Sreda, 25.02.2009.

14:07

Tužilaštvo će saslušati i ministre

Tužilaštvo će saslušati sve koji su bili u kontaktu sa poverljivim informacijama o slučaju "Kovačević", uključujući i ministre, kažu u Tužilaštvu.

Izvor: B92

Default images

"Tužilaštvo intenzivno radi na ovom slučaju i sprovešće sve neophodne istražne radnje kako bi se došlo do počinioca krivičnog dela", kazao je portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić povodom odavanja službene tajne sa sednice Vlade Srbije u slučaju Miladina Kovačevića.

On kaže da to podrazumeva "saslušanje svih koji su bili u kontaktu sa poverljivim informacijama, uključujući i ministre".

On je dodao da će Tužilaštvo preduzeti i druge korake u cilju efikasnog otkrivanja počinioca tog krivičnog dela, ističući da je tužilac Ministarstvu unutrašnjih poslova već dao određena uputstva u tom pravcu.

Bez obaveze da se oda izvor

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, komentarišući aferu "Kovačević", rekao je u emisiji Poligraf TV B92 da, po zakonima države Srbije, nijedan novinar nema apsolutno nikakvu obavezu da oda izvor informacija, osim kada je u pitanju krivično delo za koje je zaprećena kazna od najmanje pet godina zatvora, što ovde nije slučaj.

“Sa političkog aspekta, bojim se da se šalje jedna nepotrebna, a ružna poruka. Dakle, dobar deo javnosti to shvata i kao pritisak na medije“, kazao je Šabić.

“Vi ste videli da reakcije i NUNS-a, i UNS-a, i ANEM-a, i svih vas iz medija, zapravo idu u tom pravcu – vi ste to doživeli kao nešto što jeste atak na vašu profesiju, i to je, naravno, jedna loša poruka koja vam svima zajedno ne treba“, ocenio je on.
"Borba" najavljuje da će nastaviti da istražuje odgovornost službenika Ministarstva inostranih poslova u ovom slučaju, a u međuvremenu su došli i do informacija koje rasvetljavaju okolnosti upada policije u redakciju, tvrdi glavna urednica tog lista Olivera Zekić.

“Ono što smo mi uspeli da saznamo je da je u noći između petka i subote lično vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca gospodin Slobodan Radovanović naložio direktoru policije Veljoviću da sprovede istragu i uđe u 'Borbu'“, rekla je ona u istoj emisiji.

“A pouzdano znamo da je zaobišao ministra policije. I ministar policije Ivica Dačić je, saznavši da je policija ušla u 'Borbu', njih povukao“, rekla je Zekićeva.

Inače, list "Borba" danas je saopštio da je u redakciju lista oko 12 sati ušla poreska policija, što ta redakcija vidi kao "očigledan nastavak pritisaka vlasti, koji je ovog puta promenio oblik".

"Nemamo ništa protiv toga da država radi svoj posao, i ispita naše poslovanje, ali je indikativno da su poreski inspektori ušli u firmu koja postoji tek tri meseca i koja je prvi broj novina objavila tek pre nešto više od mesec dana", navodi se u saopštenju.

Međutim, u Poreskoj upravi negiraju da je njihova policija išla u kontrolu lista Borba. Oni navode da im nije poznato ko je u njihovo ime otišao u prostorije ovog lista.

Poreska polcija nije imala nikakvih indicija da je bilo nepravilnosti koje predstavljaju krivično delo, tako da nije postojao ni razlog za kontrolu tog poreskog obveznika. "Ko je ušao u "Borbu" radi kontrole, Poreskoj upravi nije poznato", navode u toj službi.

Borba je zatim saopštila da je došao, kako je rekao, u kontrolu inspektor Poreske uprave Stari Grad Bratislav Gojković i najavio svoj ponovni dolazak za sutra ujutru u 9 sati.

EFJ: Poštovati standarde

Evropska federacija novinara EFJ uputila je protest Vladi Srbije zbog pritisaka na dnevnik "Borba", "sa ciljem da se otkrije izvor informacija".

"Kao što znate, pravo na zaštitu novinarskih izvora priznato je međunarodnim propisima", kaže predsednik EFJ Arne Kenig, u pismu premijeru Mirku Cvetkoviću.

"Evropski sud za ljudska prava je u nekoliko slučajeva zaključio da je to osnovni deo slobode izražavanja, definisan članom 10 Evropske konvencije za ljudska prava", navodi se u pismu.

Evropska federacija novinara poziva "srpske vlasti da u potpunosti poštuju ove standarde i zakonske odredbe da se u budućnosti ovakvi i slični događaji ne bi ponovili".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: