Kažnjeni zbog pisma čitaoca

Kragujevački nedeljnik “Svetlost” kažnjen je sa 600 hiljada dinara zbog objavljivanja teksta u rubrici “Pisma čitalaca”.

Izvor: B92

Subota, 11.10.2008.

16:42

Default images

U pismu koje je objavljeno pre 13 meseci, Kragujevčanin Miroslav Simonović izrazio je nezadovoljstvo zbog načina rada sudije Simonide Miloradović, u maratonskom sporu koji je vodio za očevu ostavštinu. Zaposleni u “Svetlosti” smatraju da ovaj slučaj predstavlja "opasan" presedan u tretmanu medija u pravosuđu.

Na ime nematerijalne štete za pretrpljeni duševni bol, ali i zbog povrede časti i ugleda tužilje Simonide Miloradović, nedeljnik “Svetlost“ će morati da plati kaznu u iznosu od 600 hiljada dinara.

Ime tužilje, inače sudije kragujevačkog Okružnog suda, objavljeno je u pismu čitaoca Miroslava Simonovića koji je izrazio nezadovoljstvo njenim vođenjem postupka čiji je sam bio akter.

“Mi mislimo da smo u ovom slučaju apsolutno nevini i ukoliko bi ovaj presedan postao deo sudske prakse, onda bi na jedan vrlo drastičan način bila ugrožena jedna od osnovnih sloboda. To je sloboda mišljenja i izražavanja koju jemči naš Ustav”, kaže glavni i odgovorni urednik nedeljnika “Svetlost” Miroslav Jovanović.

Kažnjavanje "Svetlosti" zbog objavljivanja pisma čitalaca, prostor u ovoj rubrici praktično ostavlja za iznošenje samo hvalospeva o vršiocima javnih funkcija. Time rubrika gubi smisao, smatraju u kragujevačkom nedeljniku.

“Ja sam kao urednica rubrike pisma, u prvi mah pomislila da bi bilo najbolje da našim čitaocima saopštim da nam ubuduće mogu slati samo hvalospeve. Naravno da sam od toga odustala. Ali smo već u prvom narednom broju posle presude imali jedno pismo slične sadržine. Zato smo kao redakcija objavili napomenu da ćemo izbaciti iz pisma ime jednog od lekara koji se proziva, zbog toga što je kragujevački sud uveo praksu da redakcija odgovara za stavove i mišljenja čitalaca”, objašnjava zamenica glavnog i odgovornog urednika “Svetlosti” Ankica Vesić.

U reakciji strukovnih udruženja na ovu presudu ističe se da ovaj slučaj može da postane presedan koji zadire u uređivačku politiku i slabi finansijska moć medija.

“ Nezavisno udruženje novinara Srbije snažno podržava redakciju Svetlosti i izražava svoj protest i negodovanje zbog izricanja ove drakonske kazne, po nama. Ovo može biti opasan presedan u sudskoj praksi u odnosu sa medijima i zbog toga izražavamo veliku nadu i očekujemo da će Vrhovni sud ovu presudu ukinuti”, kažao je član Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije Branko Vučković.

S obzirom da je reč o prvostepenoj presudi, nedeljnik “Svetlost” namerava da Vrhovnom sudu Srbije, po dobijanju obrazloženja presude, uputi žalbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: