Kome smeta zakon o bezbednoj hrani

Srbija je među poslednjim zemljama u Evropi koje, odugovlačeći usvajanje propisa o bezbednoj hrani, pokazuje nebrigu o zdravlju građana, piše "Politika".

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2009.

01:26

Default images

Sistem Evropske unije za brzo skretanje pažnje na proizvode koji nisu bezbedni za upotrebu samo u poslednjoj nedelji upozorio je potrošače na više od 30 artikala koji mogu biti štetni ili rizični po zdravlje, piše list. U Srbiji ne samo da nisu doneti odgovarajući zakoni, već se čak i ne prate upozorenja Evrope, iako državama koje nisu članice to niko ne brani.

Srbija ne žuri da ispuni ni svoje obaveze u procesu stabilizacije i pridruživanja, piše "Politika".

Još početkom 2006. godine Savet Evropske unije, kao jedan od prioriteta u sektoru poljoprivrede, naveo je obavezu Srbije da prilagodi zakonske propise u ovoj oblasti.

Zakon o bezbednosti hrane priprema se već sedam godina, a sada je u skupštinskoj proceduri.

Na usvajanje godinama čeka i zakon o opštoj bezbednosti proizvoda čijim bi se donošenjem umnogome poboljšalo stanje na tržištu i sprečio uvoz nekvalitetne robe za koju već odavno nema mesta na policama razvijenih država.

Prema nezvaničnim informacijama, mogući razlog za odugovlačenje je sukob resornih ministarstava oko podele nadležnosti, budući da se neki od poslova inspekcija i sada preklapaju.

Drugi smatraju da je interes domaćih proizvođačkih i uvozničkih lobija prejak i da im odgovara da se što duže prolongira sređivanje tržišta.

U oba slučaja na gubitku su građani.

Prema predlogu ovog zakona Srbija bi, između ostalog, trebalo da dobije i nacionalnu referentnu laboratoriju za kontrolu bezbednosti hrane koju osniva vlada i koja bi bila glavna institucija za proveru nalaza ovlašćenih akreditovanih laboratorija.

Predloženo je i osnivanje stručnog saveta za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane koji bi koristio preporuke, smernice i informacije Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA).

Kako je predviđeno, podela nadležnosti u lancu proizvodnje i prometa bila bi strogo definisana, a planirana je i posebna registracija objekata za proizvodnju i promet hrane.

Stručnjaci iz ove oblasti kažu da je zakon u velikoj meri usklađen sa evropskim, ali da se postavlja pitanje zašto se konačno ne usvoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: