Godišnjica oslobođenja Beograda

Na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju položeni su venci povodom 91 godine od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu.

Izvor: B92

Nedelja, 01.11.2009.

19:22

Default images

Vence su položili član Gradskog veća Goran Kreclović i predstavnici Društva za negovanje tradicija Srbije do 1918. godine i Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, navodi se u saopštenju Uprave grada Beograda.

"Beograd s poštovanjem čuva uspomenu na sve borce koji su ga u njegovoj dugoj istoriji oslobađali od raznih okupatora. Posebno se zahvaljujemo udruženjima građana koja neguju uspomenu na heroje iz naše istorije. Zemlja koja se ne seća svoje prošlosti ne može se nadati svetloj budućnosti", rekao je Kreclović.

Beograd je oslobođen 1. novembra 1918. godine čime je označen kraj Prvog svetskog rata na prostoru tadašnje Kraljevine Srbije.

Na inicijativu Udruženja ratnika i tadašnje Uprave grada Beograda, Spomen-kosturnica na Novom groblju podignuta je 1931. godine. U kosturnici su sahranjeni branioci Beograda poginuli 1915. I oslobodioci stradali u završnim borbama 1918. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: