Ponedeljak, 16.06.2008.

14:30

DSS predlaže Skupštini poništavanje

Nakon proglašenja Ustava Kosova, DSS je poslao predlog da Skupština izglasa novo poništavanje takvog ustava i razmeštanja misije EULEKS.

Izvor: B92, Beta

Default images

Naime, Demokratska stranka Srbije uputila je poslanicima parlamenta Srbije Predlog odluke o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije, kojim bi se odbacilo razmeštanje misije EULEKS na teritoriji Kosova, a Ustav Kosova proglasio ništavnim. SRS podržava predlog, dok u ZES-u smatraju da se ne treba svaki put ponovo o tome izjašnjavati.

"Polazeći od Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i Ustava Republike Srbije, Skupština Srbije nije saglasna i ne prihvata da se na teritoriji Srbije u pokrajini Kosovo i Metohija, koja se nalazi pod upravom Ujedinjenih nacija, rasporedi misija EULEKS", navedeno je u DSS-ovom predlogu odluke. U istim uslovima, neposredno posle parlamentarnih izbora, Skupština je zasedala i pre godinu dana, kada je odbacila plan Martija Ahtisarija, tvrdi portparol DSS-a Andreja Mladenović.

Koalicija DSS-NS očekuje da se sve poslaničke grupe u Skupštini Srbije izjasne o njihovom zahtevu za hitno sazivanje sednice parlamenta.

Taj zahtev poslanička grupa Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija predala je u Skupštini Srbije kasnije popodne.

Šef poslaničke grupe DSS-NS Miloš Aligrudić rekao je Tanjugu da je tu inicijativu podržala i poslanička grupa SRS, tako da je predata sa 107 potpisa poslanika.

Aligrudić je rekao da su i socijalisti najavili prihvatanje te inicijative i podršku da se predlog odluke stavi na dnevni red. Predsednik tehničke vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je neophodno da se Skupština Srbije hitno sastane, kako bi pre sednice Saveta bezbednosti donela jasnu odluku da se ne prihvata misija EULEKS, a istovremeno bi trebalo da poništi i odluku o proglašenju Ustava Kosova.

Ivošević: Nema razloga

DSS insistira da Skupština Srbije zaseda pre petka, kada se u Njujorku održava sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj bi se mogao naći predlog Ki Mun Bana o rekonfiguraciji UNMIK-a.

Problem je međutim što Skupština Srbije nije do kraja konstituisana, pa nema ko da zakaže vanrednu sednicu, čak i kada bi svih 250 poslanika novog parlamenta podržalo DSS. Naime, novi srpski parlament nema predsednika, a on je jedini koji može da zakaže sednicu.

Stav Srbije o nezavisnosti Kosova definisan je Ustavom i zato nema razloga da vanrednu sednicu zakazuje najstariji poslanik u novom sazivu parlamenta, kaže bivši sudija Zoran Ivošević.

On dodaje da zato treba sačekati da sednicu zakaže novi predsednik Skupštine, koji tek treba da bude izabran.

Posle sednice Saveta bezbednosti UN možda bi moglo da bude jasnije ko vrši vlast na Kosovu i da li je glavna misija UN ili EU, u Beogradu se predlaže vanredna sednica Skupštine Srbije.

Kolundžija: Ne mora o svemu pojedinačno

Predlog su za sada podržali samo radikali. U DSS-u navode da ponašanje SPS-a povodom tog pitanja može da bude presudno u daljim razgovorima o fomiranju Vlade Srbije.

Predsednica poslaničke grupe koalicije Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija ocenila je da Skupština Srbije ne treba da se izjašnjava o svakom novom pojedinačnom aktu u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova pošto je o tome već usvojila deklaraciju.

"Ne postoji potreba da se Skupština izjašnjava o svakom pojedinačnom aktu koji je deo te politike jednostranog otcepljenja", kazala je Nada Kolundžija agenciji Beta.
Nada Kolundžija (FoNet, arhiva)
"O tom predlogu ipak treba da obavimo konsultacije unutar poslaničke grupe koalicije Za evropsku Srbiju, pa još ne mogu da vam kažem ništa konkretno", navela je Nada Kolundžija.

Poslanici radikala podržali su inicijativu za održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije po predlogu DSS-a, rekao je potpredsednik SRS-a Dragan Todorović.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je neprihvatljivo proširenje međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Dačić je Tanjugu rekao da državni organi - parlament, predsednik države i vlada - treba da imaju jedinstven stav o najvažnijm državnom i nacionalnom pitanju kao što je očuvanje i odbrana Kosova u sastavu Srbije.

SPS je saopštio i da se zalaže za pronalaženje poslaničkih mogućnosti i međusobnog dogovora za održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije posvećene tom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: