Uskoro više penzionera nego radnika

Ukoliko se nastavi trend otpuštanja radnika, Srbija bi uskoro mogla da ima više penzionera nego zaposlenih, procenjuju stručnjaci.

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2009.

16:24

Default images

Zaposleni već sada ne mogu da zarade dovoljno da bi podmirili potrebe Fonda za isplatu penzija, te država PIO fond dotira sa čak 40 odsto potrebnog novca. Na neodrživost takvog sistema upozorava i svetska banka, koja, kao i MMF, preporučuje reformu penzionog sistema.

Jedan zaposleni još radi za manje od jednog penzionera.

Prema podacima internet portala “Ekonomija”, u Srbiji sada ima 1.600.000 penzionera i 1.850.000 zaposlenih.

PIO fond već sada ne može da obezbedi dovoljno novca za isplatu svih penzija, jer prihodi od doprinosa zaposlenog stanovništva nisu dovoljni.

Jedan od autora aktuelnog penzionog sistema, ekonomista Zoran Popov, gostujući u vestima B92 upozorio je da bi, po broju, penzioneri zaposlene mogli da preteknu već na proleće. "Reforma penzionog sistema može se izvršiti preispitivanjem politike beneficiranog radnog staža, rigoroznijim regulisanjem odlaska u invalidsku penziju i pomeranjem starosne granice", kaže ekonomista Zoran Popov.

"Ima još nekoliko stvari gde je moguće nešto uraditi, ali su sve one na duži rok. Jedna je starosna granica za odlazak u penziju koja je opravdana time da ljudi sve duže žive, pa ako je to tačno onda treba i duže da rade", navodi on.

"U skladu sa tim, niz zemalja je doneo rešenje o podizanju starosne granice, ali to se sve sprovodi na period od 10 do 30 godina” , kaže Popov. Možete pogledati snimak gostovanja Zorana Popova u vestima TV B92.

Poput Svetske banke i MMF-a, i domaći ekonomisti reformu penzionog sistema vide kao jedino rešenje.

Neki od predloga su da se preispita politika beneficiranog radnog staža, da se rigoroznije reguliše odlazak u invalidsku penziju, kao i da se pomeri starosna granica.

Reforma penzionog sistema aktualizovana je pri poseti MMF-a, koji je od Vlade Srbije tražio da do sledeće posete u oktobru osmisli kako će smanjiti troškove za penzije, koje su trenutno najveći budžetski izdatak države.

Nadležni u Vladi su za sada izašli samo sa idejama, a konkretan plan reforme penzionog u vidu zakona najavljuje se tek za početak iduće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: