Sudije u togama

Sudije Ustavnog suda Srbije danas su prvi put na sednici nosile službenu odeću - togu, a to će se praktikovati i ubuduće.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

13:50

Default images

Na toj sednici obeleženo je 45 godina rada najviše pravosudne institucije u Srbiji. Nošenje toge je praksa u ustavnim sudovima u svetu i Ustavni sud Srbije je među poslednjima koji je tu praksu uveo. Kada budu formirani Apelacioni i Vrhovni kasacioni sud, i oni bi trebalo da odluče o svojoj službenoj odeći.

Toge su crne boje sa plavim detaljima oko okovratnika i na rukavima, a predsednik Suda nosi i kolajnu sa medaljonom na kome je grb Srbije i natpis - Ustavni sud.

Predsednica Suda Bosa Nenadić je na početku zasedanja kazala da je prva sednica Ustavnog suda održana 15. februara 1964. i da će jubilej biti radno obeležen.

Prema njenim rečima, Ustavni sud Srbije sledbenik je Ustavnog suda Jugoslavije, koji je tada bio četvrti osnovani takav sud u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: