Vojvodina: Dogovor DSS-a i SRS-a

Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije postigle su dogovor o uzajamnoj podršci u drugom krugu izbora za Skupštinu Vojvodine po većinskom sistemu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2008.

13:57

Default images

Sporazum na pokrajinskom nivou, u kojem će se naći i Socijalistička partija Srbije, zvanično će biti potpisan sutra, najavljeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare SRS-a i DSS-a.

Prema rečima potpredsednika SRS-a i predsednika Okružnog odbora te stranke za južnu Bačku Milorada Mirčića, pitanje je dana kada će se na republičkom nivou sklopiti sporazum SRS-a, DSS-Nova Srbija i koalicije oko SPS-a o formiranju zajedničke vlade, a taj dogovor će se potom "preslikati" i na Vojvodinu.

"Očekujem da će ta koalicija osvojiti većinu i u pokrajinskom parlamentu, jer su i Vojvođani, posle osam godina vladavine aktuelne administracije, željni promena", ocenio je Mirčić.

Predsednik Pokrajinskog odbora DSS-a Zoran Lončar ponovio je da je dogovor pomenutih partnera na pomolu, a nakon usvajanja zajedničkih principa sledi izrada tehničkih detalja koalicionog sporazuma.

"Pozivam sve članove i simpatizere da u drugom krugu glasanja 25. maja podrže kandidate ove tri partije, kako bismo i u Vojvodini formirali demokratsku i nacionalnu odgovornu vladu", rekao je Lončar.

Obojica su pozvali i glasače stranaka nacionalnih manjina da u nedelju izađu na birališta u što većem broju, a potom da te stranke uđu u savez sa radikalima, DSS-om i, eventualno, SPS-om na pokrajinskom i lokalnom nivou.

"Manjinama nudimo ravnopravno partnerstvo, a ne učešće u vlasti shodno osvojenom broju poslanika ili odbornika. To smo već pokazali u praksi u Bačkoj Palanci, gde će zamenik predsednika opštine biti Slovak", naveo je Mirčić.

Konferenciji su prisustvovala i dvojica gradskih funkcionera SRS-a Igor Mirović i Milorad Buha, ali nije bilo nikoga iz redova SPS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: