Uslovi za zbrinjavanje odraslih

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić otvorio je adaptirani paviljon Zavoda za zbrinjavanje odraslih u Kragujevcu.

Izvor: B92

Petak, 18.07.2008.

15:21

Default images

U renoviranje Zavoda "Male pčelice" Vlada Srbije uložila je 35 miliona dinara. Naglašavajući da je zavod "Male pčelice" jedna od najvećih ustanova te vrste u Srbiji, u kojoj je trenutno u pet paviljona smešteno 928 korisnika, Ljajić je naveo da je ideja da taj objekat ima 850 korisnika.

"U narednom periodu, pored podizanja standarda i kvaliteta usluga u ovakvim institucijama u Srbiji, preduzimaćemo i aktivnosti koje imaju za cilj da podstiču, pospeše i intenziviraju vidove alternativnih usluga, kao što su da što veći broj korisnika bude u svojim biološkim porodicama i u svom okruženju", kazao je Ljajić.

"Ovo je jedan mali korak u ukupnim procesima koje preduzimamo na reformi socijalne zaštite, a koja podrazumeva, između ostalog, razvoj i afirmaciju alternativnih vidova socijalnih usluga, kao što su dnevni boravak i stanovanje uz podršku", rekao je Ljajić.

On je naveo da je 80 odsto korisnika tog zavoda rođeno van Kragujevca i van Šumadije, a da svega njih 30 odsto ima povremeni ili stalni kontakt sa biološkim porodicama ili bližim srodnicima.

Istakavši da će adaptirani paviljon služiti da pripremi korisnike Zavoda za samostalni život, Ljajić je rekao da je uveren da će u perspektivi, umesto petokrevetnih, imati trokrevetne sobe.

Direktorka Zavoda Suzana Perović rekla je da će u renoviranom paviljonu biti smešteno 185 korisnika, od kojih su 90 žene, i da je u poslednjih šest godina adaptirano svih pet paviljona te socijalne ustanove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: