Cvetković: Stendbaj s MMF-om

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da će posle dolaska Misije MMF-a u Srbiju sa tom finansijskom institucijom biti ugovoren klasičan stendbaj aranžman.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 03.03.2009.

01:45

Default images

Cvetković je na otvaranju "Biznis foruma" na Kopaoniku objasnio da će, umesto u maju, Misija MMF-a u Srbiju doći u martu, kada bi trebalo da, posle detaljne analize, bude dogovoreno pretvaranje dosadašnjeg aranžmana "iz predostrožnosti" u klasičan stendbaj aranžman.

Prema njegovim rečima, aranžmanom će biti predviđeno povećanje budžetskog deficita Srbije sa predviđenih 1,75 bruto domaćeg proizvoda za oko jedan procentni poen ili čak i više, ali će morati da bude smanjen i deo potrošnje.

Premijer je rekao da će pokrivanje povećanog deficita biti obezbeđeno "ne preko zaduživanja u lokalu", već preko kredita iz inostranstva, a Srbija će tražiti i makrofinansijsku pomoć od Evropske unije. On je ukazao i da će prvobitno planirani privredni rast od 3,5 odsto biti "značajno korigovan na dole". Cvetković je najavio i da planira da Ekonomski savet, koji se sada sastoji od pet ekonomista, proširi i predstavnicima privrednih asocijacija.

Premijer Srbije je rekao da u budžetu ima 40 milijardi dinara garancija za očuvanje stabilnosti bankarskog sektora u slučaju da za to bude potrebe.

On je objasnio da se očekuje da će drugi talas krize najviše pogađati bankarski sektor zbog nelikvidnosti privrede, ali će "vlada učiniti sve da očuva pouzdanost bankarskog sektora" i najavio usvajanje dodatnog paketa mera za otklanjanje negativnih efekata svetske ekonomske krize, koje bi trebalo da budu "na raspolaganju u narednih mesec dana".

Jelašić: Sa MMF-om sredinom meseca

Guverner NBS Radovan Jelašiæ (Beta)
Guverner NBS-a Radovan Jelašić najavio je da sredinom marta predstoje pregovori sa MMF-om o novom kreditnom aranžmanu u maksimalnom iznosu od dve milijarde dolara.

Jelašić je rekao da kredit koji je Srbija dobila pre dva meseca od oko 400 miliona dolara "još nije povučen", podsetivši da je tada naša država odbila ponuđenu mogućnost da dobije više sredstava jer tada to nije bilo potrebno.

U međuvremenu, ekonomska situacija se pogoršala jer su smanjene privredne aktivnosti, kao i uvoz, pa je manji i prihod od carina i po osnovu PDV-a, "pa ćemo sada, kao i mnoge druge zemlje, morati da pregovarmo oko novih kreditnih sredstva", objasnio je Jelašić za RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: