Otpuštanja u niškom MIN Kopeksu

Dva dana pošto je Agencija za privatizaciju potvrdila da je poštovan kupoprodajni ugovor u niškom MIN Kopeksu, iz ovog preduzeća otpušten je 131 radnik.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.08.2009.

16:12

Default images

Radnici kažu da nisu bili obavešteni o otkazima i da su bili zapanjeni kada su na svojim računima videli da su im uplaćene otpremnine od 180 000 dinara za preko 20 godina staža. Direktor MIN Kopeksa Dobromir Jovanović kaže da je racionalizacija bila neophodna kako bi se sačuvalo preduzeće i obezbedila konkurentnost.

Goran Đorđević je u MIN-u radio 23 godine. Od njegove plate živela je cela njegova porodica. Rešenje o otkazu uručeno mu je trećeg avgusta, a 170.000 dinara na njegov račun uplaćeno je nekoliko dana ranije.

I Vlada Živković kaže da je bio iznenađen kada je posle 24 godine dobio rešenje o otkazu. Zbog zdravstvenih problema koje ima nije u mogućnosti da pronađe drugi posao.

Predstavnici sindikata kažu da ih rukovodstvo nije konsultovalo o otpuštanju zaposlenih, kao i da radnicima nije ponuđena mogućnost prekvalifikacije ili dokvalifikacije, a da su otpremnine koje su dobili četiri puta manje od onih koje je sindikat tražio.

Direktor MIN Kopeksa Dobromir Jovanović navodi da je otpuštanje radnika bilo neminovno jer je smanjen obim novih ugovaranja, a otkazani su i ugovori koji su već postojali.

Prema njegovim rečima, otpušteni su uglavnom pomoćni i administrativni radnici, a najmanje proizvodnih radnika.

Četiri fabrike koje posluju u okviru MIN Kopeksa privatizovane su pre dve godine. Agencija za privatizaciju potvrdila je da su poštovane obaveze iz kupoprodajnog ugovora. Prosečna plata u MIN Kopeksu je oko 20 000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: