Kosovo: Prijavljena 21 srpska lista

Beograd smatra da nema uslova da kosovski Srbi učestvuju na lokalnim izborima, a kosovske institucije i međunarodne misije pozivaju Srbe da izađu na birališta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2009.

19:00

Default images

Do lokalnih izbora na Kosovu ostalo je još šest dana. Beograd nije promenio stav o izlasku Srba na te izbore, a iz kosovskih institucija i međunarodnih mislija stižu poruke da će izlazak na izbore u nedelju omogućiti Srbima preuzimanje lokalnih vlasti tamo gde čine većinu. Za izbore je prijavljena 21 srpska lista.

Najviše ih je kandidovano za buduću opštinu Gračanica.

Kosovski Srbi nedelju dana pred izbore i dalje su u dilemi da li da poslušaju Beograd i bojkotiju glasanje ili međunarodnu zajednicu i i postanu deo vlasti na Kosovu.

Predsednik Srpskog pokreta otpora i kandidat za predsednika nove opštine Gračanica Momčilo Trajković smatra da je najvažniji razlog učestvovanja Srba na izborima preuzimanje lokalne samouprave, kako bi se uticalo na svakodnevne potrebe i život ljudi.

U Kosovskom okrugu, koji predstavlja Vladu Sribje sa sedištem u Gračanici, nedvosmsleno odbijaju potrebu ovdašnjih Srba da učestvuju izborima.

Načelnik okruga Goran Arsić kaže da su Srbi u Gračanici u avgustu već izabrali svoju lokalnu vlast.

Lokalni Srbi, prema porukama iz međunarodnih misija na Kosovu, rizikuju da u svojim sredinama izgube vlast ukoliko bojkotuju izbore.

Na lokalnim izborima na Kosovu glasaće 28 odsto Srba, 40 odsto je neopredeljeno, dok je 32 odsto protiv, pokazalo je istraživanje prištinske nevladine organizacije “Kontakt“, koje je nedavno urađeno u Gračanici i Novom Brdu na uzorku od 125 ispitanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: