Đelić: Važnost obrazovanja

Naučnicima i studentima iz Srbije važno je da imaju diplome i zvanja ekvivalentna onima koje imaju njihove kolege u Evropi, kaže ministar nauke Božidar Đelić.

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2009.

13:46

Default images

On objašnjava da bi tako oni mogli sa uspehom da učestvuju u zajedničkim projektima sa svojim evropskim kolegama. "Tako ćemo biti u stanju da privučemo investicije i kapital u Srbiju, a ne da 'mozgovi' odlaze iz nje", rekao je Đelić na otvaranju nacionalnog dana Tempusa, najznačajnijeg programa predpristupne pomoći EU namenjenog razvoju visokog obrazovanja.

Skupu su prisustvovali i ministar prosvete Žarko Obradović i šef kancelarije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras, koji će izrazio nadu da će ove godine biti dobrih vesti za Srbiju po pitanju viznog režima.

Đelić je na promociji odobrenih projekata iz konkursa za Tempus IV, istakao da je Nacionalni savet za nauku i tehnološki razvoj usvojio konačni tekst okvirne strategije za nauku i tehnološki razvoj, u čiju razradu treba da se uključe svi relevantni akteri kako bi do kraja juna bili određeni prioriteti razvoja nauke i tehnološkog razvoja.

Sa Ministarstvom prosvete pokrenut je i projekat finansiranja doktorskih studija, jer u ovom trenutku ne postoji podrška i ponuda našim doktorantima, pa ih sve to "gura" da zatraže posao u inostranstvu, rekao je Đelić, dodajući da će od septembra biti finansirano 260 miliona dinara za doktorske studije.

U okviru Tempusa IV za 2008. godinu izdvojeno je sedam miliona evra za 17 projekata iz Srbije, rekla je na predstavljanju projekata Marija Filipović-Ožegović, iz kancelarije Tempusa u Srbiji.

Projekti su odobreni Univerzitetu u Beogradu, niškom i novopazarskom univerzitetu, Univerzitetu Singidunum, Univerzitetu "Braća Karić".

Od toga pet projekata pokrivaju teme od nacionalnog značaja - uspostavljanje okvira za doživotno učenje, master programi prekvalifikacije i dokvalifikacije za mlade nezaposlene ljude.

Predviđena je prekvalifikacija 300 ljudi sa stepenom VII/1 koji trenutno nemaju adekvatrno zaposlenje ili nemaju uopšte posao, rekla je Marija Filipović-Ožegović.

Tu su projekti međunarodne akreditacije mašinskih fakulteta, reforma studija javne administracije, interna kontrola kvaliteta na univerzitetima u Srbiji.

Do sada je za projekte u Srbiji izdvojeno 26 miliona evra za 101 projekat, a među nacionalnim i regionalnim prioritetima za ovu godinu jesu reforma studijskih programa iz oblasti obrazovanja, stranih jezika, fizike, obrazovanja nastavnika, saradnja sa privredom i mogućnost treninga javnih službenika.

Tempus je najznačajniji program predpristupne pomoći Evropske unije, koji podržava reformisanje sistema visokog obrazovanja u skladu sa principima Bolonjskog i Lisabonskog procesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: