Matković: Kertes pomagao privredi

Na suđenju bivšem direktoru Savezne uprave carina Mihalju Kertesu danas je svedočio tadašnji direktor “Sartida” Dušan Matković.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2009.

14:37

Default images

Matković je rekao da je optuženi u vreme sankcija pomagao privredi da radi i da pretpostavlja da je to radio “u okviru dogovora sa vladom i ministarstvima”. Kertes se tereti za iznošenje novca iz Srbije na Kipar tokom devedesetih godina, čime je oštećen budžet za višemilionske iznose.

Na današnjem glavnom pretresu, Matković, koji je bio i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, rekao je da je kao generalni direktor “Sartida” kontaktirao s Kertesom, od koga je tražio pomoć kako bi fabrika radila.

Matković je ispričao da je “Sartid” 90 odsto sirovina za proizvodnju uvozio, pa je bilo nemoguće osmisliti proizvodnju bez pomoći SUC-a, koji je pomagao oko uvoza sirovina jer je zemlja bila pod međunarodnim sankcijama.

Prema iskazu svedoka, u okviru pomoći srpskoj privredi, pa i “Sartidu”, bilo je odlaganja plaćanja carina, a i direktine pomoći.

Svedok je rekao da je “Sartid” dobio novac od SUC-a, da pretpostavlja da je Kertes to radio u koordinaciji sa vladom i nadležnim ministarstvima i da nije bilo novčanih uplata, fabrika bi stala s proizvodnjom, a plate ne bi mogle biti isplaćivane.

Kako je objasnio Matković, “Sartid” nije mogao da dobije novac iz budžeta jer nije bio javno preduzeće, istakavši da smatra da je novac koji su dobili od Carine bila pozajmica.

Kada je predsedavajuća sudskog veća Nada Zec predočila svedoku da u spisima predmeta postoje uplatnice iz 1995. i 1996. godine kojima SUC dostavlja novac “Sartidu”, Matković je kazao da je više puta molio Ketesa za pomoć, a da pretpostavlja da su finansijske službe fabrike sačinile ugovore o tim pozajmicama.

O delu optužnice da je Kertes dao 900.000 nemačkih maraka Matkoviću i Nikoli Šainoviću, Matković je ispričao da ga je jednom prilikom zvao tadašnji potpredsednik vlade Šainović da se sastanu kod Kertesa.

Prema iskazu svedoka, susret je trajao izuzetno kratko, kada im je Kertes dao priznanicu koju su on (Matković) i Šainović potpisali, a Šainović je uzeo novac i otišao.

Kada mu je sudsko veće predočilo tu priznanicu, Matković je rekao da “pretpostavlja da je to njegov potpis” i da ne zna gde je novac završio, ali da "pretpostavlja da je to bilo za izbore".

Matković smatra da je postojao dogovor “na višem nivou” da Kertes da novac SPS-u i da mu nije poznato da je Carina još neki put davala pare SPS-u.

Matković smatra da je i pomenutih 900.000 maraka bila pozajmica.

Prema iskazu Matkovića, i za “Sartid” i za SPS morao bi da postoji “pisani trag” za taj novac, ali on nema direktnih saznanja da je novac vraćen.

Matković je za Kertesa kazao da je bio “heroj sankcija”, da su privrednicima kod njega uvek bila “otvorena vrata” i da je uvek bio spreman da pomogne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: