Ren: Hrvatska može da ostvari plan

Hrvatska i dalje može da ove godine završi pregovore s Evropskom unijom o pristupanju, rekao je Komesar za proširenje Oli Ren.

Izvor: B92

Petak, 20.02.2009.

20:53

Default images

On je zatražio da se brzo ostvari nepredak u pregovorima koji su ugroženi sporom Zagreba i Ljubljane oko granice. Hrvatska je postavila cilj da pregovore o pristupanju završi ove godine kako bi postala članica 2010. ili 2011. godine, ali je Slovenija stavila veto na 11 oblasti pregovora zbog spora oko pomorske i dela kopnene granice.

"Za sada je Hrvatska efikasno radila ka ovom postavljenom roku i dalje je moguće da ostvari taj rok", rekao je na konferenciji za novinare Komesar EU za proširenje.

Ren je kazao da bi Hrvatska završila pregovore ove godine, Zagreb trebalo da zaključi pregovore u nekoliko oblasti na sledećem sastanku sa zvaničnicima EU, planiranom za kraj marta i otvori pregovre u drugim oblastima.

On je pozvao lidere u Zagrebu i Ljubljani da zaustave "negativan trend" i pozvao da odgovore na njegov predlog da finski diplomata Marti Ahtisari posreduje u sporu.

Hrvatska je danas saopštila da će se premijer Ivo Sander susresti sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom u utorak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: