Država uskoro bez novca za penzije

Naredni rebalans budžeta mogao bi se slomiti na najstarijoj populaciji s obzirom na to da se na penzije svake godine izdvoji najviše državnog novca, piše Blic.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2009.

01:24

Default images

Penzije su lane povećane, ali u njih niko nije smeo da dirne zbog političkog dogovora. Kako sada stvari stoje, državna kasa više ne može da izdrži, što će posle razgovora predstavnika MMF-a i domaćih vlasti u avgustu biti i potvrđeno.

Na odluku o povećanju poreza ili smanjivanju plata ili penzija uticaće pre svega MMF, sa kojim je pre dva meseca potpisan dvogodišnji stendbaj aranžman od oko tri milijarde evra. Ovaj novac ide u devizne rezerve, a povlačiće se do 2011. godine, s tim što je neizvesno da li ćemo dobiti drugu ratu zajma sve dok se ova institucija ne saglasi sa predlozima vlasti o novim merama za uravnoteženje budžeta.

Mere donete u doba potpisivanja aranžmana nisu urodile plodom. Veliki deo planiranih prihoda, kao što je uplata 100 odsto dobiti javnih preduzeća i 40 odsto sopstvenih prihoda državnih institucija, nikada nije stigao do budžeta. Pad proizvodnje u međuvremenu nije zaustavljen, dodatno su utanjili i prihodi od PDV-a i carina, a novi nameti koje je tada uvela vlast nisu primenjeni po planu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: