Ko ne poštuje odluku Vlade o gasu

“Srbijagas” nema načina da vrati novac građanima koji su platili uvećani račun za gas. Od distributera zavisi da li će se račun plaćati u dva dela.

Izvor: B92

Sreda, 19.11.2008.

16:09

Default images

“Srbijagas” je distributerima ispostavio račune za gas po preporuci Vlade Srbije, a distributeri su ti koji nisu omogućili građanima da račune plate u dva dela, izjavio je za B92 direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

On tvrdi da distributeri gasa nisu voljni da omoguće odloženo plaćanje i kaže da ovo preduzeće nema mehanizme da natera distributere da poštuju preporuku Vlade Srbije.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović tvrdi da je “Srbijagas” potpuno poštovao preporuku Vlade Srbije da se računi za gas plaćaju u dva dela, kao i da su ti računi na taj način i fakturisani distributerima gasa.

“Iste takve fakture, na osnovu podataka koje će nam dostaviti distributeri, dakle garantujem za to od strane ‘Srbijagasa’, dobiće i distributeri. Znači tačno je da će račun glasiti na 100 dinara, koliko jeste i potrošeno, ali će 62,5 dinara biti plaćeno u novembru mesecu, a ostalih 37,5 dinara će biti plaćeno za šest meseci”, izjavio je Bajatović.

Distributeri tvrde da “Srbijagas” ne poštuje odluku Vlade Srbije, a ne oni.

Distributeri kažu da ukoliko “Srbijagas” fakturiše ukupnu cenu, oni nemaju drugi izbor nego da to isto urade u računima i da očekuju reprogramiranje duga.

“Trenutno su dva problema tu. Prvi što je 'Srbijagas' poslao račune u celosti. Količina puta ukupna cena. Drugi problem je što se ne zna kako će izgledati računi za novembar mesec, još uvek", kaže kazala je Sonja Zrnić iz DP "Novi Sad - Gas".

"Niko još nije odgovorio na pitanje da li će reprogram duga sa sobom vući kamatu, ili je neće vući. Ukoliko bude bilo kamate, onda je naše mišljenje da će devedeset posto građana odbiti reprogram”, smatra ona.

Na ovu konstataciju je Bajatović kratko odgovorio: “Ja savetujem ‘DP Novi Sad – Gas’ da postupi upravo onako kako je postupio i ‘Srbijagas’”.

Iako su neki građani već platili račune za gas, Bajatović kaže da on može da garantuje za preduzeće čiji je on direktor.

Kako je objašnjeno za B92, država je dala samo preporuku koja nije obavezujuća, a prema rečima Dušana Bajatovića, ni “Srbijagas” ni Vlada nemaju mehanizme da nateraju distributere da račune podele na dva dela.

Samim tim, postavlja se pitanje šta će građane Srbije sačekati na novembarskim računima i hoče li vlada naći način da sopstvenu odluku sprovede u delo. Podsetimo, premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je u pitanju “tehnička greška“ i da problem sa plaćanjem može da reši jedino “Srbijagas”. Građani Novog Sada plaćaju račune, iako ne znaju da li će "Srbijagas" naći rešenje za vraćanje novca.

U Ministarstvu energetike nisu želeli da odgovore ko je odgovoran i koliko će državu koštati pomenuta “tehnička greška“, niti da li je Vlada u mogućnosti da sprovodi sopstvene odluke da građani deo računa plate tek na leto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: