Takmičenje ekipa hitne pomoći

Ministarstvo zdravlja, Evropskom komisija i zavodi za hitnu medicinsku pomoć organizovali su takmičenje ekipa hitne pomoći.

Izvor: B92

Sreda, 04.11.2009.

12:42

Default images

Cilj ovog takmičenja, održanog u okviru projekta "Tehnička podrška reformi hitne medicinske pomoći u Srbiji" bio je da se pokažu vozila i najnovija oprema, koju je hitnim službama u Srbiji donirala Evropska unija u vrednosti od 10 miliona evra.

Videti smrskan automobil i povređenog vozača na putevima u Srbiji nije retkost, ipak, ovog puta. saobraćaj u Skerlićevoj ulici nije zaustavila saobraćajna nesreća, već takmičenje ekipa iz četiri zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Sneg i samo tri stepena iznad nule nisu sprečili ekipe iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca da u najkraćem roku pruže pomoć pacijentima, jer kako kažu, to su realni uslovi u kojima rade.

Ekipa su imale dva zadatka - zbrinjavanje pacijenta sa bolom u grudima i zbrinjavanje traumatizovanog pacijenta, a sve sa idejom da se na najbolji način predstave nova vozila i oprema.

“Sve je predstavljeno vrlo realno i to je ono sa čim se mi susrećemo svaki dan i što viđamo svaki dan”, kaže Vanja Bošković iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad.

“Kao i sve ekipe u Srbiji, tako i Zavod za hitnu medicinsku pomoć ima tri člana ekipe, a to su lekar, medicinski tehničar i vozač. Mogu da se pohvalim da su svi naši vozači prošli obuku i da podjednako učestvuju u zbrinjavanju pacijenta i u svim situacijama koje mogu da nas zadese”, rekla je Jelena Tanasijević iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac.

“Bez adekvatne i kvalitetne opreme, naša obučenost ne može doći do izražaja. Kad se uklopi obučenost, adekvatna i moderna oprema, rezultati su očigledni”, kazao je Milan Japalak iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd.

“Mi imamo dosta poziva sa javnih mesta, kao što je bio ovaj ovde u biblioteci. Drugi je takođe realno prikazan - smrskana kola, vozač je bio našminkan sa povredama”, ispričao je Saša Ignjatijević iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš. Prema mišljenu četvoročlanog žirija, na terenu se najbolje snašla ekipa iz Kragujevca.

Članovi ovog tima provešće početak decembra u Varšavi i Beču gde će pratiti rad inostranih kolega.

U reformu hitne pomoći u Srbiji koju je pomogla Evropska unija i koja podrazumeva nabavku opreme, 252 najmodernijia vozila i edukaciju radnika uloženo je 10 miliona evra.

“To što je vrlo važno je da se u vozilima nalazi i kompletna savremena i najnovija oprema koja pomaže da se spasu životi”, rekao je Pjer Dibman, šef sektora operacije EK.

“Svi veći gradovi u Srbiji dobili su kola hitne pomoći, između jednog i desetak, koliko su dobili najveći gradovi. Ja verujem da je pokriveno nekih osamdeset odsto i vodilo se računa o regionalnoj distribuciji, da ne ostane ni jedan region da nema iole normalno vozilo. Mislim da smo za neko vreme uspeli da pokrijemo teritoriju na sasvim zadovoljavajućem nivou”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Tomislav Stantić.

U Ministarstvu zdravlja kažu da će hitna pomoć kao i do sada ostati locirana u domovima zdravlja i u zavodima za hitnu medicinsku pomoć.

Oni navode da je u planu da se što pre uvede jedinstven broj za prijavu hitnih medicinskih slučajeva, koji se koristi i u zemljama Evropske unije - 112.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: