Gruzija se povukla iz ZND

Gruzija se danas formalno povukla iz Zajednice nezavisnih država (ZND) koja okuplja bivše sovjetske republike.

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2009.

19:38

Default images

Gruzijski parlament je jednoglasno izglasao povlačenje iz ZND-a posle prošlogodišnjeg rata Gruzije i Rusije. Odluka o povlačenju je danas stupila na snagu. Zamenik gruzijskog ministra spoljnih poslova David Džalaganija rekao je da će Gruzija nastojati da održi bilateralne odnose s članicama ZND-a.

Gruzija i Rusija su prekinule diplomatske odnose posle petodnrvnog rata prošlog avgusta. Dve države su zaratile zbog gruzijskih regiona Južna Osetija i Abhazija koji traže nezavisnost od Tbilisija.

Nezaivsnsot tih regiona jedino je priznala Rusija.

ZND je osnovana decembra 1991. godine, a u njoj se sada nalaze Rusija, Ukrajina, Belorusija, Moldavija, Azerbejdžan, Jermenija, Uzbekistan, Kirigistan, Tadžekistan i Kazahstan.

Turkmenistan se 2005. godine povukao iz punog članstva na pridruženo, dok tri baltičke bivše sovjetske republike Litvanija, Letonija i Estonija nikada nisu ušle u ZND.

Neke od članica ZND-a uspostavile su bliže veze sa zapadom. Ukrajinski predsednik se otvoreno zalaže za članstvo u NATO-u i EU, dok su Moldavija i Belorusija deo istočnog partnerstva EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: