Bombaški napad u Bagdadu

U bombaškom napadu u blizini Bakube, severoistočno od Bagdada, prema različitim izveštajima, poginulo je između 30 i 55 osoba, a više desetina je ranjeno.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

18:12

Default images

AFP je javio da je u napadu na restoran u mestu Mukdadija, 25 kilometara istočno od Bakube, poginulo 45 osoba i 55 ranjeno, dok Rojters prenosi da su u napadu poginule 32 osobe i 63 ranjene. U restoranu su se nalazili hodočasnici iz Irana koji su putovali u Kerbalu, sveti šiitski grad, južno od Bagdada.

U Bagadadu je ranije danas u bombaškom napadu na grupu policajaca poginulo 28 osoba i 50 je ranjeno.

Bombaš samoubica aktivirao je eksploziv sakriven u prsluku kada se umešao među policajce koji su pomagali u distribuiranju pomoći Iračanima raseljenim zbog nasilja koje je izbilo posle američke invazije na tu zemlju 2003.

Uhapšen vođa pobunjeničke grupe

U Bagdadu je danas uhapšen Abu Omar al-Bagdadi, vođa pobunjeničke grupe u Iraku koja je povezana sa Al Kaidom, saopštila je iračka vojska.

Bagdadi je vođa grupe "Islamska država Irak", jedne od nekoliko ekstremističkih sunitskih grupa, koja je, kako se smatra, odgovorna za bombaške i druge napade u Mosulu i drugim delovima Iraka.

Portparol iračke vojske, general Kasim Ata rekao je da je Bagdadi uhapšen danas u iračkoj prestonici ne navodeći druge detalje, prenela je iračka TV Irakija.

Portparol američkih snaga u Iraku, general-major Dejvid Perkins nije mogao da potvrdi da li je lider pobunjeničke mreže uhapšen.

To nije prvi put da su iračke vlasti objavile da je Bagdadi uhapšen ili ubijen, dok su američke snage u Iraku i bezbednosni stručnjaci tvrdili da Bagdadi možda ne postoji već da ga je izmislila Al Kaida.

Nakon smrti vođe Al Kaide u Iraku Abua Musaba al-Zarkavija u junu 2006. godine, nekoliko meseci je terorističku mrežu predvodio Abu Ajub al-Masri da bi Bagdadijeva grupa objavila da je on novi vođa mreže.

Vođa Al Kaide Osama bin Laden je 30. decembra 2007. godine zatražio "od svih muslimana u Iraku da se okupe oko Abua Omara al-Bagdadija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: