Kurs na granici 90 dinara za evro

Zvanični srednji kurs iznosi 89,51 dinar za evro, što je nova rekordno niska vrednost domaće valute.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 01.12.2008.

00:48

Default images

Konstantan pad dinara dešava se i pored toga što Narodna banka Srbije interveniše i na međubankarsko devizno tržište plasira evre. Prema mišljenju Saše Đogovića iz Instituta za tržišna istraživanja, trend pada dinara će se nastaviti s obzirom na povlačenje kapitala iz Srbije i činjenicu da je kurs do skoro bio na staklenim nogama.

"Imajući u vidu da je ovaj devizni kurs naše valute bio na staklenim nogama, imao neku virtuelnu stabilnost i pre nastupa svetske finansijske krize, koja je tu virtuelnost razobličila, onda možemo reći da u ovakvom ambijentu možemo računati na dalje klizanje domaće valute", rekao je Đogović. "Očekujem da će on da bude veći od 90 dinara, a ne znam zaista na kom nivou će se zaustaviti. Moguće su određene oscilacije u zavisnosti od obima intervencije Narodne banke Srbije, ali i sezonskog faktora oko božićnih praznika, kada bi dinar mogao i donekle da ojača", dodao je Đogović.

Od početka svetske ekonomske krize NBS je mnogo puta intervenisala plasirajući više od pola milijarde evra, ali je nacionalna valuta u odnosu na evro za poslednja dva meseca, ipak, oslabila za skoro 13 dinara.

Saša Đogović smatra da Narodna banka svojim potezima više ne brani kurs, nego samo sprečava velike dnevne oscilacije dinara. On ističe da se sada plaća danak loše vođenoj ekonomskoj politici, ne samo monetarnoj, nego i vladinoj.

"Naravno da je to velika cifra, pogotovo u našim uslovima, a naravno da sada plaćamo danak loše vođenoj politici deviznog kursa Narodne banke, pri čemu ni Vlada Srbije nije dala punu podršku jer se trošilo više nego što se moglo, veliki su apetiti političkih stranaka", kaže Đogović.

"Nije se razmišljalo o ekonomiji niti je postojala neka strategija, a ne vidim je ni danas, o rastu i razvoju naše privrede", rekao je Đogović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: