Manje ulaganja u Srbiju

Poslednjih godina u Srbiju stiže sve manje investicionog kapitala iz inostranstva. Fijat odložio ulaganje, Holcim odustaje od ulaganja u cementaru.

Izvor: B92

Subota, 04.04.2009.

16:24

Default images

Fijat je odložio najavljeno ulaganje od 200 miliona evra u novi modela automobila, a Holcim je juče i zvanično saopštio da odustaje od planiranog ulaganja od 83 miliona evra u cementaru u Popovcu. B92 je istražio koliko Srbija ove godine može da očekuje svežeg novca za investicije.

Ovakvih novčanica Srbiji, da bi normalno funkcionisale privreda i država, treba u vrednosti četiri do pet milijardi. Toliko novca za investicije nema, a prema dosadašnjim pokazateljima neće ga ni biti.

Samo u prva tri meseca ove godine u Srbiju je ušlo nešto manje od 600 miliona evra, računajući i prodaju NIS-a. Neki projekti su ipak na vidiku. U finansijskom smislu, najveći, za sada najavljeni, jeste gradnja rafinerije u Smederevu. Investitori kažu da se o odustajanju i ne razmišlja.

"Potpuno odgovorno tvrdim da se od investicija nija odustalo. Investicija ide svojim tokom. Ono što se trenutno dešava je postupak izrade plana detaljne regulacije koji je neophodan za implementaciju ove investicije u Smederevo. Komiko oil pregovara i sa drugim pravnim licima iz Srbije. Gde god bude postojala mogućnost, a pravna lica iz Srbije budu posedovala dozvole kvaliteta, odgovorno vam tvrdim, dobiće posao, radiće za Komiko oil", rekao je Radomir Radivojević iz Komiko oila

Ovo ulaganje je vredno oko 250 miliona dolara. Ako ne bude bilo kašnjenja sa birokratsko-administrativnim procedurama, investitori najavljuju da bi prva rata mogla da bude uplaćena već ovog meseca. Kompanije koje već posluju u Srbiji tvrde da neće obustaviti ulaganja, ali konkretne sume nerado spominju.

"Nastavljamo strategiju dugoročne profitabilnosti u našoj fabrici i poslovanju u Srbiji. Postoje tri problema koja se tiču poreza, premija na duvan i potreba potrošača koja ćemo rešavati budućim investicionim planovima", kazao je Skip Bornhiter, generalni direktor kompanije Filip Moris.

"Sada je najbolje vreme da se investira na tržištu, kao i da se investira u klijente. Sada je trenutak da se zadrži i zadobije poverenje klijenata, na to smo se usredsredili. Mi smo prošle godine uložili milijardu i 199 miliona evra", objasnio je Roland Hajdner, član upravnog odbora VIP-a.

2005. godine u Srbiju je ušlo milijardu i 572 miliona dolara svežeg investicionog novca. Iduće godine skoro tri puta više, četiri milijarde i 349 miliona. Od tada investicije opadaju. Prošlu godinu smo završili sa nešto manje od tri milijarde, a procene za ovu godinu su još manje.

Osnovni razlog je kriza, ali ima i onih naših posebnosti.

"Mi moramo vrlo ozbiljno da se uhvatimo u koštac sa korupcijom koja se u našoj zemlji nalazi na raznim mestima, i sa kojom se susreću strani investitori. Mnogi ozbiljni strani investitori izbegavaju zemlje u kojima postoji bilo kakva naznaka da će u procesu osnivanja svojih preduzeća nailaziti na korupciju. To je zadatak koji je vrlo važan, da se njim država ozbiljno pozabavi.," rekao je Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

U vreme globalne krize nije lako privući strane investitore, mada neki ministri i sada tvrde da je Srbija raj za investiranje u odnosu na druge, iako znaju da su naši susedi i prošle godine bolje prošli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: