Napad planiran delom i u Pakistanu

Islamabad je po prvi put priznao da su teroristički napadi u Mumbaju planirani delom na pakistanskoj teritoriji i saopštio da je uhapšena većina osumnjičenih.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2009.

11:25

Default images

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Rehman Malik rekao je da su istražitelji pratili trag motora za čamac koji su koristili napadači i da su potom pronašli i pretražili dva skrovišta osumnjičenih u Pakistanu. "Jedan deo plana je smišljen u Pakistanu i prema dostupnim informacijama, većina (napadača) je u našem pritvoru", kazao je Malik.

Na Pakistan je izvršen veliki pritisak iz Indije i sa Zapada da pokrene akciju protiv ekstremističke organizacije Laškar-e-Taiba koja ima bazu u Pakistanu i za koju se sumnja da je odgovorna za napade u Mumbaju u novembru u kojima je poginulo više od 170 ljudi.

Indijske vlasti su saopštile da su svih 10 napadača, od kojih je jedan uhvaćen živ, Pakistanci i da su njihovi nadređeni u Pakistanu imali kontakt s njima tokom trodnevnih napada.

Rehman Malik je naveo da je čovek za koga se smunja da stoji iza napada, Zaki-ur-Rehman Lakhvi, u pritvoru zajedno sa još šest osumnjičenih, dok su dva osumnjičena još uvek na slobodi.

"Pronašli smo lokacije koje su koristili teroristi pre napada", rekao je Malik, dodajući da su teroristi za Indiju isplovili iz Karačija.

Istražitelji su pronašli da je deo sredstva korišćen za finansiranje napada prebačen iz Italije i Španije, kao i da su korišćene austrijske SIM kartice.

Pakistan je ranije već potvrdio da je poslednji preživeli napadač koji je uhvaćen bio Pakistanac. Indija tvrdi da je svih deset napadača iz Pakistana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: