DSS za referendum o EU

DSS predložio organizovanje referenduma o uslovima za pridruženje Srbije Evropskoj uniji, ukoliko dođe do blokade institucija.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 05.03.2008.

11:39

Default images

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić naveo je da je stav te stranke da institucije ne treba destabilizovati, odnosno da novi izbori ne bi bilo dobri za Srbiju. Demoratska stranka, tačnije predsednik parlamenta Oliver Dulić, podržava ovakvu ideju, dok iz LDP-a stižu tvrdnje da Srbiji trebaju izbori, a ne referendum. Dulićev kabinet: Izjava o podršci istrgnuta iz konteksta.

Pitanje na koje bi građani trebalo da odgovore na referendumu koji predlaže Demokratska stranka Srbije trebalo bi da usaglase sve parlamentarne stranke, pa će DSS, zbog toga, inicirati konsultacije koje treba da utvrde da li je ideja o referendumu prihvatljiva.

Pre toga, po oceni šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloša Aligrudića, neophodni su neki preduslovi.

"Ovde nije pitanje ko je za šta glasao u Skupštini, nego je pitanje da li je istina da je u pitanju borba i za Kosovo i za Evropsku uniju, ili možda u glavama nekih to jedno drugo isključuje", kazao je Aligrudić.

On je objasnio da - ako država bude imala posledice u bilo kakvoj blokadi oko tog pitanja, makar trajala više dana, a kamoli nedelja - DSS će izaći sa svojim predlogom.

"Zašto se ne bi raspisao referendum o ovom pitanju, ne o tome da li Srbija želi u Evropsku uniju, što je nesporno, nego sa jednim drugim pitanjem, koje je u ovom trenutku postavljeno kao problem, a to je da li Srbija može ići u Evropsku uniju bez dela svoje teritorije", kazao je Aligrudić.

DS: I za referendum i za izbore

Odgovor nekih od stranaka je već stigao.

Ideju o referendumu podržava Demokratska stranka, ali smatra i da je on povezan sa vanrednim izborima.

Predsednik Skupštine Oliver Dulić upravo je i izneo takav stav.

"Ja jesam za referendum, ja jesam da se u ovoj situaciji, kada imamo ovako tešku dilemu, da građani imaju mogućnost da se izjasne, ali sam takođe i za izbore", kazao je Dulić.

On kaže da, ako nema mogućnosti za dogovor oko ključnih elemenata politike, onda nova većina treba da formira Vladu, ili da se ide na izbore.

"Nema treće, ali neodrživa je ova pozicija da imamo Vladu koja ima jednu politiku, da je Vlada okupljena oko jednih principa, a da imamo poslaničku većinu koja se ponaša kao opozicija", kazao je Dulić.

"Predsednik Skupštine se nije izjašnjavao"

Predlog Demokratske stranke Srbije da se građani izjasne da li su za ulazak u EU bez Kosova je protivustavan i predsednik Skupštine se o tom predlogu nije izjašnjavao, saopšteno je večeras iz Dulićevog kabineta.

Povodom izjave portparola DSS-a Andreje Mladenovića da je dobro što je Dulić u ime Demokratske stranke "podržao ideju o raspisivanju referenduma da li Srbija treba sa ili bez Kosova da uđe u EU", u Dulićevom kabinetu je rečeno da to nije tačno.

Izjava predsednika Skupštine izvađena je iz konteksta. On je spomenuo da je za referendum kao demokratski oblik izjašnjavanja građana, ali se nije izjašnjavao o referendumskom pitanju koje predlaže DSS, navode u kabinetu.

SRS: Pitanje u skladu sa Ustavom

Za Srpsku radikalnu stranku, u priči o referendumu najveći problem je pitanje na koje će građani odgovarati.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić kaže da referendumsko pitanje ne sme da bude protivno Ustavu.

"Slažem se potpuno, ali zaista ne vidim na osnovu čega bismo sada mogli da postavimo građanima pitanje da nešto radimo bez Kosova i Metohije, kada nam to ne da Ustav. Inače, ja sam saglasan da idemo i na bilo koju vrstu referenduma, onaj ko nije za referendum nije za demokratiju, ali kako da postavite pitanje koje nije u skladu sa Ustavom", objasnio je on.

"Referendum nije stranačka kampanja"

Šef informativne službe G 17 plus Nikola Papak izjavio je da se evropske integracije vode zbog građana koji moraju na referendumu da donesu konačnu odluku o ulasku Srbije u Evropsku uniju, ali da je neprihvatljivo da izjašnjavanje o tome bude nečija stranačka kampanja.

"Danas nije pitanje da li Srbija želi da uđe u EU, nego da li Srbija želi da nastavi evropske integracije. Za nas tu nema dileme. Poslednji predsednički izbori su bili svojevrstan referendum o EU i građani su jasno iskazali većinsku podršku nastavku evropskih integracija", rekao je Papak.

On je rekao da "ako neko ne priznaje većinsku volju građana izraženu na slobodnim izborima, onda je to njegov problem".

Mihajlović: Još jedna politička igra

Srećko Mihajlović, iz Centra za proučavanje alternativa, kaže za B92 da je ideja o organizovanju referenduma svrsishodna za stranke poput SRS-a, SPS-a i DSS-a i Nove Srbije.

"Teško je čoveku koji racionalno razmišlja o svemu tome da se izjašnjava a da ne upotrebi iole oštre reči. Jednostavno, mi nismo u situaciji da biramo uslove pod kojima ćemo biti primljeni ili neprimljeni u Evropu, ili bilo gde", kaže Mihajlović.

On podseća da uslove postavlja onaj ko odlučuje o prijemu.

"Sve u svemu, ovo je jedna politička igra, koja se, u krajnjoj liniji, svodi za borbu na vlast, gde se Kosovo, kao i mnogo puta do sada, koristi kao bojno polje koje može da ide jednima u prilog, a drugima na štetu", smatra Mihajlović.

Mihajlović navodi i da treba očekivati raspad vladajuće koalicije u Srbiji i raspisivanje parlamentarnih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: