EU: Recesija duboka i trajna

Evropska unija objavila je da je suočena sa "dubokom i dugotrajnom recesijom", sa državnom potrošnjom kao jedinim izvorom ekonomskog rasta ove godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2009.

12:40

Default images

Šesnaest država koje koriste evro privredno će opasti za 1,9 odsto u 2009. godini, dok će cela EU biti u minusu od 1,8 procenata, procenila je Evropska komisija. Komisija kaže da će nestati 3,5 miliona radnih mesta u ovoj godini zbog pada potrošnje firmi i stanovništva i težeg pristupa bankarskim kreditima.

Potražnja i ulaganja država biće jedini izvor rasta - ali taj izvor ima visoku cenu. Budžetski deficiti će dostići najvišu sume za 15 godina jer će se vlade obilno zaduživati.

Komisija kaže da bi privreda EU prošla mnogo lošije bez plana zajednice o podsticanju rasta trošenjem jednog procenta bruto domaćeg proizvoda ove godine, što bi trebalo da pomogne ekonomiji da poraste za dodatnih 0,75 odsto.

Ipak, izgledi su sasvim neizvesni, kaže Komisija opisujući krizu kao najtežu sa kojom se svet suočio od Drugog svetskog rata.

Skromni oporavak se previđa 2010. godine kada bi EU mogla da upiše ekonomski rast od pola procenta. Prvi plodovi bi mogli da se pojave u drugoj polovini 2009. godine kada bi svetska ekonomija trebalo da živne.

Ali, EU danas opominje da je "osnovno pitanje da li će oporavak biti trajan."

Pad izvoza teško će pogoditi Nemačku. Najveća evropska privreda, koja je istovremeno i najveći svetski izvoznik, po svoj prilici ove godine opašće za 2,3 odsto.

Bitanska priveda će se umanjiti za 2,8 procenata, a francuska za 1,8 odsto, kaže komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: