ima snažan i živ regionalni kontekst, radeći zajedno na podsticanju međukulturnog dijaloga i okončanja bolnog procesa pomirenja", rekao je on.

Jeremić je kazao da je Srbija takođe podsticala ekonomsku integraciju kroz prekogranične infrastrukturne projekte poput Koridora sedam i 10 ili sporazum o slobodnoj trgovini kao što je CEFTA.

On je izrazio uverenje da CEI može pomoći da se ulazak Srbije u EU brže ostvari i da kanališući regionalnu saradnju "nastavlja da služi kao važna veza između zemalja članica EU u regionu i zemalja pretendenata".

"Incijativa je postala središnja tačka naše težnje za konsolidaciju regionalnog poverenja", rekao je šef srpske diplomtije.

Jeremić je podsetio da je CEI prvi forum za multilateralnu saradnju osnovan posle pada Berlinskog zida i naveo da je tadašnja jugoslovenska diplomatija, koju je predvodio ministar Budimir Lončar, "odigrala odlučujuću ulogu" u osnivanju te institucije.

On je kazao da je Srbija ponosna što je jedna od ravnopravnih naslednica osnivača CEI i izrazio zadovoljstvo što su u Bukureštu prisutni predstavnici svih bivših jugoslovenskih republika.

Ukazujuhi na nameru osnivača CEI da se "konsoliduju dobici iz 1989. godine", Jeremić je ocenio da je to imalo samo delimičnog uspeha budući da je "zapadni Balkan ubrzo skrenuo na pogrešnu stranu".

"Posle razorne decenije rata, političke i ekonomske izolacije, demokratija je stigla u naše zemlje, uvećavajući izglede završetka evropske izgradnje", kazao je Jeremić i dodao da postoji osećaj da je uspeh na dohvat.

"Znamo da je svet usred drugog perioda transformacije, na neki način uporedivog s 1989. godinom. Ovog puta, odlučni smo da ne dospustimo da nas događaji mimoiđu. Odlučni smo u želji da se pridružimo EU što je pre moguće. Ovo je središnji strateški prioritet Republike Srbije", rekao je Jeremić.

Jeremić je poželeo uspeh Crnoj Gori koja će sledeće godine predsedavati CEI.

Ministri: Integrisati Balkan u EU

Ministri spoljnih poslova Italije, Rumunije i Mađarske založili su se u Bukureštu za integraciju svih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

"Nijedna zemlja zapadnog Balkana ne treba da ostane izvan Evropske unije i integracija celog zapadnog Balkana treba da bude prioritet", rekao je ministar spoljnih poslova Franko Fratini.

Fratini je takođe naglasio da Moldaviju, Ukrajinu i Belorusiju, koje su članice CEI, treba približiti Evropskoj uniji.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Balaš je takođe rekao da najznačajniji cilj CEI treba da bude integracija zemalja zapadnog Balkana u EU i približavanje Uniji Moldavije, Ukrajine i Belorusije.

Šef rumunske diplomatije Katalin Predoju istakao je da Rumunija podržava evropsku integraciju Srbije i svih zemalja zapadnog Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: