Nema razloga za zatvaranje škola

Ministar zdravlja kaže da škole neće biti preventivno zatvarane zbog novog gripa. Ministar prosvete preporučuje odlaganje đačkih ekskurzija za proleće.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 30.10.2009.

11:59

Default images

Povodom novog talasa virusa H1N1 koji je juče prvi put zabeležen u četiri škole u Srbiji, oglasio se ministar zdravlja Tomica Milosavljević. On kaže da mesta panici nema, da se povećanja broja obolelih očekuje i da zato sve škole moraju da se ponašaju kao da je virus u svakoj već prisutan.

Prema poslednjim informacija u Srbiji su od virusa H1N1 obolele 153 osobe, i sve osim devojke u Kragujevcu i dečaka iz Paraćina imaju lakši oblik bolesti, o čemu opširnije možete čitati u posebnoj vesti.

Virus se od juče pojavio u četiri škole - dve srednje u Beogradu, i dve osnovne - u Čačku i Kraljevu.

To je bilo očekivano, kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

On navodi da nema mesta panici ali ima strogoj prevenciji.

"Svaka škola i svaka sredina morala bi da se ponaša kao da je virus u svakoj školi”, kaže ministar Milosavljević.

"To znači mere prevencije, pojačana lična i kolektivna higijena, izbegavanje direktnog socijalnog kontakta, to treba sada da se primenjuje mnogo ozbiljnije i strože nego što je to bilo do sad. Ponavljam, kao da je virus u svakoj školi, jer će se to i desiti, kao što se događa na čitavom kontinentu”, poziva on.

“Škole preventivno unapred neće biti zatvarane i u ovom trenutku ni jedna škola u Srbiji nije zatvorena”, kazao je Milosavljević. Vojna gimnazija u Beogradu je zbog pojave virusa H1N1 kod četvorice učenika obustavila nastavu na nekoliko dana.

Na pitanje može li preciznije da kaže koji bi broj obolele dece značio da škola treba da se zatvori, ministar kaže da “misli da to u ovom trenutku nije presudno važno”.

“Važno je da svaka škola treba da se ponaša kao da sada ima infekciju u školi, kao da ima obolele đake”, rekao je Milosavljević.

“Zna se tačno koje su naše preporuke, ne možete svima reći stavite maske i idite sa maskama u školu, ali znate šta piše u našim uputstvima vezanim za prevenciju”, rekao je ministar na pitanje da li deca treba da idu sa maskama u školu.

Ona pre svega podrazumeva pranje ruku i savet roditeljima da decu kod kojih uoče simptome respiratorih infekcija ne vode u kolektive i da se obavezno obrate lekarima.

Građani sa kojima je B92 razgovarala kažu da za sada nisu uplašeni. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Tomislav Stantić objasnio je da ne postoje epidemiološki razlozi za zatvaranje škola zbog pojave novog gripa tipa H1N1.

Stantić kaže da će razvoj situacije usloviti dalje korake nadležnih državnih organa.

Stantić je rekao novinarima da je sve što Srbija radi u nivou standarda prihvaćenih u svetu i da mesta za paniku nema.

"Odluke donosimo na dnevnoj bazi", izjavio je Stantić i najavio da je planirano da Srbija kupi tri miliona doza vakcina.

Obradović: Ekskurzije odložiti za proleće

Prvi društveni efekat zbog širenja virusa novog gripa u školama u Srbiji moglo bi da bude otkazivanje ekskurzija.

Ministar prosvete Žarko Obradović je pri poseti osnovnoj školi “Milica Pavlović“ u Čačku, gde je troje učenika obolelo od gripa, preporučio da se ekskurzije odlože za proleće naredne godine.

Zdravstveni i prosvetni sistemi su potpuno spremni za sve opcije, kada je u pitanju novi grip, istakao ministar prosvete Žarko Obradović. On je rekao da je mnoge roditelje nepotrebno uhvatila panika.

“I onda imamo slučajeve izostanka sa nastave, za koje ne znamo šta je pravi razlog. I zato je moj zadatak, kao ministra prosvete, da pozovem roditelje da nas obaveste zašto njihova deca nisu došla u školu“, kaže Obradović. “Ako deca imaju bilo koji simptom, sličan gripu, da se obrate, naravno lekaru, da nastavnik to zna, da direktor to zna. A mi ćemo preko direktora, školske uprave i preko lekara, u odnosu na dijagnozu znati šta da radimo“, poručio je ministar.

Međutim, najveći broj roditelja jeste oprezan, ali ne i zabrinut zbog pojave novog gripa:

“To može da nas snađe svugde i na ulici i svugde znači. Doveo sam dete u školu. Normalno ide u školu, šta će. Ništa specijalno, samo malo više vodi računa o higijeni. To mu je rečeno i učiteljice su mu to isto rekle.“

“Jedino što mi se ne dopada, to je što ne mogu ja lično svom detetu da uzmem bris, koji bi išao na Torlak da se uradi rezultat i slično. Što to sve mora biti na nivou države, iz ministarstva i ostalo. To je jedino što mi se ne dopada. Svako od nas bi već hteo da proveri da li je dete u redu.“

Direktor osnovne škole “Milica Pavlović”, Mirko Lazović, kaže da se troje dece kod kojih je dijagnostifikovan novi grip, dobro oporavljaju.

“Od preostalih osam, čak nisu svi ni posetili lekara, nisu imali potrebe za to. Da isto tako su sa blagom slikom i da već se solidno osećaju. Čak sam sa jednim roditeljem jutros razgovarao, sasvim je dobro devojčica, samo jedan dan je imala temperaturu”, navodi on.

Pojava novog gripa, sigurno će uticati da deca steknu naviku češćeg pranja ruku. U preventivne mere, protiv gripa, osim lične higijene, spadaju i zdrava hrana, ali i fizička aktivnost, koja je sigurna prisutnija kod mlađih, nego starijih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: