Obama nema simptome svinjskog gripa

Američki predsednik Barak Obama, koji je pre 10 dana posetio Meksiko, nema simptome svinjskog gripa i dobro se oseća, saopštila je Bela kuća.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2009.

13:30

Default images

Obama je 16. i 17. aprila boravio u poseti Meksiku, u kojem su do sada od svinjskog gripa, novog soja virusa označenog kao H1N1, umrle 103 osobe, a u bolnice je smešteno oko 400 ljudi od ukupno 1.600 registrovanih sumnjivih slučajeva.

Američki predsednik se tokom posete sastao i rukovao s direktorom Nacionalnog antropološkog muzeja Felipeom Solisom, koji je umro nedelju dana kasnije, prenela je američka štampa.

Ministar zdravlja Meksika Hose Kordova saopštio je da je istaknuti arheolog umro od upale pluća, a ne od svinjskog gripa.

"Predsednikovo putovanje u Meksiko nije ugrozilo njegovo zdravlje", izjavio je sinoć portparol Bele kuće Robert Gibs.

On je podsetio da je period inkubacije od 24sata do 48 sati, što znači da bi Obama, da je zaražen, već pokazivao simptome bolesti.

Pošto simptoma nema, nije bilo potrebe da predsednik bude testiran na grip, dodao je Gibs.

Obama je, prema Gibsovim rečima, nedelju proveo igrajući golf, ali je neprestano primao informacije o merama koje zdravstvene vlasti preduzimaju kako bi sprečile širenje gripa u SAD.

SAD su prošle noći uvele vanredno stanje u javnom zdravstvu, pošto je u državama Ohajo, Kanzas, Njujork, Kalifornija i Teksas do sada identifikovano ukupno 20 obolelih.

tručnjaci strahuju da bi novi soj gripa - mešavina svinjskog, ptičjeg i ljudskog virusa - mogao da preraste u pandemiju, goru od one 1997. godine, kada je od ptičjeg gripa umrlo nekoliko stotina ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: