Sreda, 05.03.2008.

11:39

DSS za referendum o EU

DSS predložio organizovanje referenduma o uslovima za pridruženje Srbije Evropskoj uniji, ukoliko dođe do blokade institucija.

Izvor: B92

DSS za referendum o EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

137 Komentari

Sortiraj po:

Nikola

pre 16 godina

Molim vas ljudi!
Slazem se da je vazno da kometarisemo o trenutnom politickom stanju. Ali pored nas prolaze mnogo znacajnije teme koje direktno uticu na nas zivot, na primer poskupljenje derivata koje je usledilo nakon dizanja akciza!!!
Smatram da bi trebalo malo vise paznje da obratimo na takve stvari, ispada da smo "ovce za sisanje"!!!
Odvuku nam paznju nekim politickim prepucavanjima a sa druge strane PODIZU CENE KO LUDI!!! A MI CUTIMO?
Ajde da svi obratimo malo paznju na to?
OSECAM DA MI POLAKO RASTU MAGARECE USI !

Ja

pre 16 godina

Referendum kojim građani biraju između dve opcije, od kojih jedna uopšte nije moguća i nije referendum. Svodi se na izbor između "želite da se nešto učini odmah" i "želite da kukate i plačete za nečim što je nemoguće".
Kada bi se državna politika mogla voditi preko referenduma, onda nam političari ne bi ni trebali. Građani bi svakodnevno preko SMS anketa odlučivali šta treba preduzeti.

Sokrates

pre 16 godina

TVRDIM da je TRENUTNO 90 posto Srba do te mere IZMANIPULISANO da se komotno moze reci da su neuracunljivi i da nisu u stanju logicno razmisljati. Svakodnevnim nametanjem tema o kojima oni pogibose razmisljajuci UOPSTE NE POSTOJE !!!! PA KO TO NUDI Kostunici ili Nikolicu KOSOVO !! ko je to ikad rekao Ako hocete u EU onda izaberite kako sa ili bez Kosova ? NIKAD NIKO i NIKAD se to pitanje nece postaviti Srbiji ! Kad su Kostunica i Nikolic OBJASNILI kako misle vratiti Kosovo u okvire Srbije i koje GARANCIJE oni nude da ce uspeti u tome ? NIKAKVE !!!!! Sve sto oni nude je MAGLA Ili NISTA !!! i sa tim NISTA ucenjuju narod Srbije i Vladu definisuci deklaracije koje od pocetka imaju cilj spreciti Srbiji integracije u Evropu GLUPIM DEFINICIJAMA u EU samo sa Kosovom ! NASTAJE utisak kod gradjana Srbije kao to je moguce ali neko to odbija. Pa ZASTO Neko to ne OKRENE Pa postavi ultimatum SA RUSIJOM samo sa KOSOVOM ! pa neka gospoda Kostunica i Nikolic objasne kako ce to oni da NAGOVORE sve one zemlje koje su priznale Kosovo da poniste ta priznanja ! Ja tvrdim NIKAKO !! A oni neka objasne Hoce li RAT ? Koji smo vec jednom izgubili ! i to ne tako davno. ILI neka pokazu Garanciju od Rusije da ce Srbiji vratiti Kosovo , Ni od RUSIJE nece dobiti takvu garanciju !!! Sve sto oni nude gradjanima Srbije je NISTA !! MAGLA !!! GOLO ! ONI samo LECE Svoje komplekse nastale pogubnom politikom 90 tih godina i zrtvujuci gradjane Srbije vode jos uvek rat protiv zapada koji im se isprecio na put i zaustavio jednu AVET koja je posle drugog Svetskog rata najvise zla nanela narodu Srbije i Balkana.

matori

pre 16 godina

Stalno se spominje ustav. Sad i referendum - po ustavu i na osnovu ustava. O kojem ustavu je reč? I kakav referendum? Ako neko hoće svenarodno izjašnjavanje - u skladu sa ustavom - onda u biračke (glasačke) spiskove moraju da se upišu i imena onih 2 miliona kosovskih albanaca. Ustav kaže (a to ovde neki stalno ponavljaju kao papagaji): "Kosovo je Srbija" - onda je tamo i deo glasača, zar ne. Ko ne veruje nek pogleda zvanične podatke popisa stanovništva Srbije iz 1991.godine (a može i ranije). Ali i taj ustav je donet tako da o njemu nije moglo da glasa svo stanovništvo Kosova, jer je namerno bio izostavljen onaj (nekima nepoželjan, albanski) deo. To otvara pitanje koliko je u skladu sa ustavom bilo donošenje novog ustava, i koliko je legitimno pozivati se stalno na njega. Jer ako hoćemo da budemo iskreni, taj ustav i nije donet jer za njega nije sprovedeno glasanje u skladu sa ustavom, a proglašeni rezultati tog glasanja su potpuno lažni i netačni. Ko je za sve to odgovoran? Samo malo razmislite. I najzad o čemu se tu priča - pa Kosovo je jedna nezavisna država.
To u prevodu znači da je reč o inostranstvu za svakoga iz Srbije - zato i treba pasoš gospodi koja tamo sada hoće da ide svaki dan...

Vuckadin

pre 16 godina

Jednostavno... Pitanje na referendumu mora biti: "Za EU ili ne?" Ako "DA" onda se moramo povinovat' njihovim pravilima... Znaci zbogom KiM!

Ja

pre 16 godina

Ponovo je nekome potrebno da se sakrije iza "volje naroda" pa se setio referenduma. Setite se Gazimestana (Srbijo iz tri dela ponovo ces biti cela...), referenduma u vreme Rambujea koji se zavrsio bombardovanjem i ratom koji "nismo izgubili" i u kom "nismo dali Kosovo". Hocemo li opet? 20 izgubljenih godina njima nije dovoljno jer su oni samo dobili. Da je situacija normalna mesto njih bi u Vladi vec odavno bili neki drugi normalniji, obrazovaniji, sposobniji ljudi.

Gospodo, ne trosite nam vreme, vec ste nam potrosili jedan zivot. Skinite nam se vec jednom!

Vojvodjanin

pre 16 godina

Da Kosovo zelimo, rekli smo u Ustavu, ali njega mozemo imati samo kroz EU, za koju smo se vec posredno opredelili na ovim predsednickim izborima.

Dakle, referendum je nepotreban!

Mexico

pre 16 godina

Evropa nema alternativu...
Znaci ili Srbija u EU ili Srbija sa masovnim odlivom inteligencije kako je bilo 90-ih...
Naravno Srbija u EU kao jedina opcija

Kole

pre 16 godina

Zakon o referendumu:
"Član 4.
Pravo izjašnjavanja na referendumu imaju građani koji u skladu s propisima o izborima imaju biračko pravo i prebivalište na teritoriji za koju se raspisuje referendum." Pa sad nek mi samo neko objasni kako ce raspisati referendum na kome Albanci s Kosova nece ucestvovati, ako istovremeno tim istim referendumom upravo hoce da pokaze suverenost nad tom istom teritorijom !?!

Dr.Nele

pre 16 godina

2.300.000 = Boris Tadic

Boris Tadic + EU =referendum

Dakle :
2.300.000 + EU =referendum

Sto znaci da je referendum odrzan a ko nije isao u skolu njegov problem!

sasa

pre 16 godina

Moze referendum, samo nemojte da se brinete jel ustavno ili ne, i ovako su gradjani "usvojili" taj ustav, bar tako ste ste rekli, mada nisam siguran da je to tacno.

Pravnik

pre 16 godina

Pa dobro bre jel ovi iz DSS po ceo dan samo smisljaju samo gluposti...pa dokle vise...pa Milosevic se istim ponasanjem drzao na vlasti...kad pomislis ´da ne moze gore...on smisli nesto novo...i tako u nedogled...DOSTA BRE!!!...slusam Djindjicev govor o Kostunici, opisao ga je u dlaku...trut koji po ceo dan smislja gluposti i krije se u rupi...DOKLE VISE!!!

Saka Cvaraka

pre 16 godina

Imam dva pitanja za vladu Srbije. 1) Kada cu moci da narucim nesto preko e-bay-a i da mi to stigne na kucnu adresu u Srbiji u roku od 1-2 dana bez carinjenja?2) Kada cu u Srbiji moci da u cetvrtak kupim avio kartu(za koju cu da radim recimo 1-2 dana)i odletim iz Nisa za Amsterdam te iste subote?

Odgovori koji sadrze rec Kosovo ne priznajem. Samo konkretno tad i tad.

Moj odgovor na njihov referendum su ova dva prakticna pitanja.

milan

pre 16 godina

Vi sto kazete evropska unija ili kosovo...birate kosovo????dobro a sta menja to sto ste izabrali kosovo?da li nam to vraca kosovo nazad?ima li nekog resenja za povratak kosova,sem da se svadjamo sa svima i naravno da izgubimo?Hocemo Kosovo nazad ,a necemo kosovske Albance....ja nista ovde ne razumem!kad ce Srbin slobodno prosetati Pristinom???Kosovo nije Srbija odavno!!!Hteli mi to ili ne.a sada dali cemo iskoristiti to na nama je,mi ako izaberemo Kosovo ,niko nam ne vraca to nazad...svasta nista ne razumem!Objasnite mi:) Ja biram Evropsku uniju naravno

Juan

pre 16 godina

Ma referendumom se DSS nadaju da će odgovornost sa spretno osmišljenim pitanjem prebaciti na narod,jer zna da pri integraciji u Evropu nacionalističke stranke gube na snazi (iako su oni već izgubljeni samo nema ko da im objasni) a takodje to važi i za SRS a ponajmanje ih interesuje Kosovo...samo treba to još i ovaj napaćeni narod da shvati.

cep Majur

pre 16 godina

gospodine Mladenovicu da li i deca imaju pravo da glasaju na tom referendumu,jer mi cemo onda odluciti o njihovoj buducnosti a na to nemamo pravo jer smo mi svoju buducnost davno zapecatili ziveci u vremenu zajedno sa vama i vama slicnim.

Mashinovodja

pre 16 godina

Tipično izvlačenje i migoljenje političara. Prvo upropaste sve razumne mogućnosti koje nam se nude, a onda organizuju referendum s nekim šatro-pera-mika-laza pitanjem koje će im omogućiti da posle trube kako je to "volja naroda izražena na demokratskom referendumu".
Fuj, koje licemerje i kukavičluk parazita!!!

iva

pre 16 godina

Ako je "Kosovo Srbija", onda pitanje na referendumu treba biti "Da li ste za pridruzivanje Srbije Evropskoj Uniji?" Ako se treba posebno naglasiti "sa Kosovom i Metohijom", zasto se onda ne bi dodalo i "sa Vojvodinom"???

Dejan S.

pre 16 godina

Ovo je opasna igra. Setite se referenduma za poslednji Ustav na koji se pozivaju. Mislim da su zlotvori smislili da uz pomoć skupštinske, antihaške i antievropske većine postave referendumsko pitanje na taj način da svako ko bi se opredelio da zaokruži put u EU bude unapred proglašen izdajnikom. Ako se tvrdi da je Kosovo deo Srbije i da samo s njim Srbija može da uđe u EU, onda pravo glasa i upisa u birački spisak ima i preko milion albanaca na Kosovu. E taj Ustav koji to tvrdi je upravo prošao zato što ti albanci nisu bili u biračkom spisku. O kojem legalizmu ovaj Koštunica govori. Ova država je satkana od laži. Imamo lažnu teritoriju, lažnog premijera sa bednom podrškom glasača, lažan Ustav (izglasali ga članovi biračkih odbora u nedelju poslepodne), lažnu opoziciju (SRS i SPS). Narod je izmučen ratovima, lopovlukom, siromaštvom. Sada će dobiti referendum, koji će, bojim se, uništiti i ono malo nade za budućnost.
Pravo pitanje bi bilo da li ste za bezuslovno potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa EU:
1. DA
2. NE
Ovi zlotvori ovo pitanje neće postaviti, jer znaju da će 70% zaokružiti 1.

sanja

pre 16 godina

Pa ljudi, nismo li imali u proslosti razne referendume koji su nas doveli tamo gde svi danas znamo. Referendum je skrivanje iza naroda. Ja razumem da se referendum raspise kada smo tik pred vratima EU ii onda da se narod izjasni. Ovako raspisuje se nesto gde smo jos suvise daleko od EU a sprecava te da pregovaras

Nesa Stanic

pre 16 godina

Nadam se da je ovo ozbiljan predlog a ne spekulativna pretpostavka u politickoj trgovini!
Da konacno vidimo koji su to EU potencijali ove zemlje, bar sto se raspolozena gradjana tice. Licno mi odgovara i to bas u ovom trenutku!

Kakav referendum?

pre 16 godina

Referendum ima smisla ako je Srbiji ponudjeno da udje u Evropu pod odredjenim uslovima i Srbija treba da se izjasni da li hoce ili nece. Ali Evropa nece ponuditi nista tako za sledecih desetak godina. Za to vreme neki koji sada treba da glasaju nece biti zivi, a neki mladi steci ce pravo glasa. Tada treba odrganizovati novi referendum koji ce sigurno dati drugacije rezultate nego ovaj sadasnji. Kakav je smisao sada imati referendum?

Glupost je neuništiva

pre 16 godina

Sjajna ideja, podržavam ovaj briljantan predlog.
Drugo pitanje na referendumu bi moglo biti: "Da li je Srbija predvodnik svetske slobodne misli u borbi protiv USA i nazadne Evropske Unije?" Narod bi mogao da odluči i o tome. Pa nam nista nismo naucili od Slobinih referenduma :-( Skrivati se iza tzv. narodne volje i optuziti sve da su izdajnici je vec viđena politika. Naravno dokazano neuspesna. Dobrodosli u 1999.

Vladimir

pre 16 godina

Gluposti DSS-a su za svaku pohvalu..taman pomislim da su dostigli vrhunac, oni iznenade..još više je za pohvalu nivo političke nepismenosti srpskog naroda

simce_de

pre 16 godina

Ja bas protiv referenduma, posto vlada nece da se izvuce iz krize. Samo ce da se potrose pare, na kampanju za i protiv.
Mislim da ce vlada da paden i da treba da padne.
Sve vise vidim, da DSS = JUL
Potpuno su isti su samo mesto CVETICA u kosi stavljaju BEDZEVE na reverima !!!

Bruka

Pozdrav iz Holandije

pre 16 godina

Ovo je vec previse. EU je na svojoj sjednici odlucio da svaka zemlja za sebe odluci hoce li priznati ili ne Kosovsku nezavisnost. To nije nikakav uslov da se udje u uniju. Po mom misljenju mi mozemo samo profitirati od ulaska. Zamislite samo da sa stanovista clanice Unije iznosimo misljenje o Kosovu. Ili jos bolje zamislite da smo vec bili u EU kada je proglasena nezavisnost? Ko bi se tada smjeo usuditi da prizna? Ali ne mi odugovlacimo i razvlacimo i svadjamo se, a za to vrijeme nas polozaj se samo pogorsava. I teritorija se smanjuje. Kad bi se volja naroda sa referenduma stvarno postovala i ako bi politicali stvarno zasukali rukave i nesto uradili po volji naroda, onda dajte i da glasamo na tom referendumu. Ovako, stalno samo odgovoramao na pitanje "ko je ovde pio pivo?" PATETICNO!

Darko

pre 16 godina

Ovi nisu bolji od Milosevica pa i on je kao trazio misljenje naroda a onda je isti taj narod gurnuo u rat , varaju se ako misle da je vecina gradjana danas spremna da gine da bi oni sacuvali fotelje.
Proslo je to vreme , ljudima je dosta podmetacina nestrucne i korumpirane vlasti , zivot je njihova opcija a ne prezivljavanje po standardima pseudopatriota Voje ,Velje i Tome.

sasa jokic

pre 16 godina

Pa sami izbori su referendum o tome gde Srbija hoce. prema tome nema potrebe organizovati i referendum i izbore, suvise je skupo. Svi znamo ko hoce a ko nece u Evropu, to je vise nego jasno.
Ja samo znam da DSS-u Kosovo sluzi kao poligon za opstajanje na vlasti, a SRS-u, i SPS-u da se bore protiv EU, jer bi ulaskom u tu organizaciju te stranke oteralo u zaborav!Tim ljudima je Evropa totalno strana, oni imaju patoloski strah od modernog drustvsa!

Vesna Djapić

pre 16 godina

Najgore od svega je to što je Tadić od početka svoje "vladavine" dopustio Koštunici da nameće svoje viđenje sveta, svoj sistem vrednosti, i da dovede do ove tačke u kojoj je svaka suvisla politička ideja pod velikim znakom pitanja. Tesna pobeda Tadića na predsedničkim izborima je zapravo užasna slika dokle su nas njih dvojica zajedno doveli. Jedina nada da bi u ovoj zemlji konačno razum mogao da pobedi, to je da na parlamentarnim izborima koji su neminovni u ovoj godini, nastupe svi u dve kolone. Demokratska stranka, LDP, G17, manjinske stranke, dakle manje-više svi oni koji su u drugom krugu glasali za Tadića (velikim delom zapušenog nosa)trebalo bi da nastupe zajedno, kao predizborna koalicija. Ukoliko bi išli svako za sebe, sasvim sigurno bi bilo previše apstinenata, jer su mnogi glasači DS siti Borisa Tadića i njegove nemoći. Čovek je upropastio DS. To što je povećao rejting stranci je slaba vajda, ako je cena potpuna dominacija Koštunice. A i DS bi trebalo malo da preispita da li bi možda mogao neko drugi da vodi stranku.

Vlade

pre 16 godina

Ja ne vidim razlog zbog cega bi nekome smetao bilo kakav referendum? Pa to je najpostenije da se narod pita na koju ce stranu i sa kojom teritorijom domovine.Apolitican sam i ne pripadam ni jednoj stranci.

najdemokratskije

pre 16 godina

Zaista je krajnje vreme da neko postavi PRAVO pitanje - da se gradjani jednoznacno izjasne da li zeli i pod kojim uslovima da se pridruze EU i veci deo svojih drzavnih prenadleznosti prepusti EU. Na kraju i da saznamo (dosadasnja iskustva raznih clanica su razlicita) - sta se dobija, a sta gubi ako se ostane DOBAR SUSED ili postane CLAN EU. Naravno, tome bi MORALA da predstoji detaljna rasprava na svim medijima, okruglim stolovima, ...., i to NE aktuelnih politicara (direktno zainteresovanih), vec PRAVIH strucnjaka i eksperata za razlicite oblasti - ukljucujuci i strane.

Bojan Jankovic

pre 16 godina

Eventualni referendum pod inicijativom DSS-a je pokusaj anuliranja rezultata predsednickih izbora. DS sada mora da insistira na parlamentarnim izborima.

Jelena

pre 16 godina

Moze referendum, ali pod uslovom da svi punoletni Albanci sa Kosova imaju pravo glasa.Po logici Kostunice & co, oni su drzavljani Srbije a ne "lazne drzave" Kosovo..pa onda nema spora da imaju pravo da se izjasne po ovom pitanju.
Cenim da bi svi Albanci izasli, i sa njihovim glasovima i plus onih 2300000 glasova od 3 februara..mislim da bi odgovor na pitanje bio u EU bez Kosova

baka

pre 16 godina

Ne ocekujem nista i od eventualnog referenduma.
Naravno da je znacajna ili cak presudna formulisacija samog teksta -pitanja za referendum, da li sugestivno u skladu sa potrebama DSS, sto je skoro nemoguce izbeci , ili u skladu sa Koalicionim sporazumom stranaka koje su formirale vladu Srbije, kao temeljnog akta u kome su zacrtane , smernice politike koju ce ta vlada da sprovodi.
No cak da bude i ova druga varijanta , kao ocekivano normalna, bojim se da bi je DSS, vrlo ""vesto"" preokrenuo , i Srbiju trajno ,ili mozda na duze vreme udaljio od Evrope .Ishod referenduma bio bi otprilike isti kao i da ga nije bilo- ""ko jos pita narod, bice kako meni treba"" recice i uradice lider DSS-a, a nas Predsednik Srbije ce opet slabo da odigra svoju ulogu i ko zna po koji put ne stane u zastitu 2 miliona i 300 hiljada nas.

zoran

pre 16 godina

Malo su smesni ovi iz DS i G17, pa i iz EU, kada na sva usta tvrde da se narod Srbije izjasnio za evropski put, birajuci Tadica za predsednika. Da je Kosovo jednostrano donelo deklaraciju o nezavisnosti kojim slucajem pre ovih izbora, garantovano bi pobedio Nikolic i to mnogo ubedljivije nego njegov rival (ali poslusnici iz Pristine su zato cekali signal iz Vasingtona i Brisela)!
PS: ja sam glasao za Tadica ...

dejka

pre 16 godina

Pa Andro prijatelju, hajdemo na referendum za EU.Sta mislis da ce narod da ode u izolaciju.Bozija pravda ce pobediti sto se tice kosova,ali ovo prosipanje magle ne vodi nicemu.Ispadoste bre portparoli radikala,Pa i oni su dostojanstveniji sada kada su reinkarnirali u spasioce SRBA.Vi veliki srbi iz kruga dvojke nemate tapiju na milione Srba koje ste nacisto zbunili.Moj mladi portparolu,pitace te starost jednoga dana.Mene pita vec 60 godina kako sam se opismenio dali ce nestati recidivi metenisanja aus-kaplaru.Spasi Boze Srbiju od ovakve politicke kamarile jer je to sve ista skola.

O

pre 16 godina

Ako je Tadic rekao i EU i Kosovo, ne vidim da to mora da bude odredjenim redom. Za Kosovo se moramo boriti, ali resenje nece doci skoro. Za EU se treba boriti i tu clanstvo moze doci skoro. Ako nam EU clanstvo uslovi prestankom borbe za Kosovo onda necemo u EU. Sve suprotno je teska namestaljka u korist svih interesnih grupa koje stoje iza SRS, SPS i DSS.

Vladimir

pre 16 godina

A da mi napravimo referendum o DSS-u, sa nedvosmislenim pitanjem "Da li ste za to da nikada vise u zivotu ne čujete i ne vidite ni jednog člana DSS-a?", pa da vidimo šta će građani Srbije većinski odlučiti?

Goran

pre 16 godina

Ma super! Posto niste sposobni da prelomite, vi cete da prebacite odgovornost na narod. Da moze narod da odlucuje sam, bez svojih predstavnika, ne bismo vas ni birali! Problem je, ocigledno, sto ne znamo ni da izaberemo. Sto se tice referendumskog pitanja - garantujem da se oko toga nece sloziti. Ako se, kojim slucajem sloze, to pitanje ce biti takvo da ce svako moci da ga tumaci kako hoce i opet cemo imati problem. U svakom slucaju, vladajucoj garnituri predvidjam dugu i uspesnu vladavinu nad ovim zbunjenim narodom.

marko

pre 16 godina

Referendum svakako mora da se odrzi pre ulazak u EU, ali pitanje mora da se glasi: Da li ste za ulazak u EU ili protiv? Emocije ne mozemo iskoristiti, niko nece dobroviljno da se odrice od Kosova to znamo. Priznavanje Kosova NIJE preduslov za ulazak u EU. Samo jedan nacin postoji da izmedu Srbije i Kosova ne bude granica, a to je ulazak u EU i sengensku zonu, onda nece biti vise granica, a ljudi ce imati pravo da biraju na kom delu Evropske Unije hoce da rade i zive. Svi znamo da prisilno ne sme niko da vuce granicnu liniju, nacije imaju pravo za slobodan izbor.

x-ray

pre 16 godina

Referendum "za Srbiju u EU sa ili bez Kosova" moze, ali prvo da nam Kostunica i Samardzic objasne kako oni zamisljaju to Kosovo u Srbiji. Zelimo detaljan plan.

Taša

pre 16 godina

Bravo! Odličan način da se sa sebe spere odgovornost i da je preuzme ovaj narod ili ko već...! Toliko nerešenih pitanja u ovoj Srbiji...Da li ćemo za rešavanje svakog raspisivati Referendum!...Drskost DSS i Koštunice je bezgranična, ravna drskosti USA...Hajmo nanovo, sve ispočetka...jer ovo je Srbija!...Polako, ostali problemi neka sačekaju...

Reformator

pre 16 godina

Idemo na referendum! I gotovo! Kom obojci, kom opanci! Dosta više zamajavanja! I od levih i od desnih, i od demokratskih , liberalnih, i od nedemokratskih, šta god to znacilo. Muka mi je OD SVIH VAS ZAJEDNO! Za Srbiju nema spasa dok se svi vi, frustrirani u devedesetim, pa i vi, slavni, a potom frustrirani u dvehiljaditim (pritom u ogromnoj količini nafatiranim - znate vi o čemu je ovde reč)ne maknete u zaborav! Pustite da ovu zemlju povedu nepoznati, novi, idite s Bogom, nosite svoje novce i milionske akcije... Samo da vas više ne vidimo!!! Dakle, referendum, ali, protiv svih vas zajedno, ako može!

Todor

pre 16 godina

Prvo da uvežbamo ulogu naivne Snežane, izvršimo i lobotomiju (za svaki slučaj) pa onda možemo na takav referendum. Tako isto je i Sloba 98. pitao narod da li su da nam se Evropa meša u rešavanje Kosova, pa je 97% naravno glasalo NE. I šta bi? Sloba posluša onih 3%. On barem posluša, a ovi danas? E, oni ne bi, jer bi evroduet snova: Voja&Toma, na ivici takve provalije junački kročili korak napred...

H.K.Anderson

pre 16 godina

A koliko dana (i noci) ce taj referendum trajati i ko ce i kako sastaviti referendumsko pitanje?Da opet DR medjunarodnog prava rezultate (ako mu ne bi odgovarali ne protumachi na svoj nacin-chitaj strogo po (njegovom) medjunarodnom pravu.

normalan

pre 16 godina

Ovaj Mladenovic prvo treba da nauci lepo da cita, da ne srice to sto mu pisu u kabinetima da spikerise. To samo DSS-u moze da padne na pamet (kao i cigla) da sacine predlog takvog referendumskog pitanja???!!! Oni su stvarno neizlecivi... joj kakva je to bolestina, trebace nam mnogo snage da se i s tim izborimo. Neka je Bog u pomoci Tadicu jer on jedini ima snage i institucionalnog potencijala da se tome suprotstavi... strashno, strashno....

Alex

pre 16 godina

Pitanje "da li ste za ulazak u EU sa Kosovom ili bez" je vise za istrazivanja javnog mnjenja nego za referendum koji ciji rezultati bi trebalo da budu obavezujuci za politiku jedne drzave (ma koliko neozbiljna ta drzava bila). Ako se (jos jednom) 98% gradjana izjasni da je za ulazak u EU sa Kosovom to ce pokazati samo sta bi smo mi voleli a ne u kom pravcu bi trebalo da ide spoljna politika Srbije.
Ako cemo vec da trosimo pare na ovakve budalastine onda bi na referendumu mogli da postavimo jos par slicnih pitanja. Moji predlozi:
Da li bi ste voleli da 100% medjunarodne razmene Srbije ide preko Rusije i Kine?
Da li bi ste voleli da radite samo 3 dana nedeljno za istu platu?

Aleksa

pre 16 godina

Jeste videli ljudi koje je ovo nadgornjavanje i licemerje?!

Mnogo su opasni ovi likovi koji IMAJU INICIJATIVU SAMO KADA SU DESTRUKTIVNI. Znate šta se valja iza ovog promptnog reagovanja šačice koja koči većinsku želju naroda Srbije?!
Čim je DS predložio referendum, uplašili se falsifikatori i kradljivci narodne volje tog istog naroda, i sada i oni navodno želje da se ide u svetliju budućnost. Sada DSS i Koštunica, čim su čuli da građani treba da potvrde ono što su već rekli 3.februara, pokušavaju da podmetnu jedno kukavičje jaje. Čuvajte se ljudi! Mnogo ima mračnih umova i bivših db-ovaca u toj strančici koja seje ovo seme razdora, sukoba i haosa po Srbiji.
Naravno, da će otrovnu pilulu ovom narodu pokušati lepo da zapakuju i tako održe sebe u političkom životu.
Naravno referendum bi da skroje onako kako to njima odgovara ne bi li sada prevarili i narod. Koplja će se sada lomiti kako će se formulisati pitanje na predstojećem referendumu! Živi bili pa videli. SHVATIO JE KOŠTUNICA DA JE OD NJEGOVE, S KONOPCA I KOCA, FALSIFIKOVANE VEĆINE U SKUPŠTINI SRBIJE VEĆI GAZDA SAM NAROD i njegovo izjašnjavanje na referendumu. Neće biti dogovora oko toga pa će tako Koštunica ispuniti svoj plan da blokira i izoluje građane Srbije i gurne ih u još veću bedu.

ZAPRAVO VEĆ SU SMISLILI DA PODMETNU REZOLUCIJU NA REFERENDUM GRAĐANIMA i time ostvare više ciljeva.
1. Sada kada su na granici cenzusa, misle da bi referendumom dobili, navodni legitimitet za ovu trenutnu uzurpaciju vlasti i državni udar gde je 2 300 000 građana već jasno reklo šta želi.
2. Na njima svojstven način, oni sada zapravo izbornu pobedu Tadića žele da ukradu. Sada hoće samo da podmetnu građanima Srbije opciju da Srbija ne sme nikada da uđe u EU bez Kosova iako je Koštunica lično otpočeo pregovore o SSP koji se ne odnosi na Kosovo. On se zapravo prvi odrekao Kosova time što je otpočeo i ispregovarao Sporazum koji se ne odnosi na Kosovo. To nije ništa čudno jer mahom trgovinski i carinski sporazum i ne može da pregovara u ime neke druge carinske teritorije. Sada se on predomislio i želi da podmetne priču da to više ne važi.
Hoćete rešenje za ovaj scenario koji pokušava da kreira?! Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je već parafiran i Đelić ima ovlašćenje Vlade da ga potpiše. Čim se za to steknu uslovi, potpisuje ga, a građani Srbije će ga ratifikovati ukoliko nova koalicija ne želi da ga ratifikuje i time blokira (nadu u) bolji život u Srbiji.

hey hey hey

pre 16 godina

Referendum je demokratska i krajnje pravedna opcija. Na njemu bi dobili odgovor cemu tezi veci deo gradjana Srbije, pa bi se takvim demokratskim principom i trebala povesti politika drzavnog vrha.
Meni se nazalost cini da ovde veci deo auditorijuma zamenjuje teze i ne izjasnjava se o ovom pitanju, prosto jer se boji krajnjeg rezultata, i akcenat prebacuje na vec poznate price o politici DSS-a, Kostunice i sl. Nije cak ni besmisleno, vec krajnje kontraproduktivno jer se radi o (ne)suocavanju sa istinama na koje ova zemlja vise ne moze da ceka.

grk - ks

pre 16 godina

Pa dokle više. Pitanje koje DSS nudi za referendum je kukavičije jaje.
Kosovo i Metohija je u ovom trenutku van Srbije, mi se sa tim ne slažemo i ne prihvatamo, ali to nesme biti prepreka da se integrišemo u EU.
Ako EU postavi uslov, a to se neće i ne može desiti (Kosovo se od članica EU priznaje ili ne priznaje, a s obzirom da ima zemalja u EU koje nisu priznale Kosovo, onda je nemoguće ni nama postaviti takav uslov, EU nije nadležna za priznavanje). Da je priznavanje Kosova neophodno za ulazak u EU onda možemo o tome razmišljati.
U ovoj situaciji takvo referendumsko pitanje, i celokupno ponašanjee DSS, očigledno ima za cilj udaljavanje od EU, približavanje Rusiji i možda najbitnije sa pozicija DSS-a; povratak glasača koji su se priklonili radikalima.
Pod ovim okolnostima, referendumsko pitanje bi trebalo da glasi: EU ili Rusija. A ja se ne slažem ni sa tim iz nekoliko razloga. Naravno ne treba se distancirati ni od Rusa, pokušajmo biti spona izmedju njih i Evrope, ili budimo njihov zastupnik u Evropi, to je najbolje.
Pitanje bi naravno trebalo biti čisto i jasno - Jeste li za Evropske integracije. Svaka druga forma je najpokvarenije podmetanje što Voji Koštunici nikada nije bilo strano.

LJuba iz Nis

pre 16 godina

Dobra ideja.Ne samo da li smo za ulazak u EU već i, za NATO pakt.To sve organizovati u Maju kada su planirani lokalni izbori-pa da vidimo na čemu smo.

mo3ak

pre 16 godina

treba nam referendum da jasno kazemo DA evropskoj uniji, ali SAMO ako oni kazu NE krsenju medjunarodnog prava koje se desava sa Kosovom, zasto da mi uvek ispadnemo najvece budale.. ucenjuju nas nekim boljim zivotom, a pola nasih gradjana ne zna koliko je dug put do toga, a mi smo tek na pocetku tog puta. i necemo sutra uci u EU ni za 10 godina, a Kosovo nam otimaju sada, i to na najbrutalniji nacim.. HOCEMO U EU ali SAMO SA KOSOVOM I TACKA

Dragan

pre 16 godina

Za referendum!Uz pitanje Da li ste da Srbija postane punopravni clan EU bez Kosova?
Posto je to sporno,a ne da li treba uci u EU!Kao altenativa ovom pitanju nudim pitanje DA li ste za dalje evropske integracije bez Kosova?Posto nam clanstvo niko nije ni ponudio

Milan

pre 16 godina

Nije pitanje da li gradjani srbije hoce u EU sa ili bez Kosova, vec je pitanje da li gradjani Srbije hoce u EU bez obzira na Kosovo!

janos

pre 16 godina

Posto je Kosovo Srbija, a po ustavu Srbija je zemlja svih gradjana koji u njoj zive, referendumu treba prici onog trenutka kada se obezbedi ucesce SVIH gradjana pa i onih na Kosovu. Ili treba promeniti Ustav da glasi: "Albanci na Kosovu su gradjani kada nama to odgovara i obrnuto".

nelegord

pre 16 godina

Na primer, referendum. Zasto pokvrareno hocete da podmecete tuzno pitanje Kosova u referendum-pitanje, kada je svakome normalnom jasno kako tu stvari stoje. Mislim da cemo o Kosovu imati prilike da razgovaramo samo kroz EU saradnju. Mnogo ste zli DSS, perfidni ste i lazete narod kome ne date da progleda. Sram vas bilo.

DarkoNS

pre 16 godina

Kada se prave kompromisi, onda u se u jednom trenutku se stvari toliko zamrse da je ne moguce uciniti nista pametnije do krenuti ispocetka! Kakav referendum?! Da li se svima toliko ostaje na vlasti? Vreme je sazrelo za izbore...

Belgrade

pre 16 godina

Ne vidim svrhu referenduma kad nas još niko nije ni zvao u EU! Mi treba referendumski da izjasnimo na temu: hoćemo li sad svaki dan sedeti i kukati za Kosovom ili ćemo nešto da učinimo po pitanju boljeg života. Dok kukamo za Kosovom, valja nešto i prezalogajiti osim ako DSS nije pronašao neku čudesnu formulu po kojoj ne moramo više ništa ni da radimo ni da jedemo.

Kapitalni investitor

pre 16 godina

Ovo je klasično skrivanje političara iza naroda. Isto smo tako imali referendun da li hoćemo strano mešanje u rešavanju Kosova pa šta smo dobili?!

Calypso

pre 16 godina

Pa, Mladenoviću, vi još niste ukapirali, vi DSSovci, ne idemo mi sa Kosovom u Evropu. Mi samo HOĆEMO u Evropu, čoveče. To je pitanje za referendum. A ja sa vama u vladi i NEĆU u Evropu. Sa vama u vladi neću nigde.

Milenko

pre 16 godina

Kaže Mladenović: "počećemo konsultacije o referendumskom pitanju sa parlamentarnim strankama", a ne prvo "sa koalicionim partnerima". I ovde se vidi da je DSS shvatio da je u opoziciji, pa se zaklanja iza parlamenta i referenduma. Jedini izlaz jesu raspuštanje Skupštine (da ne bi napravila još veću štetu) i novi parlamentarni izbori (da bi se zaista mogla voditi konzistentna državna politika, pa ma kakva bila).

Superhik

pre 16 godina

Nadam se da je svima jasno da se na referendumu mora postaviti jasno i nedvosmisleno pitanja (ako do referenduma uopste dodje). A sto je jos bitnije... koji su mehanizmi koji mogu naterati neku od partija koje se nalaze u parlamentu da prihvate rezultate referenduma kao obavezujuce? Npr. ako se gradjani izjasne za ulazak u EU, ko nam garantuje da ce koalicija DSS-NS prihvatiti takav ishod? Oni sigurno nece da rade na necemu protiv cega su kao koalicija. Dakle nakon toga slede novi izbori...Pa zasto se onda ne ide odmah na nove izbore, pa neka partije tumace nacin na koji cemo uci u EU kako god hoce, a narod ce da proceni ko je najuverljiviji. U suprotnom samo cemo gubiti vreme, a boga mi i novac.

Marija

pre 16 godina

Dosta vise!!!! Dokad ce Milosevici, Kostunice i slicni da mi kradu godine???? Da li moj zivot vredi manje zato sto nisam sa Kosova??? Dajte gospodo DSS-ovska i taj referendum da vas oduvamo pa da vidimo sta cime cete posle da se izgovarate za ove korake unazad koje cinite!!!!

Kosovarian

pre 16 godina

Pa sta ako referendum uspe "u EU sa Kosovom". Da li ce nesto promeniti,i kako to da se izdejstvuje? Ovo bi bilo najsmesniji referendum na svetu! Kosovo je vec medjunarodna priznata drzava.

Toni Manero

pre 16 godina

Ja odusevljeno prihvatam i predlazem da genijalni i nadasve, hrabri Mladenovic, bude glavni za organizovanje istog, na teritoriji CELOG Kosmeta. Do povratka u Srbiju, sve najbolje i sretan put.

branislav N.

pre 16 godina

Izgleda da su ovi iz DSS-a shvatili da ce vlada da prsne pa sada traze referendum da bi jos malo produzili svoj boravak na vlasti. Ne referendum nego parlamentarni izbori pa kom obojci, kom opanci.

Guc

pre 16 godina

Kostunice, TI ne mozes da utices na status Kosova, DSS niko ne pita niti trazi dozvolu. Ne postoji NACIN da raspisujes referendum o necemu o cemu te NIKO ne pita. Mi smo glasali za EU, vec dva puta, a rezultate parlamentarnih i predsednickih izbora NE MOZES da menjas! Nismo glupi, ovo je zamena teza i nastavak drzavnog udara. DS mora da ide do kraja ili neka ima se vec jednom otvoreno pridruzi. Gradjanima, bar polovini nas, je jasno.

Zeljko

pre 16 godina

A zasto ne bismo u EU bez Kosova, pa se posle sa mnogo jace pozicije boriti za Kosovo? Nije to kratak proces, pa nisu albanci preko noci dobili Kosovo. U oba slucaja necemo vratiti Kosovo u sledecih 10 godina, ratom i izolacijom pogotovo.

nEUrosceptic

pre 16 godina

Pobogu! Ako je Kosovo deo Srbije prema toj nesrecnoj preambuli na kojoj je insistirao Kostunica (a koja se u pravnoj teoriji uglavnom ne smatra delom Ustava), kakav mozak iz tog istog DSS-a morate da budete da sami sebi skacete u usta, i postavljanjem suludog (i podmetackog) pitanja "Da li ste za ulazak u EU sa ili bez Kosova" preispitujete preambulu za koju ste se sami zalagali, i vrlo transparentno stavljate pod sumnju cinjenicu da je Kosovo deo Srbije?!? Ovo je vrlo indikativan gaf (ako je gaf) A. Mladenovica, koji meni samo potvrdjuje apsolutnu neozbiljnost i nestrucnost ove beznacajno male partije, i sad sam apsolutno siguran da su ovi ljudi potpuno izgubili kompas. Kolektivno ludilo.

Referendum

pre 16 godina

Referendum može ali samo kada nam EU ponudi članstvo a to može biti 2014 u najboljem slučaju. Sve drugo su gluposti kao recimo referendum da li želimo da postanemo najnovija Američka država ili član Organizacije Afričkog Jedinstva...

Petar

pre 16 godina

Kvazi legalisti su napokon pokazali svoje prave boje! Naslednici dobre tradicije unosnog patriotizma nalaze put i nacin da nas ponovo gurnu u unosnu izolaciju gde ce njihova elita prosperirati a nasa deca odlaziti. Da je DS stisnuo petlju i iskoristio talas podrske evropskom putu Srbije ishod referenduma bi bio izvestan. Ovako, uz kontrolu premijerske fotelje, policije, DB, televizije i brojnih patriotskih medija, DSS je na dobrom putu da ostvari svoj dugo najavljivani najveci koalicioni potencijal uz pobedu na referendumu. TADICU, ILI ZAUZMI STAV ILI IDI!!!!!

pinki

pre 16 godina

Okrece mi se stomak od dss-ovski formulisanog manipulativnog pitanja. Ukoliko bude referendum trebalo bi da bude, da li ste za izolaciju Srbije ili niste. Milosevic je odrzao referendum da li ste za strano mesanje u unutrasnje poslove Srbije, pa se to sve na kraju zavrsilo kapitulacijom u Kumanovu. U pravu je Dulic, ds ne sme nikako da pristane na manipulacije dss-a.

Milan

pre 16 godina

Gospodine Mladenovicu,kada cete vec vise prestati sa vasim glupostima,ja znam da je vama lako govoriti samo o Kosovu iz fotelje sa sluzbenim autom i platom preko 150000,ali molim vas prekinite stvarno nemamo vise snage,litar benzina je vise od sto dinara,a ne znam kako cete mi sa kosovom omoguciti da platim!Ne znam gde ste vi skolu ucili,ali nije mi jasno kako ne razumete da nas vasom politikom vodite u siromastvo!

mirsad

pre 16 godina

Ja sam za referendum ali onaj koji ce zabraniti da stranke koje imaju ispod 10 posto podrske ne mogu imati premijera vlade. I jos nesto da svi oni koji stetnim potezima unazade Srbiju moraju odgovarati pred specijalnim sudom a ne uzeti stotine miliona pa u azil a nas unazaditi jo 50tak god. Onda Kostunjavi ne bi guslao uz radikale i huskao na izolaciju a kasnije verovatno i rat.

Ivan

pre 16 godina

ja ne mogu da verujem dokle ce ovaj lik da nam objasnjava kosmicku istinu i pravdu dss-a?!?! referendum je kod nas uvek bio najpodmukliji nacin manipulacije narodom! referendum uvek dobija onaj koji kreira refendumsko pitanje! da li bi mudri gospodin izasao na referendum na kome bi pitanje bilo "sta vam je prece kosovo sa 2.000.000 albanaca ili buducnost i ekonomski prosperitet vas i vase dece?".

Andjela

pre 16 godina

Hm..fer i demokratski referendum? Nesto ne verujem ja u to...secam se kakvo bese ono glasanje za Ustav...
Sta, bude referendum pa odjednom osvane da je 70% gradjana/gradjanki Srbije za Kosovo i Srbiju zajedno u EU? Ma vazi...

Milan J.

pre 16 godina

"Pošto su sve parlamentarne stranke u Srbiji za ulazak u Evropsku uniju" Hahaha, hvala ti Mladenovicu sto si me do suza nasmejao.

slobodan

pre 16 godina

Zasto se ovi iz DS stalno pozivaju na 3. februar? Pa Boris Tadic je govorio da je za ulazak u EU i to nije sporno. Sporno je sa Kosovom ili bez. Da li on misli da ce postati punopravni clan EU ako ne prizna Kosovo? S obzirom da je isto tako govorio da nikada nece priznati Kosovo ja tu vidim problem. Zato je mozda referendum sa jasnim pitanjem ''Da li ste za ulazak u EU bez Kosova'' najbolje rešenje. Pa da se jednom vidi koliku koja opcija ima podrsku.

Ladslav

pre 16 godina

Ne iznenadjuje me arogancija i nevesto glumatanje od strane DSS a, pa ako treba da se ponovo trose pare neka bude i opet izjasnjavanje kao pre nekoliko nedelja. Mislim da je svakome bilo jasno da nismo glasali ni za Tadica a ni za Nikolica vec, upravo za to, da smo za Evropu bez uslovljavanja, jer su casni DSS ovci vec pokusali da proguraju tu ucenu i pre drugog kruga predsednickih izbora!!

draganm

pre 16 godina

neka gospodin mladenovic ode u pristinu (ako je to tehnicki uopste moguce), ukoliko smatra da je kosovo i dalje srbija, i neka "nase" gradjane tamo obavesti o svom predlogu za referendum i pozove ih da izadju na glasanje.

Vojislav

pre 16 godina

Do kada će građani da se zamajavaju borbom DSS sa vetrenjačama. Pa mi imamo samo jedan život, od toga nam je porodica Milošević sa svitom uzela pola, a ovaj preostali deo tako bezobzirno i bezobrazno uzima Koštunica sa njegovim nesposobnim okruženjem. Ne radite ništa u interesu građana, a mnogo toga radite protiv. Prestanite sa takvom politikom jer je zaista loša i neprosperitetna.

ZapaTa

pre 16 godina

Prvi put da mogu da se slozim s ovim degutantnim likom iz DSS--referendum i to pod hitno pa da se preborojimo konacno o da vidimo gde cemo i kako. Ako cemo s Rusijom i ostalima bar da znam da to hoce vecina u Srbiji pa da nije zao onima normalnima sto ce morati da se sele.

Goran

pre 16 godina

Pitanje je na mestu, da li u EU sa Kosovom i Metohijom i samo pod tim uslovom ili u EU po svaku cenu, ovo pitanje je veoma slozeno, mozemo izgubiti i jedno i drugo, ali cena koju su nam ispostavili za ulazak u EU je i ovako previsoka, cak sta vise, kad se sve sabere 15 god unazad, cena koju na kraju placamo prevazilazi cenu koja je nacisticka Nemacka platila pre 55god. Takodje je VEOMA diskutabilna ta ljubav i prijateljstvo na koje se EU drzave pozivaju kada pominju Srbiju, nacin na koji nam tu istu ljubav iskazuju, najgore je kad shvatis da na kraju nisi pametan da odgovoris na sve to...samo shvatas da nije u redu.

obavesteni

pre 16 godina

Opet su ovi iz DSS-a neobavesteni. OK. Pa da ih obavestim: referndum je bio pocetkom februara kada je Srbija izabrala Borisa Tadica za predsednika!!!!
To je bio referendum!!!

Benny

pre 16 godina

Da li ce na tom fer i demokratskom referendumu pravo glasa imati i kosovski albanci (jako me zanima da li su oni za Srbiju u EU sa Kosovom ili bez njega) ili ce te na fer i demokratski nacin da im oduzmete to pravo kao sto ste uradili i na referendumu o ustavu?!?!

Miroslav I

pre 16 godina

Samo sam cekao kada ce biti lansirana nova izmisljotina DSS-a. Sada je to referendum. Gde su sada njihove price da su i oni za EU? Mislim da im ovakav luksuz ne treba omoguciti, jer ako referendum prodje onako kako DSS-u ne odgovara, evo nama novih podmetanja i njhovih nebuloznih argumenata. Ja bih, na primer, raspisao referendum sa pitanjem sta misle gradjani o stetocinskoj vlasti V. Kostunice i njegove privatne partije i da li bi Kostunica neizostavno trebalo da odgovara zbog ovakve stete i bruke koje je naneo Srbiji. Dosta je vise bilo njihovog jalovog filozofiranja. Normalan gradjanin vise ne moze da gleda i slusa ovo sta DSS radi.

vladimir

pre 16 godina

postoji hiljadu i jedan nacin da se pitanje formulise u zavisnosti od zeljenog odgovora. cini mi se da je ovde pitanje - da li mozemo u EU sa Kosovom a ciji odgovor ne zavisi o nas a koji je, kako nazalost trenutno stvari stoje, izgleda "ne". prema tome pitanje na koje bi gradjani trebalo da daju odgovor bi bilo da li hocemo u Evropu bez Kosova ili da li hocemo u Evropu bez Kosova i da iz te perspektive nastavimo borbu za deo Kosova?
i takodje ako necemo u Evropu bez Kosova a da nas EU takve "nece" koja nam je alternativa? mislim da je to glavna stvar koju politicari propustaju da pomenu - da li imamo alternativu i ako da koja je to alternativa, da li je ekonomski realna ili ne?

Boris

pre 16 godina

Verovatno bi bio "apsolutno fer i demokratski" kao i referendum o ustavu. I mala deca znaju da su rezultati referenduma falsifikovani a da je u tome ucestvovala i DS. Proslo im je (svima) jedanput nekaznjeno, zasto ne bi i ovaj put? DSS bi mogao da nastavi svoju katastrofalnu politiku sa radikalima, a DS bi taman imao alibi da nista ne cini, jer je, jel' te, narod tako hteo...I svi (oni, opet) srecni i zadovoljni sa svojim astronomskim platama do nekog novog 5-tog oktobra.

Anon Imus

pre 16 godina

Nije Srbija u EU sa Kosovom ili bez Kosova nego:
1. Srbija u EU
2. Srbija sa Kosovom
A posto je 2 u stvari "Srbija bez Kosova i van EU" onda cu ja da zaokruzim 1.

e bas 'ocu u EU

pre 16 godina

Znao sam da ukoliko dodje do pitanja referenduma za EU, da ce DSS traziti da na listicu stoji:
1. U EU sa Kosovom
2. U EU bez Kosova
ZNAO SAM, juce sam o tome razgovarao sa prijateljima. Postaju predvidljivi, a ponasaju se kao da Srbija nema vise gradova, ljudi, teritorije, nego samo Kosovo. Sta je sa nama ostalima???

neon

pre 16 godina

Prosto je neverovatno u kom smeru se kreće srpska politika i koliko je DSS izgubio svaki kompas i osećaj za realnost. Usred plovidbe se pravi referendum da li brod treba da nastavi da plovi ili da potone sa čamcem koji ga usidren drži. Zoran Živković je u pravu - srpska vlast se deli na lude i zbunjene.

PACTKO

pre 16 godina

Dilema Kosovo ili EU je u ovom trenutku lažna, jer od strane EU nije postavljen kao uslov za integraciju da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Kada bude postavljen taj uslov, onda građani treba da se izjasne na referendumu. Uostalom, istinski veleizdajnici, radikali i sps koji su i doveli do toga da su Kosovo priznale skoro sve ekonomski najrazvijenije zemlje sveta imaju najmanje prava da dovode u pitanje budućnost ove zemlje. Srbija jeste deo evrope i ako i bude referendum, ljudi će pokazati da im je dosta ratova, samoizolacije, hiperinflacije, kriminalaca i sveopšteg sunovrata.

majkl dzej foks

pre 16 godina

Da li sam ja jedina kojoj se cini da nas je neko stavio u vremensku masinu, a da mi to jos nismo primetili?
Potpuno je neverovatno da ovi ljudi (sto je najgore vecina njih je vrlo mlada) nisu u stanju da smisle nesto kreativno i konstruktivno nego pribegavaju provernim (i dokazano pogubnim) metodama Slobodana Milosevica. Mladenovic i ostale mlade zvezde dss-a kao da su proveli mladost na Jupiteru a ne u Milosevicevoj Srbiji. Ili je njima mozda to vreme bilo sasvim ok? Mozda da se raspise i jedan referendum na temu: da li bi gradjani Srbije voleli da se ukinu sva godisnja doba sem proleca? Decaci, vratite se na planetu Zemlju na kojoj mi ostali nedovoljno patriotsko nastrojeni gradjani zivimo ceo zivot!

duh koji hoda

pre 16 godina

usput, o jednom trosku, da ne arcimo nardne pare, dss bi trebao da raspise referendum i o tome da li je zelja ravna ploca, ili okrugla. a pre referenduma, drugovi iz dss bi trebalo da objasne koja je alternativa eu?

neko iz mase

pre 16 godina

MA daj u isto vreme i referendum i parlamentarne izbore i sve ostale izbore u istom trošku pa da završimo već jednom. Da se odlučimo gde i kako idemo. Dosta je bilo. ili idemo dalje ili kopamo rupu i zatrpavamo se.

аналитичар аматер

pre 16 godina

Не верујте политичарима, никаквог референдума неће бити. Нити могу постићи консензус око питања које бибило постављено (као што тражи Младеновић), нити је Србији понуђен ССП па да се о томе изјашњавамо (као што тражи Дулић). Помен неког референдума о фиктивним питањима ДСС и ДС користе само за своју међустраначку борбу, а највероватније ће остати заједно уљуљкани свако у свој део власти.

REVOLTIRAN

pre 16 godina

Kako glupo pitanje. Kao kad bi pitali "da li ste za to da Srbije prekine pregovore sa EU ako sunce ne pocne da se vrti oko zemlje?". Tipicna funjarska podmetacina i jos jedan pokusaj da prevedu narod zedan preko vode. Ponovo se izbegava prezentovanje istine i preuzimanje odgovornosti. Ali nek bude i taj referendum. Ja zam ZA ulazak u EU cak i BEZ Kosova. A ako odlucimo da ipak vise volimo da se durimo nego 'leba da jedemo, onda smo propali definitivno.

Mica

pre 16 godina

NE dozvoljavam da IKO manipulise sa mojim patriotskim osecanjem. Hocu jos uvek da se nadam, da ce Kosovo jednom biti deo Srbije. Ne odricem se toga ni na jednom referendumu. Referendumsko pitanje moze biti samo jedno: Da li ste za ulazak Srbije u EU ili ne? Nemoralno je terati gradjane Srbije da prave izbor izmedju Kosova i EU. Pokvarenost pojedinih aktera u politici je BEZGRANICNA. Hocu da budem u EU sa nadom da ce Kosovo jednog dana biti u sastavu Srbije. NIKO nema pravo da mi oduzme nadu u bolji zivot i nadu da ce Kosovo biti u sastavu Srbije. Makar to bilo i nerealno. COVEK JE BICE NADE! Gospodine Mladenovicu, ogorcen sam zbog vase izjave. Ogorcenje polako prelazi u bes koji jedva da mogu da kontrolisem!

BEZ

pre 16 godina

Kako samo DSS "izvrce" cinjenice. Mladenovic kaze da posto je "jasno" da sve stran(k)e hoce u EU, referendumsko pitanje treba da glasi hocemo li u EU sa ili bez Kosova...E, pa nije to stvarnost Mladenovicu...Stvarnost je da je Kosovo proglasilo nezavisnost, da je VAN Srbije...I pitanje treba da glasi jednostavno hocemo li u EU ili ne...Ne mora DSS nikome da interpretira stvarnost. Svi mi imamo oci, usi, televiziju, radio, novine....

makaveli

pre 16 godina

Jos kad bi to izjasnjavanje imalo ikakvog uticaja na realna desavanja i resavanje problema. Ovako narod samo sluzi politickoj garnituri da sebe odrzi na vlasti, a njega sve vise materijalno potcini.

Andrija

pre 16 godina

A da mi prvo organizujemo referendum sa pitanjem:
Da li ste za to da se Voislavu Kostunici Dozivotno zabrani obavljanje bilo koje drzavne funkcije?

Laza Lazarevic

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da jedna kepec stranka Srbiji kroji sudbinu. KO su oni da sa podrškom građana od 10% ostalima zagorčavaju život. Još malo pa ćemo se referendumom izjašnjavati da li naš premijer i predsednik mogu da idu u WC. Ovakvo ponašanje postaje neozbiljno čak i za DSS.

Pedja, Beograd

pre 16 godina

Mladenović je prevazišao i svog uzora Ivicu Dačića u tome da "slaže a ne trepne". DSS,SPS,SRS za evropske integracije, ali sa jednim ključnim "ako". Fantastično!

Maja_V

pre 16 godina

Moze referendum ali da se prvo oslobodi TV Bastilja pa onda - na odmeravanje snaga? Bez slobodnih medija, nema nikakve svrhe organizovati BILO STA!

SaleBG

pre 16 godina

Evo ja predlazem referendumsko pitanje:
Da li ste za to da Srbija udje u EU samo cela sa Kosovom, SAO Krajinom, SAO Zapadna Slavonija, SAO Tome i Principe, SAO Paolom, sa starom prestonicom Mrnjavcevica Ohridom, Sent Andrejom na severu, a ovamo na istok do Tokija,jer Srbija je do Tokija k`o sto svi znaju, da se tako konkretno izrazim, tako mi bog pomogao?

Raul

pre 16 godina

Sve mi ovo lici na rimejk filma koji smo gledali pre 5.oktobra samo sto je tada glavni glumac bio pokojni Milosevic,a sada je glavnu ulogu preuzeo Kostunica.I u tom filmu je bilo nekih referenduma,ali mislim da se film i nije bas tako dobro zavrsio po one koji su glasali na tom referendumu.Koliko se secam film se zavrsio totalnom izolacijom i bombardovanjem zemlje koja se u tom filmu zvala SR Jugoslavija. Toliko o referendumu!

Sasa, Vracar

pre 16 godina

Napokon prava ideja. Glas sam dao Tadicu, ali iskljucivo zbog toga sto je obecao celu Srbiju u EU. EU bez Kosova me ne interesuje i zelim priliku da se izjasnim. DS treba da prihvati ovaj predlog odmah da bi se referendum organizovao sto pre. U suprotnom agonija i podele ce se nastaviti u nedogled.

Ivan

pre 16 godina

Mislim da je referendum pravo resenje da se stavi tacka na sva prepucavanja i kriza zavrsi jednom za svagda po ovom pitanju. Tu sad vidim da je samo pitanje po sebi koje bi se postavilo problem sam po sebi. Najlogicnije je da se EU izjasni koju Srbiju zeli u EU i da se onda na osnovu toga postavi referendumsko pitanje. Ako EU jasno stavi do znanja (a po meni je to uradila) da Srbija mora priznati nezavisno Kosovo ako zeli u EU onda bi jedino fer bilo da pitanje bude: Da li ste za ulazak Srbije u EU bez Kosova. Neka onda narod odluci i kako zeli vecina ja to postujem a onda bi to moralo da vazi i za sve politicke strukture. Tada bi vlast skinula jedan veliki balast i postujuci volju naroda bila u stanju da svu paznju usmeri na resavanje ostalih bitnih pitanja za zivot gradjana.

Andrija

pre 16 godina

A da mi prvo organizujemo referendum sa pitanjem:
Da li ste za to da se Voislavu Kostunici Dozivotno zabrani obavljanje bilo koje drzavne funkcije?

Maja_V

pre 16 godina

Moze referendum ali da se prvo oslobodi TV Bastilja pa onda - na odmeravanje snaga? Bez slobodnih medija, nema nikakve svrhe organizovati BILO STA!

SaleBG

pre 16 godina

Evo ja predlazem referendumsko pitanje:
Da li ste za to da Srbija udje u EU samo cela sa Kosovom, SAO Krajinom, SAO Zapadna Slavonija, SAO Tome i Principe, SAO Paolom, sa starom prestonicom Mrnjavcevica Ohridom, Sent Andrejom na severu, a ovamo na istok do Tokija,jer Srbija je do Tokija k`o sto svi znaju, da se tako konkretno izrazim, tako mi bog pomogao?

Raul

pre 16 godina

Sve mi ovo lici na rimejk filma koji smo gledali pre 5.oktobra samo sto je tada glavni glumac bio pokojni Milosevic,a sada je glavnu ulogu preuzeo Kostunica.I u tom filmu je bilo nekih referenduma,ali mislim da se film i nije bas tako dobro zavrsio po one koji su glasali na tom referendumu.Koliko se secam film se zavrsio totalnom izolacijom i bombardovanjem zemlje koja se u tom filmu zvala SR Jugoslavija. Toliko o referendumu!

Laza Lazarevic

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da jedna kepec stranka Srbiji kroji sudbinu. KO su oni da sa podrškom građana od 10% ostalima zagorčavaju život. Još malo pa ćemo se referendumom izjašnjavati da li naš premijer i predsednik mogu da idu u WC. Ovakvo ponašanje postaje neozbiljno čak i za DSS.

Mica

pre 16 godina

NE dozvoljavam da IKO manipulise sa mojim patriotskim osecanjem. Hocu jos uvek da se nadam, da ce Kosovo jednom biti deo Srbije. Ne odricem se toga ni na jednom referendumu. Referendumsko pitanje moze biti samo jedno: Da li ste za ulazak Srbije u EU ili ne? Nemoralno je terati gradjane Srbije da prave izbor izmedju Kosova i EU. Pokvarenost pojedinih aktera u politici je BEZGRANICNA. Hocu da budem u EU sa nadom da ce Kosovo jednog dana biti u sastavu Srbije. NIKO nema pravo da mi oduzme nadu u bolji zivot i nadu da ce Kosovo biti u sastavu Srbije. Makar to bilo i nerealno. COVEK JE BICE NADE! Gospodine Mladenovicu, ogorcen sam zbog vase izjave. Ogorcenje polako prelazi u bes koji jedva da mogu da kontrolisem!

Anon Imus

pre 16 godina

Nije Srbija u EU sa Kosovom ili bez Kosova nego:
1. Srbija u EU
2. Srbija sa Kosovom
A posto je 2 u stvari "Srbija bez Kosova i van EU" onda cu ja da zaokruzim 1.

Pedja, Beograd

pre 16 godina

Mladenović je prevazišao i svog uzora Ivicu Dačića u tome da "slaže a ne trepne". DSS,SPS,SRS za evropske integracije, ali sa jednim ključnim "ako". Fantastično!

e bas 'ocu u EU

pre 16 godina

Znao sam da ukoliko dodje do pitanja referenduma za EU, da ce DSS traziti da na listicu stoji:
1. U EU sa Kosovom
2. U EU bez Kosova
ZNAO SAM, juce sam o tome razgovarao sa prijateljima. Postaju predvidljivi, a ponasaju se kao da Srbija nema vise gradova, ljudi, teritorije, nego samo Kosovo. Sta je sa nama ostalima???

Ivan

pre 16 godina

ja ne mogu da verujem dokle ce ovaj lik da nam objasnjava kosmicku istinu i pravdu dss-a?!?! referendum je kod nas uvek bio najpodmukliji nacin manipulacije narodom! referendum uvek dobija onaj koji kreira refendumsko pitanje! da li bi mudri gospodin izasao na referendum na kome bi pitanje bilo "sta vam je prece kosovo sa 2.000.000 albanaca ili buducnost i ekonomski prosperitet vas i vase dece?".

Sasa, Vracar

pre 16 godina

Napokon prava ideja. Glas sam dao Tadicu, ali iskljucivo zbog toga sto je obecao celu Srbiju u EU. EU bez Kosova me ne interesuje i zelim priliku da se izjasnim. DS treba da prihvati ovaj predlog odmah da bi se referendum organizovao sto pre. U suprotnom agonija i podele ce se nastaviti u nedogled.

REVOLTIRAN

pre 16 godina

Kako glupo pitanje. Kao kad bi pitali "da li ste za to da Srbije prekine pregovore sa EU ako sunce ne pocne da se vrti oko zemlje?". Tipicna funjarska podmetacina i jos jedan pokusaj da prevedu narod zedan preko vode. Ponovo se izbegava prezentovanje istine i preuzimanje odgovornosti. Ali nek bude i taj referendum. Ja zam ZA ulazak u EU cak i BEZ Kosova. A ako odlucimo da ipak vise volimo da se durimo nego 'leba da jedemo, onda smo propali definitivno.

makaveli

pre 16 godina

Jos kad bi to izjasnjavanje imalo ikakvog uticaja na realna desavanja i resavanje problema. Ovako narod samo sluzi politickoj garnituri da sebe odrzi na vlasti, a njega sve vise materijalno potcini.

draganm

pre 16 godina

neka gospodin mladenovic ode u pristinu (ako je to tehnicki uopste moguce), ukoliko smatra da je kosovo i dalje srbija, i neka "nase" gradjane tamo obavesti o svom predlogu za referendum i pozove ih da izadju na glasanje.

Vojislav

pre 16 godina

Do kada će građani da se zamajavaju borbom DSS sa vetrenjačama. Pa mi imamo samo jedan život, od toga nam je porodica Milošević sa svitom uzela pola, a ovaj preostali deo tako bezobzirno i bezobrazno uzima Koštunica sa njegovim nesposobnim okruženjem. Ne radite ništa u interesu građana, a mnogo toga radite protiv. Prestanite sa takvom politikom jer je zaista loša i neprosperitetna.

Miroslav I

pre 16 godina

Samo sam cekao kada ce biti lansirana nova izmisljotina DSS-a. Sada je to referendum. Gde su sada njihove price da su i oni za EU? Mislim da im ovakav luksuz ne treba omoguciti, jer ako referendum prodje onako kako DSS-u ne odgovara, evo nama novih podmetanja i njhovih nebuloznih argumenata. Ja bih, na primer, raspisao referendum sa pitanjem sta misle gradjani o stetocinskoj vlasti V. Kostunice i njegove privatne partije i da li bi Kostunica neizostavno trebalo da odgovara zbog ovakve stete i bruke koje je naneo Srbiji. Dosta je vise bilo njihovog jalovog filozofiranja. Normalan gradjanin vise ne moze da gleda i slusa ovo sta DSS radi.

majkl dzej foks

pre 16 godina

Da li sam ja jedina kojoj se cini da nas je neko stavio u vremensku masinu, a da mi to jos nismo primetili?
Potpuno je neverovatno da ovi ljudi (sto je najgore vecina njih je vrlo mlada) nisu u stanju da smisle nesto kreativno i konstruktivno nego pribegavaju provernim (i dokazano pogubnim) metodama Slobodana Milosevica. Mladenovic i ostale mlade zvezde dss-a kao da su proveli mladost na Jupiteru a ne u Milosevicevoj Srbiji. Ili je njima mozda to vreme bilo sasvim ok? Mozda da se raspise i jedan referendum na temu: da li bi gradjani Srbije voleli da se ukinu sva godisnja doba sem proleca? Decaci, vratite se na planetu Zemlju na kojoj mi ostali nedovoljno patriotsko nastrojeni gradjani zivimo ceo zivot!

Calypso

pre 16 godina

Pa, Mladenoviću, vi još niste ukapirali, vi DSSovci, ne idemo mi sa Kosovom u Evropu. Mi samo HOĆEMO u Evropu, čoveče. To je pitanje za referendum. A ja sa vama u vladi i NEĆU u Evropu. Sa vama u vladi neću nigde.

Ivan

pre 16 godina

Mislim da je referendum pravo resenje da se stavi tacka na sva prepucavanja i kriza zavrsi jednom za svagda po ovom pitanju. Tu sad vidim da je samo pitanje po sebi koje bi se postavilo problem sam po sebi. Najlogicnije je da se EU izjasni koju Srbiju zeli u EU i da se onda na osnovu toga postavi referendumsko pitanje. Ako EU jasno stavi do znanja (a po meni je to uradila) da Srbija mora priznati nezavisno Kosovo ako zeli u EU onda bi jedino fer bilo da pitanje bude: Da li ste za ulazak Srbije u EU bez Kosova. Neka onda narod odluci i kako zeli vecina ja to postujem a onda bi to moralo da vazi i za sve politicke strukture. Tada bi vlast skinula jedan veliki balast i postujuci volju naroda bila u stanju da svu paznju usmeri na resavanje ostalih bitnih pitanja za zivot gradjana.

obavesteni

pre 16 godina

Opet su ovi iz DSS-a neobavesteni. OK. Pa da ih obavestim: referndum je bio pocetkom februara kada je Srbija izabrala Borisa Tadica za predsednika!!!!
To je bio referendum!!!

duh koji hoda

pre 16 godina

usput, o jednom trosku, da ne arcimo nardne pare, dss bi trebao da raspise referendum i o tome da li je zelja ravna ploca, ili okrugla. a pre referenduma, drugovi iz dss bi trebalo da objasne koja je alternativa eu?

Milan

pre 16 godina

Gospodine Mladenovicu,kada cete vec vise prestati sa vasim glupostima,ja znam da je vama lako govoriti samo o Kosovu iz fotelje sa sluzbenim autom i platom preko 150000,ali molim vas prekinite stvarno nemamo vise snage,litar benzina je vise od sto dinara,a ne znam kako cete mi sa kosovom omoguciti da platim!Ne znam gde ste vi skolu ucili,ali nije mi jasno kako ne razumete da nas vasom politikom vodite u siromastvo!

nelegord

pre 16 godina

Na primer, referendum. Zasto pokvrareno hocete da podmecete tuzno pitanje Kosova u referendum-pitanje, kada je svakome normalnom jasno kako tu stvari stoje. Mislim da cemo o Kosovu imati prilike da razgovaramo samo kroz EU saradnju. Mnogo ste zli DSS, perfidni ste i lazete narod kome ne date da progleda. Sram vas bilo.

ZapaTa

pre 16 godina

Prvi put da mogu da se slozim s ovim degutantnim likom iz DSS--referendum i to pod hitno pa da se preborojimo konacno o da vidimo gde cemo i kako. Ako cemo s Rusijom i ostalima bar da znam da to hoce vecina u Srbiji pa da nije zao onima normalnima sto ce morati da se sele.

mirsad

pre 16 godina

Ja sam za referendum ali onaj koji ce zabraniti da stranke koje imaju ispod 10 posto podrske ne mogu imati premijera vlade. I jos nesto da svi oni koji stetnim potezima unazade Srbiju moraju odgovarati pred specijalnim sudom a ne uzeti stotine miliona pa u azil a nas unazaditi jo 50tak god. Onda Kostunjavi ne bi guslao uz radikale i huskao na izolaciju a kasnije verovatno i rat.

slobodan

pre 16 godina

Zasto se ovi iz DS stalno pozivaju na 3. februar? Pa Boris Tadic je govorio da je za ulazak u EU i to nije sporno. Sporno je sa Kosovom ili bez. Da li on misli da ce postati punopravni clan EU ako ne prizna Kosovo? S obzirom da je isto tako govorio da nikada nece priznati Kosovo ja tu vidim problem. Zato je mozda referendum sa jasnim pitanjem ''Da li ste za ulazak u EU bez Kosova'' najbolje rešenje. Pa da se jednom vidi koliku koja opcija ima podrsku.

Referendum

pre 16 godina

Referendum može ali samo kada nam EU ponudi članstvo a to može biti 2014 u najboljem slučaju. Sve drugo su gluposti kao recimo referendum da li želimo da postanemo najnovija Američka država ili član Organizacije Afričkog Jedinstva...

Marija

pre 16 godina

Dosta vise!!!! Dokad ce Milosevici, Kostunice i slicni da mi kradu godine???? Da li moj zivot vredi manje zato sto nisam sa Kosova??? Dajte gospodo DSS-ovska i taj referendum da vas oduvamo pa da vidimo sta cime cete posle da se izgovarate za ove korake unazad koje cinite!!!!

аналитичар аматер

pre 16 godina

Не верујте политичарима, никаквог референдума неће бити. Нити могу постићи консензус око питања које бибило постављено (као што тражи Младеновић), нити је Србији понуђен ССП па да се о томе изјашњавамо (као што тражи Дулић). Помен неког референдума о фиктивним питањима ДСС и ДС користе само за своју међустраначку борбу, а највероватније ће остати заједно уљуљкани свако у свој део власти.

Belgrade

pre 16 godina

Ne vidim svrhu referenduma kad nas još niko nije ni zvao u EU! Mi treba referendumski da izjasnimo na temu: hoćemo li sad svaki dan sedeti i kukati za Kosovom ili ćemo nešto da učinimo po pitanju boljeg života. Dok kukamo za Kosovom, valja nešto i prezalogajiti osim ako DSS nije pronašao neku čudesnu formulu po kojoj ne moramo više ništa ni da radimo ni da jedemo.

vladimir

pre 16 godina

postoji hiljadu i jedan nacin da se pitanje formulise u zavisnosti od zeljenog odgovora. cini mi se da je ovde pitanje - da li mozemo u EU sa Kosovom a ciji odgovor ne zavisi o nas a koji je, kako nazalost trenutno stvari stoje, izgleda "ne". prema tome pitanje na koje bi gradjani trebalo da daju odgovor bi bilo da li hocemo u Evropu bez Kosova ili da li hocemo u Evropu bez Kosova i da iz te perspektive nastavimo borbu za deo Kosova?
i takodje ako necemo u Evropu bez Kosova a da nas EU takve "nece" koja nam je alternativa? mislim da je to glavna stvar koju politicari propustaju da pomenu - da li imamo alternativu i ako da koja je to alternativa, da li je ekonomski realna ili ne?

pinki

pre 16 godina

Okrece mi se stomak od dss-ovski formulisanog manipulativnog pitanja. Ukoliko bude referendum trebalo bi da bude, da li ste za izolaciju Srbije ili niste. Milosevic je odrzao referendum da li ste za strano mesanje u unutrasnje poslove Srbije, pa se to sve na kraju zavrsilo kapitulacijom u Kumanovu. U pravu je Dulic, ds ne sme nikako da pristane na manipulacije dss-a.

Kosovarian

pre 16 godina

Pa sta ako referendum uspe "u EU sa Kosovom". Da li ce nesto promeniti,i kako to da se izdejstvuje? Ovo bi bilo najsmesniji referendum na svetu! Kosovo je vec medjunarodna priznata drzava.

Aleksa

pre 16 godina

Jeste videli ljudi koje je ovo nadgornjavanje i licemerje?!

Mnogo su opasni ovi likovi koji IMAJU INICIJATIVU SAMO KADA SU DESTRUKTIVNI. Znate šta se valja iza ovog promptnog reagovanja šačice koja koči većinsku želju naroda Srbije?!
Čim je DS predložio referendum, uplašili se falsifikatori i kradljivci narodne volje tog istog naroda, i sada i oni navodno želje da se ide u svetliju budućnost. Sada DSS i Koštunica, čim su čuli da građani treba da potvrde ono što su već rekli 3.februara, pokušavaju da podmetnu jedno kukavičje jaje. Čuvajte se ljudi! Mnogo ima mračnih umova i bivših db-ovaca u toj strančici koja seje ovo seme razdora, sukoba i haosa po Srbiji.
Naravno, da će otrovnu pilulu ovom narodu pokušati lepo da zapakuju i tako održe sebe u političkom životu.
Naravno referendum bi da skroje onako kako to njima odgovara ne bi li sada prevarili i narod. Koplja će se sada lomiti kako će se formulisati pitanje na predstojećem referendumu! Živi bili pa videli. SHVATIO JE KOŠTUNICA DA JE OD NJEGOVE, S KONOPCA I KOCA, FALSIFIKOVANE VEĆINE U SKUPŠTINI SRBIJE VEĆI GAZDA SAM NAROD i njegovo izjašnjavanje na referendumu. Neće biti dogovora oko toga pa će tako Koštunica ispuniti svoj plan da blokira i izoluje građane Srbije i gurne ih u još veću bedu.

ZAPRAVO VEĆ SU SMISLILI DA PODMETNU REZOLUCIJU NA REFERENDUM GRAĐANIMA i time ostvare više ciljeva.
1. Sada kada su na granici cenzusa, misle da bi referendumom dobili, navodni legitimitet za ovu trenutnu uzurpaciju vlasti i državni udar gde je 2 300 000 građana već jasno reklo šta želi.
2. Na njima svojstven način, oni sada zapravo izbornu pobedu Tadića žele da ukradu. Sada hoće samo da podmetnu građanima Srbije opciju da Srbija ne sme nikada da uđe u EU bez Kosova iako je Koštunica lično otpočeo pregovore o SSP koji se ne odnosi na Kosovo. On se zapravo prvi odrekao Kosova time što je otpočeo i ispregovarao Sporazum koji se ne odnosi na Kosovo. To nije ništa čudno jer mahom trgovinski i carinski sporazum i ne može da pregovara u ime neke druge carinske teritorije. Sada se on predomislio i želi da podmetne priču da to više ne važi.
Hoćete rešenje za ovaj scenario koji pokušava da kreira?! Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je već parafiran i Đelić ima ovlašćenje Vlade da ga potpiše. Čim se za to steknu uslovi, potpisuje ga, a građani Srbije će ga ratifikovati ukoliko nova koalicija ne želi da ga ratifikuje i time blokira (nadu u) bolji život u Srbiji.

Jelena

pre 16 godina

Moze referendum, ali pod uslovom da svi punoletni Albanci sa Kosova imaju pravo glasa.Po logici Kostunice & co, oni su drzavljani Srbije a ne "lazne drzave" Kosovo..pa onda nema spora da imaju pravo da se izjasne po ovom pitanju.
Cenim da bi svi Albanci izasli, i sa njihovim glasovima i plus onih 2300000 glasova od 3 februara..mislim da bi odgovor na pitanje bio u EU bez Kosova

Saka Cvaraka

pre 16 godina

Imam dva pitanja za vladu Srbije. 1) Kada cu moci da narucim nesto preko e-bay-a i da mi to stigne na kucnu adresu u Srbiji u roku od 1-2 dana bez carinjenja?2) Kada cu u Srbiji moci da u cetvrtak kupim avio kartu(za koju cu da radim recimo 1-2 dana)i odletim iz Nisa za Amsterdam te iste subote?

Odgovori koji sadrze rec Kosovo ne priznajem. Samo konkretno tad i tad.

Moj odgovor na njihov referendum su ova dva prakticna pitanja.

Benny

pre 16 godina

Da li ce na tom fer i demokratskom referendumu pravo glasa imati i kosovski albanci (jako me zanima da li su oni za Srbiju u EU sa Kosovom ili bez njega) ili ce te na fer i demokratski nacin da im oduzmete to pravo kao sto ste uradili i na referendumu o ustavu?!?!

nEUrosceptic

pre 16 godina

Pobogu! Ako je Kosovo deo Srbije prema toj nesrecnoj preambuli na kojoj je insistirao Kostunica (a koja se u pravnoj teoriji uglavnom ne smatra delom Ustava), kakav mozak iz tog istog DSS-a morate da budete da sami sebi skacete u usta, i postavljanjem suludog (i podmetackog) pitanja "Da li ste za ulazak u EU sa ili bez Kosova" preispitujete preambulu za koju ste se sami zalagali, i vrlo transparentno stavljate pod sumnju cinjenicu da je Kosovo deo Srbije?!? Ovo je vrlo indikativan gaf (ako je gaf) A. Mladenovica, koji meni samo potvrdjuje apsolutnu neozbiljnost i nestrucnost ove beznacajno male partije, i sad sam apsolutno siguran da su ovi ljudi potpuno izgubili kompas. Kolektivno ludilo.

Vladimir

pre 16 godina

A da mi napravimo referendum o DSS-u, sa nedvosmislenim pitanjem "Da li ste za to da nikada vise u zivotu ne čujete i ne vidite ni jednog člana DSS-a?", pa da vidimo šta će građani Srbije većinski odlučiti?

janos

pre 16 godina

Posto je Kosovo Srbija, a po ustavu Srbija je zemlja svih gradjana koji u njoj zive, referendumu treba prici onog trenutka kada se obezbedi ucesce SVIH gradjana pa i onih na Kosovu. Ili treba promeniti Ustav da glasi: "Albanci na Kosovu su gradjani kada nama to odgovara i obrnuto".

x-ray

pre 16 godina

Referendum "za Srbiju u EU sa ili bez Kosova" moze, ali prvo da nam Kostunica i Samardzic objasne kako oni zamisljaju to Kosovo u Srbiji. Zelimo detaljan plan.

Kole

pre 16 godina

Zakon o referendumu:
"Član 4.
Pravo izjašnjavanja na referendumu imaju građani koji u skladu s propisima o izborima imaju biračko pravo i prebivalište na teritoriji za koju se raspisuje referendum." Pa sad nek mi samo neko objasni kako ce raspisati referendum na kome Albanci s Kosova nece ucestvovati, ako istovremeno tim istim referendumom upravo hoce da pokaze suverenost nad tom istom teritorijom !?!

BEZ

pre 16 godina

Kako samo DSS "izvrce" cinjenice. Mladenovic kaze da posto je "jasno" da sve stran(k)e hoce u EU, referendumsko pitanje treba da glasi hocemo li u EU sa ili bez Kosova...E, pa nije to stvarnost Mladenovicu...Stvarnost je da je Kosovo proglasilo nezavisnost, da je VAN Srbije...I pitanje treba da glasi jednostavno hocemo li u EU ili ne...Ne mora DSS nikome da interpretira stvarnost. Svi mi imamo oci, usi, televiziju, radio, novine....

Milan J.

pre 16 godina

"Pošto su sve parlamentarne stranke u Srbiji za ulazak u Evropsku uniju" Hahaha, hvala ti Mladenovicu sto si me do suza nasmejao.

Kapitalni investitor

pre 16 godina

Ovo je klasično skrivanje političara iza naroda. Isto smo tako imali referendun da li hoćemo strano mešanje u rešavanju Kosova pa šta smo dobili?!

simce_de

pre 16 godina

Ja bas protiv referenduma, posto vlada nece da se izvuce iz krize. Samo ce da se potrose pare, na kampanju za i protiv.
Mislim da ce vlada da paden i da treba da padne.
Sve vise vidim, da DSS = JUL
Potpuno su isti su samo mesto CVETICA u kosi stavljaju BEDZEVE na reverima !!!

Bruka

Toni Manero

pre 16 godina

Ja odusevljeno prihvatam i predlazem da genijalni i nadasve, hrabri Mladenovic, bude glavni za organizovanje istog, na teritoriji CELOG Kosmeta. Do povratka u Srbiju, sve najbolje i sretan put.

Dejan S.

pre 16 godina

Ovo je opasna igra. Setite se referenduma za poslednji Ustav na koji se pozivaju. Mislim da su zlotvori smislili da uz pomoć skupštinske, antihaške i antievropske većine postave referendumsko pitanje na taj način da svako ko bi se opredelio da zaokruži put u EU bude unapred proglašen izdajnikom. Ako se tvrdi da je Kosovo deo Srbije i da samo s njim Srbija može da uđe u EU, onda pravo glasa i upisa u birački spisak ima i preko milion albanaca na Kosovu. E taj Ustav koji to tvrdi je upravo prošao zato što ti albanci nisu bili u biračkom spisku. O kojem legalizmu ovaj Koštunica govori. Ova država je satkana od laži. Imamo lažnu teritoriju, lažnog premijera sa bednom podrškom glasača, lažan Ustav (izglasali ga članovi biračkih odbora u nedelju poslepodne), lažnu opoziciju (SRS i SPS). Narod je izmučen ratovima, lopovlukom, siromaštvom. Sada će dobiti referendum, koji će, bojim se, uništiti i ono malo nade za budućnost.
Pravo pitanje bi bilo da li ste za bezuslovno potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa EU:
1. DA
2. NE
Ovi zlotvori ovo pitanje neće postaviti, jer znaju da će 70% zaokružiti 1.

Boris

pre 16 godina

Verovatno bi bio "apsolutno fer i demokratski" kao i referendum o ustavu. I mala deca znaju da su rezultati referenduma falsifikovani a da je u tome ucestvovala i DS. Proslo im je (svima) jedanput nekaznjeno, zasto ne bi i ovaj put? DSS bi mogao da nastavi svoju katastrofalnu politiku sa radikalima, a DS bi taman imao alibi da nista ne cini, jer je, jel' te, narod tako hteo...I svi (oni, opet) srecni i zadovoljni sa svojim astronomskim platama do nekog novog 5-tog oktobra.

Reformator

pre 16 godina

Idemo na referendum! I gotovo! Kom obojci, kom opanci! Dosta više zamajavanja! I od levih i od desnih, i od demokratskih , liberalnih, i od nedemokratskih, šta god to znacilo. Muka mi je OD SVIH VAS ZAJEDNO! Za Srbiju nema spasa dok se svi vi, frustrirani u devedesetim, pa i vi, slavni, a potom frustrirani u dvehiljaditim (pritom u ogromnoj količini nafatiranim - znate vi o čemu je ovde reč)ne maknete u zaborav! Pustite da ovu zemlju povedu nepoznati, novi, idite s Bogom, nosite svoje novce i milionske akcije... Samo da vas više ne vidimo!!! Dakle, referendum, ali, protiv svih vas zajedno, ako može!

Sokrates

pre 16 godina

TVRDIM da je TRENUTNO 90 posto Srba do te mere IZMANIPULISANO da se komotno moze reci da su neuracunljivi i da nisu u stanju logicno razmisljati. Svakodnevnim nametanjem tema o kojima oni pogibose razmisljajuci UOPSTE NE POSTOJE !!!! PA KO TO NUDI Kostunici ili Nikolicu KOSOVO !! ko je to ikad rekao Ako hocete u EU onda izaberite kako sa ili bez Kosova ? NIKAD NIKO i NIKAD se to pitanje nece postaviti Srbiji ! Kad su Kostunica i Nikolic OBJASNILI kako misle vratiti Kosovo u okvire Srbije i koje GARANCIJE oni nude da ce uspeti u tome ? NIKAKVE !!!!! Sve sto oni nude je MAGLA Ili NISTA !!! i sa tim NISTA ucenjuju narod Srbije i Vladu definisuci deklaracije koje od pocetka imaju cilj spreciti Srbiji integracije u Evropu GLUPIM DEFINICIJAMA u EU samo sa Kosovom ! NASTAJE utisak kod gradjana Srbije kao to je moguce ali neko to odbija. Pa ZASTO Neko to ne OKRENE Pa postavi ultimatum SA RUSIJOM samo sa KOSOVOM ! pa neka gospoda Kostunica i Nikolic objasne kako ce to oni da NAGOVORE sve one zemlje koje su priznale Kosovo da poniste ta priznanja ! Ja tvrdim NIKAKO !! A oni neka objasne Hoce li RAT ? Koji smo vec jednom izgubili ! i to ne tako davno. ILI neka pokazu Garanciju od Rusije da ce Srbiji vratiti Kosovo , Ni od RUSIJE nece dobiti takvu garanciju !!! Sve sto oni nude gradjanima Srbije je NISTA !! MAGLA !!! GOLO ! ONI samo LECE Svoje komplekse nastale pogubnom politikom 90 tih godina i zrtvujuci gradjane Srbije vode jos uvek rat protiv zapada koji im se isprecio na put i zaustavio jednu AVET koja je posle drugog Svetskog rata najvise zla nanela narodu Srbije i Balkana.

Guc

pre 16 godina

Kostunice, TI ne mozes da utices na status Kosova, DSS niko ne pita niti trazi dozvolu. Ne postoji NACIN da raspisujes referendum o necemu o cemu te NIKO ne pita. Mi smo glasali za EU, vec dva puta, a rezultate parlamentarnih i predsednickih izbora NE MOZES da menjas! Nismo glupi, ovo je zamena teza i nastavak drzavnog udara. DS mora da ide do kraja ili neka ima se vec jednom otvoreno pridruzi. Gradjanima, bar polovini nas, je jasno.

normalan

pre 16 godina

Ovaj Mladenovic prvo treba da nauci lepo da cita, da ne srice to sto mu pisu u kabinetima da spikerise. To samo DSS-u moze da padne na pamet (kao i cigla) da sacine predlog takvog referendumskog pitanja???!!! Oni su stvarno neizlecivi... joj kakva je to bolestina, trebace nam mnogo snage da se i s tim izborimo. Neka je Bog u pomoci Tadicu jer on jedini ima snage i institucionalnog potencijala da se tome suprotstavi... strashno, strashno....

iva

pre 16 godina

Ako je "Kosovo Srbija", onda pitanje na referendumu treba biti "Da li ste za pridruzivanje Srbije Evropskoj Uniji?" Ako se treba posebno naglasiti "sa Kosovom i Metohijom", zasto se onda ne bi dodalo i "sa Vojvodinom"???

Dr.Nele

pre 16 godina

2.300.000 = Boris Tadic

Boris Tadic + EU =referendum

Dakle :
2.300.000 + EU =referendum

Sto znaci da je referendum odrzan a ko nije isao u skolu njegov problem!

H.K.Anderson

pre 16 godina

A koliko dana (i noci) ce taj referendum trajati i ko ce i kako sastaviti referendumsko pitanje?Da opet DR medjunarodnog prava rezultate (ako mu ne bi odgovarali ne protumachi na svoj nacin-chitaj strogo po (njegovom) medjunarodnom pravu.

Bojan Jankovic

pre 16 godina

Eventualni referendum pod inicijativom DSS-a je pokusaj anuliranja rezultata predsednickih izbora. DS sada mora da insistira na parlamentarnim izborima.

PACTKO

pre 16 godina

Dilema Kosovo ili EU je u ovom trenutku lažna, jer od strane EU nije postavljen kao uslov za integraciju da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Kada bude postavljen taj uslov, onda građani treba da se izjasne na referendumu. Uostalom, istinski veleizdajnici, radikali i sps koji su i doveli do toga da su Kosovo priznale skoro sve ekonomski najrazvijenije zemlje sveta imaju najmanje prava da dovode u pitanje budućnost ove zemlje. Srbija jeste deo evrope i ako i bude referendum, ljudi će pokazati da im je dosta ratova, samoizolacije, hiperinflacije, kriminalaca i sveopšteg sunovrata.

Petar

pre 16 godina

Kvazi legalisti su napokon pokazali svoje prave boje! Naslednici dobre tradicije unosnog patriotizma nalaze put i nacin da nas ponovo gurnu u unosnu izolaciju gde ce njihova elita prosperirati a nasa deca odlaziti. Da je DS stisnuo petlju i iskoristio talas podrske evropskom putu Srbije ishod referenduma bi bio izvestan. Ovako, uz kontrolu premijerske fotelje, policije, DB, televizije i brojnih patriotskih medija, DSS je na dobrom putu da ostvari svoj dugo najavljivani najveci koalicioni potencijal uz pobedu na referendumu. TADICU, ILI ZAUZMI STAV ILI IDI!!!!!

Milan

pre 16 godina

Nije pitanje da li gradjani srbije hoce u EU sa ili bez Kosova, vec je pitanje da li gradjani Srbije hoce u EU bez obzira na Kosovo!

Vesna Djapić

pre 16 godina

Najgore od svega je to što je Tadić od početka svoje "vladavine" dopustio Koštunici da nameće svoje viđenje sveta, svoj sistem vrednosti, i da dovede do ove tačke u kojoj je svaka suvisla politička ideja pod velikim znakom pitanja. Tesna pobeda Tadića na predsedničkim izborima je zapravo užasna slika dokle su nas njih dvojica zajedno doveli. Jedina nada da bi u ovoj zemlji konačno razum mogao da pobedi, to je da na parlamentarnim izborima koji su neminovni u ovoj godini, nastupe svi u dve kolone. Demokratska stranka, LDP, G17, manjinske stranke, dakle manje-više svi oni koji su u drugom krugu glasali za Tadića (velikim delom zapušenog nosa)trebalo bi da nastupe zajedno, kao predizborna koalicija. Ukoliko bi išli svako za sebe, sasvim sigurno bi bilo previše apstinenata, jer su mnogi glasači DS siti Borisa Tadića i njegove nemoći. Čovek je upropastio DS. To što je povećao rejting stranci je slaba vajda, ako je cena potpuna dominacija Koštunice. A i DS bi trebalo malo da preispita da li bi možda mogao neko drugi da vodi stranku.

Mexico

pre 16 godina

Evropa nema alternativu...
Znaci ili Srbija u EU ili Srbija sa masovnim odlivom inteligencije kako je bilo 90-ih...
Naravno Srbija u EU kao jedina opcija

Ja

pre 16 godina

Ponovo je nekome potrebno da se sakrije iza "volje naroda" pa se setio referenduma. Setite se Gazimestana (Srbijo iz tri dela ponovo ces biti cela...), referenduma u vreme Rambujea koji se zavrsio bombardovanjem i ratom koji "nismo izgubili" i u kom "nismo dali Kosovo". Hocemo li opet? 20 izgubljenih godina njima nije dovoljno jer su oni samo dobili. Da je situacija normalna mesto njih bi u Vladi vec odavno bili neki drugi normalniji, obrazovaniji, sposobniji ljudi.

Gospodo, ne trosite nam vreme, vec ste nam potrosili jedan zivot. Skinite nam se vec jednom!

Milenko

pre 16 godina

Kaže Mladenović: "počećemo konsultacije o referendumskom pitanju sa parlamentarnim strankama", a ne prvo "sa koalicionim partnerima". I ovde se vidi da je DSS shvatio da je u opoziciji, pa se zaklanja iza parlamenta i referenduma. Jedini izlaz jesu raspuštanje Skupštine (da ne bi napravila još veću štetu) i novi parlamentarni izbori (da bi se zaista mogla voditi konzistentna državna politika, pa ma kakva bila).

Glupost je neuništiva

pre 16 godina

Sjajna ideja, podržavam ovaj briljantan predlog.
Drugo pitanje na referendumu bi moglo biti: "Da li je Srbija predvodnik svetske slobodne misli u borbi protiv USA i nazadne Evropske Unije?" Narod bi mogao da odluči i o tome. Pa nam nista nismo naucili od Slobinih referenduma :-( Skrivati se iza tzv. narodne volje i optuziti sve da su izdajnici je vec viđena politika. Naravno dokazano neuspesna. Dobrodosli u 1999.

Vladimir

pre 16 godina

Gluposti DSS-a su za svaku pohvalu..taman pomislim da su dostigli vrhunac, oni iznenade..još više je za pohvalu nivo političke nepismenosti srpskog naroda

Alex

pre 16 godina

Pitanje "da li ste za ulazak u EU sa Kosovom ili bez" je vise za istrazivanja javnog mnjenja nego za referendum koji ciji rezultati bi trebalo da budu obavezujuci za politiku jedne drzave (ma koliko neozbiljna ta drzava bila). Ako se (jos jednom) 98% gradjana izjasni da je za ulazak u EU sa Kosovom to ce pokazati samo sta bi smo mi voleli a ne u kom pravcu bi trebalo da ide spoljna politika Srbije.
Ako cemo vec da trosimo pare na ovakve budalastine onda bi na referendumu mogli da postavimo jos par slicnih pitanja. Moji predlozi:
Da li bi ste voleli da 100% medjunarodne razmene Srbije ide preko Rusije i Kine?
Da li bi ste voleli da radite samo 3 dana nedeljno za istu platu?

Ladslav

pre 16 godina

Ne iznenadjuje me arogancija i nevesto glumatanje od strane DSS a, pa ako treba da se ponovo trose pare neka bude i opet izjasnjavanje kao pre nekoliko nedelja. Mislim da je svakome bilo jasno da nismo glasali ni za Tadica a ni za Nikolica vec, upravo za to, da smo za Evropu bez uslovljavanja, jer su casni DSS ovci vec pokusali da proguraju tu ucenu i pre drugog kruga predsednickih izbora!!

neko iz mase

pre 16 godina

MA daj u isto vreme i referendum i parlamentarne izbore i sve ostale izbore u istom trošku pa da završimo već jednom. Da se odlučimo gde i kako idemo. Dosta je bilo. ili idemo dalje ili kopamo rupu i zatrpavamo se.

LJuba iz Nis

pre 16 godina

Dobra ideja.Ne samo da li smo za ulazak u EU već i, za NATO pakt.To sve organizovati u Maju kada su planirani lokalni izbori-pa da vidimo na čemu smo.

Taša

pre 16 godina

Bravo! Odličan način da se sa sebe spere odgovornost i da je preuzme ovaj narod ili ko već...! Toliko nerešenih pitanja u ovoj Srbiji...Da li ćemo za rešavanje svakog raspisivati Referendum!...Drskost DSS i Koštunice je bezgranična, ravna drskosti USA...Hajmo nanovo, sve ispočetka...jer ovo je Srbija!...Polako, ostali problemi neka sačekaju...

cep Majur

pre 16 godina

gospodine Mladenovicu da li i deca imaju pravo da glasaju na tom referendumu,jer mi cemo onda odluciti o njihovoj buducnosti a na to nemamo pravo jer smo mi svoju buducnost davno zapecatili ziveci u vremenu zajedno sa vama i vama slicnim.

Pravnik

pre 16 godina

Pa dobro bre jel ovi iz DSS po ceo dan samo smisljaju samo gluposti...pa dokle vise...pa Milosevic se istim ponasanjem drzao na vlasti...kad pomislis ´da ne moze gore...on smisli nesto novo...i tako u nedogled...DOSTA BRE!!!...slusam Djindjicev govor o Kostunici, opisao ga je u dlaku...trut koji po ceo dan smislja gluposti i krije se u rupi...DOKLE VISE!!!

milan

pre 16 godina

Vi sto kazete evropska unija ili kosovo...birate kosovo????dobro a sta menja to sto ste izabrali kosovo?da li nam to vraca kosovo nazad?ima li nekog resenja za povratak kosova,sem da se svadjamo sa svima i naravno da izgubimo?Hocemo Kosovo nazad ,a necemo kosovske Albance....ja nista ovde ne razumem!kad ce Srbin slobodno prosetati Pristinom???Kosovo nije Srbija odavno!!!Hteli mi to ili ne.a sada dali cemo iskoristiti to na nama je,mi ako izaberemo Kosovo ,niko nam ne vraca to nazad...svasta nista ne razumem!Objasnite mi:) Ja biram Evropsku uniju naravno

neon

pre 16 godina

Prosto je neverovatno u kom smeru se kreće srpska politika i koliko je DSS izgubio svaki kompas i osećaj za realnost. Usred plovidbe se pravi referendum da li brod treba da nastavi da plovi ili da potone sa čamcem koji ga usidren drži. Zoran Živković je u pravu - srpska vlast se deli na lude i zbunjene.

Andjela

pre 16 godina

Hm..fer i demokratski referendum? Nesto ne verujem ja u to...secam se kakvo bese ono glasanje za Ustav...
Sta, bude referendum pa odjednom osvane da je 70% gradjana/gradjanki Srbije za Kosovo i Srbiju zajedno u EU? Ma vazi...

Mashinovodja

pre 16 godina

Tipično izvlačenje i migoljenje političara. Prvo upropaste sve razumne mogućnosti koje nam se nude, a onda organizuju referendum s nekim šatro-pera-mika-laza pitanjem koje će im omogućiti da posle trube kako je to "volja naroda izražena na demokratskom referendumu".
Fuj, koje licemerje i kukavičluk parazita!!!

mo3ak

pre 16 godina

treba nam referendum da jasno kazemo DA evropskoj uniji, ali SAMO ako oni kazu NE krsenju medjunarodnog prava koje se desava sa Kosovom, zasto da mi uvek ispadnemo najvece budale.. ucenjuju nas nekim boljim zivotom, a pola nasih gradjana ne zna koliko je dug put do toga, a mi smo tek na pocetku tog puta. i necemo sutra uci u EU ni za 10 godina, a Kosovo nam otimaju sada, i to na najbrutalniji nacim.. HOCEMO U EU ali SAMO SA KOSOVOM I TACKA

sasa jokic

pre 16 godina

Pa sami izbori su referendum o tome gde Srbija hoce. prema tome nema potrebe organizovati i referendum i izbore, suvise je skupo. Svi znamo ko hoce a ko nece u Evropu, to je vise nego jasno.
Ja samo znam da DSS-u Kosovo sluzi kao poligon za opstajanje na vlasti, a SRS-u, i SPS-u da se bore protiv EU, jer bi ulaskom u tu organizaciju te stranke oteralo u zaborav!Tim ljudima je Evropa totalno strana, oni imaju patoloski strah od modernog drustvsa!

Goran

pre 16 godina

Pitanje je na mestu, da li u EU sa Kosovom i Metohijom i samo pod tim uslovom ili u EU po svaku cenu, ovo pitanje je veoma slozeno, mozemo izgubiti i jedno i drugo, ali cena koju su nam ispostavili za ulazak u EU je i ovako previsoka, cak sta vise, kad se sve sabere 15 god unazad, cena koju na kraju placamo prevazilazi cenu koja je nacisticka Nemacka platila pre 55god. Takodje je VEOMA diskutabilna ta ljubav i prijateljstvo na koje se EU drzave pozivaju kada pominju Srbiju, nacin na koji nam tu istu ljubav iskazuju, najgore je kad shvatis da na kraju nisi pametan da odgovoris na sve to...samo shvatas da nije u redu.

branislav N.

pre 16 godina

Izgleda da su ovi iz DSS-a shvatili da ce vlada da prsne pa sada traze referendum da bi jos malo produzili svoj boravak na vlasti. Ne referendum nego parlamentarni izbori pa kom obojci, kom opanci.

Todor

pre 16 godina

Prvo da uvežbamo ulogu naivne Snežane, izvršimo i lobotomiju (za svaki slučaj) pa onda možemo na takav referendum. Tako isto je i Sloba 98. pitao narod da li su da nam se Evropa meša u rešavanje Kosova, pa je 97% naravno glasalo NE. I šta bi? Sloba posluša onih 3%. On barem posluša, a ovi danas? E, oni ne bi, jer bi evroduet snova: Voja&Toma, na ivici takve provalije junački kročili korak napred...

grk - ks

pre 16 godina

Pa dokle više. Pitanje koje DSS nudi za referendum je kukavičije jaje.
Kosovo i Metohija je u ovom trenutku van Srbije, mi se sa tim ne slažemo i ne prihvatamo, ali to nesme biti prepreka da se integrišemo u EU.
Ako EU postavi uslov, a to se neće i ne može desiti (Kosovo se od članica EU priznaje ili ne priznaje, a s obzirom da ima zemalja u EU koje nisu priznale Kosovo, onda je nemoguće ni nama postaviti takav uslov, EU nije nadležna za priznavanje). Da je priznavanje Kosova neophodno za ulazak u EU onda možemo o tome razmišljati.
U ovoj situaciji takvo referendumsko pitanje, i celokupno ponašanjee DSS, očigledno ima za cilj udaljavanje od EU, približavanje Rusiji i možda najbitnije sa pozicija DSS-a; povratak glasača koji su se priklonili radikalima.
Pod ovim okolnostima, referendumsko pitanje bi trebalo da glasi: EU ili Rusija. A ja se ne slažem ni sa tim iz nekoliko razloga. Naravno ne treba se distancirati ni od Rusa, pokušajmo biti spona izmedju njih i Evrope, ili budimo njihov zastupnik u Evropi, to je najbolje.
Pitanje bi naravno trebalo biti čisto i jasno - Jeste li za Evropske integracije. Svaka druga forma je najpokvarenije podmetanje što Voji Koštunici nikada nije bilo strano.

Darko

pre 16 godina

Ovi nisu bolji od Milosevica pa i on je kao trazio misljenje naroda a onda je isti taj narod gurnuo u rat , varaju se ako misle da je vecina gradjana danas spremna da gine da bi oni sacuvali fotelje.
Proslo je to vreme , ljudima je dosta podmetacina nestrucne i korumpirane vlasti , zivot je njihova opcija a ne prezivljavanje po standardima pseudopatriota Voje ,Velje i Tome.

matori

pre 16 godina

Stalno se spominje ustav. Sad i referendum - po ustavu i na osnovu ustava. O kojem ustavu je reč? I kakav referendum? Ako neko hoće svenarodno izjašnjavanje - u skladu sa ustavom - onda u biračke (glasačke) spiskove moraju da se upišu i imena onih 2 miliona kosovskih albanaca. Ustav kaže (a to ovde neki stalno ponavljaju kao papagaji): "Kosovo je Srbija" - onda je tamo i deo glasača, zar ne. Ko ne veruje nek pogleda zvanične podatke popisa stanovništva Srbije iz 1991.godine (a može i ranije). Ali i taj ustav je donet tako da o njemu nije moglo da glasa svo stanovništvo Kosova, jer je namerno bio izostavljen onaj (nekima nepoželjan, albanski) deo. To otvara pitanje koliko je u skladu sa ustavom bilo donošenje novog ustava, i koliko je legitimno pozivati se stalno na njega. Jer ako hoćemo da budemo iskreni, taj ustav i nije donet jer za njega nije sprovedeno glasanje u skladu sa ustavom, a proglašeni rezultati tog glasanja su potpuno lažni i netačni. Ko je za sve to odgovoran? Samo malo razmislite. I najzad o čemu se tu priča - pa Kosovo je jedna nezavisna država.
To u prevodu znači da je reč o inostranstvu za svakoga iz Srbije - zato i treba pasoš gospodi koja tamo sada hoće da ide svaki dan...

Goran

pre 16 godina

Ma super! Posto niste sposobni da prelomite, vi cete da prebacite odgovornost na narod. Da moze narod da odlucuje sam, bez svojih predstavnika, ne bismo vas ni birali! Problem je, ocigledno, sto ne znamo ni da izaberemo. Sto se tice referendumskog pitanja - garantujem da se oko toga nece sloziti. Ako se, kojim slucajem sloze, to pitanje ce biti takvo da ce svako moci da ga tumaci kako hoce i opet cemo imati problem. U svakom slucaju, vladajucoj garnituri predvidjam dugu i uspesnu vladavinu nad ovim zbunjenim narodom.

Zeljko

pre 16 godina

A zasto ne bismo u EU bez Kosova, pa se posle sa mnogo jace pozicije boriti za Kosovo? Nije to kratak proces, pa nisu albanci preko noci dobili Kosovo. U oba slucaja necemo vratiti Kosovo u sledecih 10 godina, ratom i izolacijom pogotovo.

Superhik

pre 16 godina

Nadam se da je svima jasno da se na referendumu mora postaviti jasno i nedvosmisleno pitanja (ako do referenduma uopste dodje). A sto je jos bitnije... koji su mehanizmi koji mogu naterati neku od partija koje se nalaze u parlamentu da prihvate rezultate referenduma kao obavezujuce? Npr. ako se gradjani izjasne za ulazak u EU, ko nam garantuje da ce koalicija DSS-NS prihvatiti takav ishod? Oni sigurno nece da rade na necemu protiv cega su kao koalicija. Dakle nakon toga slede novi izbori...Pa zasto se onda ne ide odmah na nove izbore, pa neka partije tumace nacin na koji cemo uci u EU kako god hoce, a narod ce da proceni ko je najuverljiviji. U suprotnom samo cemo gubiti vreme, a boga mi i novac.

O

pre 16 godina

Ako je Tadic rekao i EU i Kosovo, ne vidim da to mora da bude odredjenim redom. Za Kosovo se moramo boriti, ali resenje nece doci skoro. Za EU se treba boriti i tu clanstvo moze doci skoro. Ako nam EU clanstvo uslovi prestankom borbe za Kosovo onda necemo u EU. Sve suprotno je teska namestaljka u korist svih interesnih grupa koje stoje iza SRS, SPS i DSS.

marko

pre 16 godina

Referendum svakako mora da se odrzi pre ulazak u EU, ali pitanje mora da se glasi: Da li ste za ulazak u EU ili protiv? Emocije ne mozemo iskoristiti, niko nece dobroviljno da se odrice od Kosova to znamo. Priznavanje Kosova NIJE preduslov za ulazak u EU. Samo jedan nacin postoji da izmedu Srbije i Kosova ne bude granica, a to je ulazak u EU i sengensku zonu, onda nece biti vise granica, a ljudi ce imati pravo da biraju na kom delu Evropske Unije hoce da rade i zive. Svi znamo da prisilno ne sme niko da vuce granicnu liniju, nacije imaju pravo za slobodan izbor.

najdemokratskije

pre 16 godina

Zaista je krajnje vreme da neko postavi PRAVO pitanje - da se gradjani jednoznacno izjasne da li zeli i pod kojim uslovima da se pridruze EU i veci deo svojih drzavnih prenadleznosti prepusti EU. Na kraju i da saznamo (dosadasnja iskustva raznih clanica su razlicita) - sta se dobija, a sta gubi ako se ostane DOBAR SUSED ili postane CLAN EU. Naravno, tome bi MORALA da predstoji detaljna rasprava na svim medijima, okruglim stolovima, ...., i to NE aktuelnih politicara (direktno zainteresovanih), vec PRAVIH strucnjaka i eksperata za razlicite oblasti - ukljucujuci i strane.

sasa

pre 16 godina

Moze referendum, samo nemojte da se brinete jel ustavno ili ne, i ovako su gradjani "usvojili" taj ustav, bar tako ste ste rekli, mada nisam siguran da je to tacno.

DarkoNS

pre 16 godina

Kada se prave kompromisi, onda u se u jednom trenutku se stvari toliko zamrse da je ne moguce uciniti nista pametnije do krenuti ispocetka! Kakav referendum?! Da li se svima toliko ostaje na vlasti? Vreme je sazrelo za izbore...

Dragan

pre 16 godina

Za referendum!Uz pitanje Da li ste da Srbija postane punopravni clan EU bez Kosova?
Posto je to sporno,a ne da li treba uci u EU!Kao altenativa ovom pitanju nudim pitanje DA li ste za dalje evropske integracije bez Kosova?Posto nam clanstvo niko nije ni ponudio

zoran

pre 16 godina

Malo su smesni ovi iz DS i G17, pa i iz EU, kada na sva usta tvrde da se narod Srbije izjasnio za evropski put, birajuci Tadica za predsednika. Da je Kosovo jednostrano donelo deklaraciju o nezavisnosti kojim slucajem pre ovih izbora, garantovano bi pobedio Nikolic i to mnogo ubedljivije nego njegov rival (ali poslusnici iz Pristine su zato cekali signal iz Vasingtona i Brisela)!
PS: ja sam glasao za Tadica ...

Vuckadin

pre 16 godina

Jednostavno... Pitanje na referendumu mora biti: "Za EU ili ne?" Ako "DA" onda se moramo povinovat' njihovim pravilima... Znaci zbogom KiM!

hey hey hey

pre 16 godina

Referendum je demokratska i krajnje pravedna opcija. Na njemu bi dobili odgovor cemu tezi veci deo gradjana Srbije, pa bi se takvim demokratskim principom i trebala povesti politika drzavnog vrha.
Meni se nazalost cini da ovde veci deo auditorijuma zamenjuje teze i ne izjasnjava se o ovom pitanju, prosto jer se boji krajnjeg rezultata, i akcenat prebacuje na vec poznate price o politici DSS-a, Kostunice i sl. Nije cak ni besmisleno, vec krajnje kontraproduktivno jer se radi o (ne)suocavanju sa istinama na koje ova zemlja vise ne moze da ceka.

dejka

pre 16 godina

Pa Andro prijatelju, hajdemo na referendum za EU.Sta mislis da ce narod da ode u izolaciju.Bozija pravda ce pobediti sto se tice kosova,ali ovo prosipanje magle ne vodi nicemu.Ispadoste bre portparoli radikala,Pa i oni su dostojanstveniji sada kada su reinkarnirali u spasioce SRBA.Vi veliki srbi iz kruga dvojke nemate tapiju na milione Srba koje ste nacisto zbunili.Moj mladi portparolu,pitace te starost jednoga dana.Mene pita vec 60 godina kako sam se opismenio dali ce nestati recidivi metenisanja aus-kaplaru.Spasi Boze Srbiju od ovakve politicke kamarile jer je to sve ista skola.

Pozdrav iz Holandije

pre 16 godina

Ovo je vec previse. EU je na svojoj sjednici odlucio da svaka zemlja za sebe odluci hoce li priznati ili ne Kosovsku nezavisnost. To nije nikakav uslov da se udje u uniju. Po mom misljenju mi mozemo samo profitirati od ulaska. Zamislite samo da sa stanovista clanice Unije iznosimo misljenje o Kosovu. Ili jos bolje zamislite da smo vec bili u EU kada je proglasena nezavisnost? Ko bi se tada smjeo usuditi da prizna? Ali ne mi odugovlacimo i razvlacimo i svadjamo se, a za to vrijeme nas polozaj se samo pogorsava. I teritorija se smanjuje. Kad bi se volja naroda sa referenduma stvarno postovala i ako bi politicali stvarno zasukali rukave i nesto uradili po volji naroda, onda dajte i da glasamo na tom referendumu. Ovako, stalno samo odgovoramao na pitanje "ko je ovde pio pivo?" PATETICNO!

Kakav referendum?

pre 16 godina

Referendum ima smisla ako je Srbiji ponudjeno da udje u Evropu pod odredjenim uslovima i Srbija treba da se izjasni da li hoce ili nece. Ali Evropa nece ponuditi nista tako za sledecih desetak godina. Za to vreme neki koji sada treba da glasaju nece biti zivi, a neki mladi steci ce pravo glasa. Tada treba odrganizovati novi referendum koji ce sigurno dati drugacije rezultate nego ovaj sadasnji. Kakav je smisao sada imati referendum?

sanja

pre 16 godina

Pa ljudi, nismo li imali u proslosti razne referendume koji su nas doveli tamo gde svi danas znamo. Referendum je skrivanje iza naroda. Ja razumem da se referendum raspise kada smo tik pred vratima EU ii onda da se narod izjasni. Ovako raspisuje se nesto gde smo jos suvise daleko od EU a sprecava te da pregovaras

Juan

pre 16 godina

Ma referendumom se DSS nadaju da će odgovornost sa spretno osmišljenim pitanjem prebaciti na narod,jer zna da pri integraciji u Evropu nacionalističke stranke gube na snazi (iako su oni već izgubljeni samo nema ko da im objasni) a takodje to važi i za SRS a ponajmanje ih interesuje Kosovo...samo treba to još i ovaj napaćeni narod da shvati.

Vojvodjanin

pre 16 godina

Da Kosovo zelimo, rekli smo u Ustavu, ali njega mozemo imati samo kroz EU, za koju smo se vec posredno opredelili na ovim predsednickim izborima.

Dakle, referendum je nepotreban!

baka

pre 16 godina

Ne ocekujem nista i od eventualnog referenduma.
Naravno da je znacajna ili cak presudna formulisacija samog teksta -pitanja za referendum, da li sugestivno u skladu sa potrebama DSS, sto je skoro nemoguce izbeci , ili u skladu sa Koalicionim sporazumom stranaka koje su formirale vladu Srbije, kao temeljnog akta u kome su zacrtane , smernice politike koju ce ta vlada da sprovodi.
No cak da bude i ova druga varijanta , kao ocekivano normalna, bojim se da bi je DSS, vrlo ""vesto"" preokrenuo , i Srbiju trajno ,ili mozda na duze vreme udaljio od Evrope .Ishod referenduma bio bi otprilike isti kao i da ga nije bilo- ""ko jos pita narod, bice kako meni treba"" recice i uradice lider DSS-a, a nas Predsednik Srbije ce opet slabo da odigra svoju ulogu i ko zna po koji put ne stane u zastitu 2 miliona i 300 hiljada nas.

Vlade

pre 16 godina

Ja ne vidim razlog zbog cega bi nekome smetao bilo kakav referendum? Pa to je najpostenije da se narod pita na koju ce stranu i sa kojom teritorijom domovine.Apolitican sam i ne pripadam ni jednoj stranci.

Nesa Stanic

pre 16 godina

Nadam se da je ovo ozbiljan predlog a ne spekulativna pretpostavka u politickoj trgovini!
Da konacno vidimo koji su to EU potencijali ove zemlje, bar sto se raspolozena gradjana tice. Licno mi odgovara i to bas u ovom trenutku!

Nikola

pre 16 godina

Molim vas ljudi!
Slazem se da je vazno da kometarisemo o trenutnom politickom stanju. Ali pored nas prolaze mnogo znacajnije teme koje direktno uticu na nas zivot, na primer poskupljenje derivata koje je usledilo nakon dizanja akciza!!!
Smatram da bi trebalo malo vise paznje da obratimo na takve stvari, ispada da smo "ovce za sisanje"!!!
Odvuku nam paznju nekim politickim prepucavanjima a sa druge strane PODIZU CENE KO LUDI!!! A MI CUTIMO?
Ajde da svi obratimo malo paznju na to?
OSECAM DA MI POLAKO RASTU MAGARECE USI !

Ja

pre 16 godina

Referendum kojim građani biraju između dve opcije, od kojih jedna uopšte nije moguća i nije referendum. Svodi se na izbor između "želite da se nešto učini odmah" i "želite da kukate i plačete za nečim što je nemoguće".
Kada bi se državna politika mogla voditi preko referenduma, onda nam političari ne bi ni trebali. Građani bi svakodnevno preko SMS anketa odlučivali šta treba preduzeti.

Sasa, Vracar

pre 16 godina

Napokon prava ideja. Glas sam dao Tadicu, ali iskljucivo zbog toga sto je obecao celu Srbiju u EU. EU bez Kosova me ne interesuje i zelim priliku da se izjasnim. DS treba da prihvati ovaj predlog odmah da bi se referendum organizovao sto pre. U suprotnom agonija i podele ce se nastaviti u nedogled.

Ivan

pre 16 godina

Mislim da je referendum pravo resenje da se stavi tacka na sva prepucavanja i kriza zavrsi jednom za svagda po ovom pitanju. Tu sad vidim da je samo pitanje po sebi koje bi se postavilo problem sam po sebi. Najlogicnije je da se EU izjasni koju Srbiju zeli u EU i da se onda na osnovu toga postavi referendumsko pitanje. Ako EU jasno stavi do znanja (a po meni je to uradila) da Srbija mora priznati nezavisno Kosovo ako zeli u EU onda bi jedino fer bilo da pitanje bude: Da li ste za ulazak Srbije u EU bez Kosova. Neka onda narod odluci i kako zeli vecina ja to postujem a onda bi to moralo da vazi i za sve politicke strukture. Tada bi vlast skinula jedan veliki balast i postujuci volju naroda bila u stanju da svu paznju usmeri na resavanje ostalih bitnih pitanja za zivot gradjana.

Mica

pre 16 godina

NE dozvoljavam da IKO manipulise sa mojim patriotskim osecanjem. Hocu jos uvek da se nadam, da ce Kosovo jednom biti deo Srbije. Ne odricem se toga ni na jednom referendumu. Referendumsko pitanje moze biti samo jedno: Da li ste za ulazak Srbije u EU ili ne? Nemoralno je terati gradjane Srbije da prave izbor izmedju Kosova i EU. Pokvarenost pojedinih aktera u politici je BEZGRANICNA. Hocu da budem u EU sa nadom da ce Kosovo jednog dana biti u sastavu Srbije. NIKO nema pravo da mi oduzme nadu u bolji zivot i nadu da ce Kosovo biti u sastavu Srbije. Makar to bilo i nerealno. COVEK JE BICE NADE! Gospodine Mladenovicu, ogorcen sam zbog vase izjave. Ogorcenje polako prelazi u bes koji jedva da mogu da kontrolisem!

Andrija

pre 16 godina

A da mi prvo organizujemo referendum sa pitanjem:
Da li ste za to da se Voislavu Kostunici Dozivotno zabrani obavljanje bilo koje drzavne funkcije?

Raul

pre 16 godina

Sve mi ovo lici na rimejk filma koji smo gledali pre 5.oktobra samo sto je tada glavni glumac bio pokojni Milosevic,a sada je glavnu ulogu preuzeo Kostunica.I u tom filmu je bilo nekih referenduma,ali mislim da se film i nije bas tako dobro zavrsio po one koji su glasali na tom referendumu.Koliko se secam film se zavrsio totalnom izolacijom i bombardovanjem zemlje koja se u tom filmu zvala SR Jugoslavija. Toliko o referendumu!

Maja_V

pre 16 godina

Moze referendum ali da se prvo oslobodi TV Bastilja pa onda - na odmeravanje snaga? Bez slobodnih medija, nema nikakve svrhe organizovati BILO STA!

SaleBG

pre 16 godina

Evo ja predlazem referendumsko pitanje:
Da li ste za to da Srbija udje u EU samo cela sa Kosovom, SAO Krajinom, SAO Zapadna Slavonija, SAO Tome i Principe, SAO Paolom, sa starom prestonicom Mrnjavcevica Ohridom, Sent Andrejom na severu, a ovamo na istok do Tokija,jer Srbija je do Tokija k`o sto svi znaju, da se tako konkretno izrazim, tako mi bog pomogao?

ZapaTa

pre 16 godina

Prvi put da mogu da se slozim s ovim degutantnim likom iz DSS--referendum i to pod hitno pa da se preborojimo konacno o da vidimo gde cemo i kako. Ako cemo s Rusijom i ostalima bar da znam da to hoce vecina u Srbiji pa da nije zao onima normalnima sto ce morati da se sele.

Laza Lazarevic

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da jedna kepec stranka Srbiji kroji sudbinu. KO su oni da sa podrškom građana od 10% ostalima zagorčavaju život. Još malo pa ćemo se referendumom izjašnjavati da li naš premijer i predsednik mogu da idu u WC. Ovakvo ponašanje postaje neozbiljno čak i za DSS.

slobodan

pre 16 godina

Zasto se ovi iz DS stalno pozivaju na 3. februar? Pa Boris Tadic je govorio da je za ulazak u EU i to nije sporno. Sporno je sa Kosovom ili bez. Da li on misli da ce postati punopravni clan EU ako ne prizna Kosovo? S obzirom da je isto tako govorio da nikada nece priznati Kosovo ja tu vidim problem. Zato je mozda referendum sa jasnim pitanjem ''Da li ste za ulazak u EU bez Kosova'' najbolje rešenje. Pa da se jednom vidi koliku koja opcija ima podrsku.

Anon Imus

pre 16 godina

Nije Srbija u EU sa Kosovom ili bez Kosova nego:
1. Srbija u EU
2. Srbija sa Kosovom
A posto je 2 u stvari "Srbija bez Kosova i van EU" onda cu ja da zaokruzim 1.

mo3ak

pre 16 godina

treba nam referendum da jasno kazemo DA evropskoj uniji, ali SAMO ako oni kazu NE krsenju medjunarodnog prava koje se desava sa Kosovom, zasto da mi uvek ispadnemo najvece budale.. ucenjuju nas nekim boljim zivotom, a pola nasih gradjana ne zna koliko je dug put do toga, a mi smo tek na pocetku tog puta. i necemo sutra uci u EU ni za 10 godina, a Kosovo nam otimaju sada, i to na najbrutalniji nacim.. HOCEMO U EU ali SAMO SA KOSOVOM I TACKA

e bas 'ocu u EU

pre 16 godina

Znao sam da ukoliko dodje do pitanja referenduma za EU, da ce DSS traziti da na listicu stoji:
1. U EU sa Kosovom
2. U EU bez Kosova
ZNAO SAM, juce sam o tome razgovarao sa prijateljima. Postaju predvidljivi, a ponasaju se kao da Srbija nema vise gradova, ljudi, teritorije, nego samo Kosovo. Sta je sa nama ostalima???

Pedja, Beograd

pre 16 godina

Mladenović je prevazišao i svog uzora Ivicu Dačića u tome da "slaže a ne trepne". DSS,SPS,SRS za evropske integracije, ali sa jednim ključnim "ako". Fantastično!

Vojislav

pre 16 godina

Do kada će građani da se zamajavaju borbom DSS sa vetrenjačama. Pa mi imamo samo jedan život, od toga nam je porodica Milošević sa svitom uzela pola, a ovaj preostali deo tako bezobzirno i bezobrazno uzima Koštunica sa njegovim nesposobnim okruženjem. Ne radite ništa u interesu građana, a mnogo toga radite protiv. Prestanite sa takvom politikom jer je zaista loša i neprosperitetna.

makaveli

pre 16 godina

Jos kad bi to izjasnjavanje imalo ikakvog uticaja na realna desavanja i resavanje problema. Ovako narod samo sluzi politickoj garnituri da sebe odrzi na vlasti, a njega sve vise materijalno potcini.

obavesteni

pre 16 godina

Opet su ovi iz DSS-a neobavesteni. OK. Pa da ih obavestim: referndum je bio pocetkom februara kada je Srbija izabrala Borisa Tadica za predsednika!!!!
To je bio referendum!!!

Kosovarian

pre 16 godina

Pa sta ako referendum uspe "u EU sa Kosovom". Da li ce nesto promeniti,i kako to da se izdejstvuje? Ovo bi bilo najsmesniji referendum na svetu! Kosovo je vec medjunarodna priznata drzava.

Goran

pre 16 godina

Pitanje je na mestu, da li u EU sa Kosovom i Metohijom i samo pod tim uslovom ili u EU po svaku cenu, ovo pitanje je veoma slozeno, mozemo izgubiti i jedno i drugo, ali cena koju su nam ispostavili za ulazak u EU je i ovako previsoka, cak sta vise, kad se sve sabere 15 god unazad, cena koju na kraju placamo prevazilazi cenu koja je nacisticka Nemacka platila pre 55god. Takodje je VEOMA diskutabilna ta ljubav i prijateljstvo na koje se EU drzave pozivaju kada pominju Srbiju, nacin na koji nam tu istu ljubav iskazuju, najgore je kad shvatis da na kraju nisi pametan da odgovoris na sve to...samo shvatas da nije u redu.

Marija

pre 16 godina

Dosta vise!!!! Dokad ce Milosevici, Kostunice i slicni da mi kradu godine???? Da li moj zivot vredi manje zato sto nisam sa Kosova??? Dajte gospodo DSS-ovska i taj referendum da vas oduvamo pa da vidimo sta cime cete posle da se izgovarate za ove korake unazad koje cinite!!!!

Referendum

pre 16 godina

Referendum može ali samo kada nam EU ponudi članstvo a to može biti 2014 u najboljem slučaju. Sve drugo su gluposti kao recimo referendum da li želimo da postanemo najnovija Američka država ili član Organizacije Afričkog Jedinstva...

Glupost je neuništiva

pre 16 godina

Sjajna ideja, podržavam ovaj briljantan predlog.
Drugo pitanje na referendumu bi moglo biti: "Da li je Srbija predvodnik svetske slobodne misli u borbi protiv USA i nazadne Evropske Unije?" Narod bi mogao da odluči i o tome. Pa nam nista nismo naucili od Slobinih referenduma :-( Skrivati se iza tzv. narodne volje i optuziti sve da su izdajnici je vec viđena politika. Naravno dokazano neuspesna. Dobrodosli u 1999.

Miroslav I

pre 16 godina

Samo sam cekao kada ce biti lansirana nova izmisljotina DSS-a. Sada je to referendum. Gde su sada njihove price da su i oni za EU? Mislim da im ovakav luksuz ne treba omoguciti, jer ako referendum prodje onako kako DSS-u ne odgovara, evo nama novih podmetanja i njhovih nebuloznih argumenata. Ja bih, na primer, raspisao referendum sa pitanjem sta misle gradjani o stetocinskoj vlasti V. Kostunice i njegove privatne partije i da li bi Kostunica neizostavno trebalo da odgovara zbog ovakve stete i bruke koje je naneo Srbiji. Dosta je vise bilo njihovog jalovog filozofiranja. Normalan gradjanin vise ne moze da gleda i slusa ovo sta DSS radi.

Ivan

pre 16 godina

ja ne mogu da verujem dokle ce ovaj lik da nam objasnjava kosmicku istinu i pravdu dss-a?!?! referendum je kod nas uvek bio najpodmukliji nacin manipulacije narodom! referendum uvek dobija onaj koji kreira refendumsko pitanje! da li bi mudri gospodin izasao na referendum na kome bi pitanje bilo "sta vam je prece kosovo sa 2.000.000 albanaca ili buducnost i ekonomski prosperitet vas i vase dece?".

REVOLTIRAN

pre 16 godina

Kako glupo pitanje. Kao kad bi pitali "da li ste za to da Srbije prekine pregovore sa EU ako sunce ne pocne da se vrti oko zemlje?". Tipicna funjarska podmetacina i jos jedan pokusaj da prevedu narod zedan preko vode. Ponovo se izbegava prezentovanje istine i preuzimanje odgovornosti. Ali nek bude i taj referendum. Ja zam ZA ulazak u EU cak i BEZ Kosova. A ako odlucimo da ipak vise volimo da se durimo nego 'leba da jedemo, onda smo propali definitivno.

draganm

pre 16 godina

neka gospodin mladenovic ode u pristinu (ako je to tehnicki uopste moguce), ukoliko smatra da je kosovo i dalje srbija, i neka "nase" gradjane tamo obavesti o svom predlogu za referendum i pozove ih da izadju na glasanje.

Vlade

pre 16 godina

Ja ne vidim razlog zbog cega bi nekome smetao bilo kakav referendum? Pa to je najpostenije da se narod pita na koju ce stranu i sa kojom teritorijom domovine.Apolitican sam i ne pripadam ni jednoj stranci.

majkl dzej foks

pre 16 godina

Da li sam ja jedina kojoj se cini da nas je neko stavio u vremensku masinu, a da mi to jos nismo primetili?
Potpuno je neverovatno da ovi ljudi (sto je najgore vecina njih je vrlo mlada) nisu u stanju da smisle nesto kreativno i konstruktivno nego pribegavaju provernim (i dokazano pogubnim) metodama Slobodana Milosevica. Mladenovic i ostale mlade zvezde dss-a kao da su proveli mladost na Jupiteru a ne u Milosevicevoj Srbiji. Ili je njima mozda to vreme bilo sasvim ok? Mozda da se raspise i jedan referendum na temu: da li bi gradjani Srbije voleli da se ukinu sva godisnja doba sem proleca? Decaci, vratite se na planetu Zemlju na kojoj mi ostali nedovoljno patriotsko nastrojeni gradjani zivimo ceo zivot!

BEZ

pre 16 godina

Kako samo DSS "izvrce" cinjenice. Mladenovic kaze da posto je "jasno" da sve stran(k)e hoce u EU, referendumsko pitanje treba da glasi hocemo li u EU sa ili bez Kosova...E, pa nije to stvarnost Mladenovicu...Stvarnost je da je Kosovo proglasilo nezavisnost, da je VAN Srbije...I pitanje treba da glasi jednostavno hocemo li u EU ili ne...Ne mora DSS nikome da interpretira stvarnost. Svi mi imamo oci, usi, televiziju, radio, novine....

zoran

pre 16 godina

Malo su smesni ovi iz DS i G17, pa i iz EU, kada na sva usta tvrde da se narod Srbije izjasnio za evropski put, birajuci Tadica za predsednika. Da je Kosovo jednostrano donelo deklaraciju o nezavisnosti kojim slucajem pre ovih izbora, garantovano bi pobedio Nikolic i to mnogo ubedljivije nego njegov rival (ali poslusnici iz Pristine su zato cekali signal iz Vasingtona i Brisela)!
PS: ja sam glasao za Tadica ...

Dejan S.

pre 16 godina

Ovo je opasna igra. Setite se referenduma za poslednji Ustav na koji se pozivaju. Mislim da su zlotvori smislili da uz pomoć skupštinske, antihaške i antievropske većine postave referendumsko pitanje na taj način da svako ko bi se opredelio da zaokruži put u EU bude unapred proglašen izdajnikom. Ako se tvrdi da je Kosovo deo Srbije i da samo s njim Srbija može da uđe u EU, onda pravo glasa i upisa u birački spisak ima i preko milion albanaca na Kosovu. E taj Ustav koji to tvrdi je upravo prošao zato što ti albanci nisu bili u biračkom spisku. O kojem legalizmu ovaj Koštunica govori. Ova država je satkana od laži. Imamo lažnu teritoriju, lažnog premijera sa bednom podrškom glasača, lažan Ustav (izglasali ga članovi biračkih odbora u nedelju poslepodne), lažnu opoziciju (SRS i SPS). Narod je izmučen ratovima, lopovlukom, siromaštvom. Sada će dobiti referendum, koji će, bojim se, uništiti i ono malo nade za budućnost.
Pravo pitanje bi bilo da li ste za bezuslovno potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa EU:
1. DA
2. NE
Ovi zlotvori ovo pitanje neće postaviti, jer znaju da će 70% zaokružiti 1.

vladimir

pre 16 godina

postoji hiljadu i jedan nacin da se pitanje formulise u zavisnosti od zeljenog odgovora. cini mi se da je ovde pitanje - da li mozemo u EU sa Kosovom a ciji odgovor ne zavisi o nas a koji je, kako nazalost trenutno stvari stoje, izgleda "ne". prema tome pitanje na koje bi gradjani trebalo da daju odgovor bi bilo da li hocemo u Evropu bez Kosova ili da li hocemo u Evropu bez Kosova i da iz te perspektive nastavimo borbu za deo Kosova?
i takodje ako necemo u Evropu bez Kosova a da nas EU takve "nece" koja nam je alternativa? mislim da je to glavna stvar koju politicari propustaju da pomenu - da li imamo alternativu i ako da koja je to alternativa, da li je ekonomski realna ili ne?

Boris

pre 16 godina

Verovatno bi bio "apsolutno fer i demokratski" kao i referendum o ustavu. I mala deca znaju da su rezultati referenduma falsifikovani a da je u tome ucestvovala i DS. Proslo im je (svima) jedanput nekaznjeno, zasto ne bi i ovaj put? DSS bi mogao da nastavi svoju katastrofalnu politiku sa radikalima, a DS bi taman imao alibi da nista ne cini, jer je, jel' te, narod tako hteo...I svi (oni, opet) srecni i zadovoljni sa svojim astronomskim platama do nekog novog 5-tog oktobra.

Ladslav

pre 16 godina

Ne iznenadjuje me arogancija i nevesto glumatanje od strane DSS a, pa ako treba da se ponovo trose pare neka bude i opet izjasnjavanje kao pre nekoliko nedelja. Mislim da je svakome bilo jasno da nismo glasali ni za Tadica a ni za Nikolica vec, upravo za to, da smo za Evropu bez uslovljavanja, jer su casni DSS ovci vec pokusali da proguraju tu ucenu i pre drugog kruga predsednickih izbora!!

neon

pre 16 godina

Prosto je neverovatno u kom smeru se kreće srpska politika i koliko je DSS izgubio svaki kompas i osećaj za realnost. Usred plovidbe se pravi referendum da li brod treba da nastavi da plovi ili da potone sa čamcem koji ga usidren drži. Zoran Živković je u pravu - srpska vlast se deli na lude i zbunjene.

PACTKO

pre 16 godina

Dilema Kosovo ili EU je u ovom trenutku lažna, jer od strane EU nije postavljen kao uslov za integraciju da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Kada bude postavljen taj uslov, onda građani treba da se izjasne na referendumu. Uostalom, istinski veleizdajnici, radikali i sps koji su i doveli do toga da su Kosovo priznale skoro sve ekonomski najrazvijenije zemlje sveta imaju najmanje prava da dovode u pitanje budućnost ove zemlje. Srbija jeste deo evrope i ako i bude referendum, ljudi će pokazati da im je dosta ratova, samoizolacije, hiperinflacije, kriminalaca i sveopšteg sunovrata.

Milan J.

pre 16 godina

"Pošto su sve parlamentarne stranke u Srbiji za ulazak u Evropsku uniju" Hahaha, hvala ti Mladenovicu sto si me do suza nasmejao.

Andjela

pre 16 godina

Hm..fer i demokratski referendum? Nesto ne verujem ja u to...secam se kakvo bese ono glasanje za Ustav...
Sta, bude referendum pa odjednom osvane da je 70% gradjana/gradjanki Srbije za Kosovo i Srbiju zajedno u EU? Ma vazi...

nelegord

pre 16 godina

Na primer, referendum. Zasto pokvrareno hocete da podmecete tuzno pitanje Kosova u referendum-pitanje, kada je svakome normalnom jasno kako tu stvari stoje. Mislim da cemo o Kosovu imati prilike da razgovaramo samo kroz EU saradnju. Mnogo ste zli DSS, perfidni ste i lazete narod kome ne date da progleda. Sram vas bilo.

iva

pre 16 godina

Ako je "Kosovo Srbija", onda pitanje na referendumu treba biti "Da li ste za pridruzivanje Srbije Evropskoj Uniji?" Ako se treba posebno naglasiti "sa Kosovom i Metohijom", zasto se onda ne bi dodalo i "sa Vojvodinom"???

duh koji hoda

pre 16 godina

usput, o jednom trosku, da ne arcimo nardne pare, dss bi trebao da raspise referendum i o tome da li je zelja ravna ploca, ili okrugla. a pre referenduma, drugovi iz dss bi trebalo da objasne koja je alternativa eu?

Calypso

pre 16 godina

Pa, Mladenoviću, vi još niste ukapirali, vi DSSovci, ne idemo mi sa Kosovom u Evropu. Mi samo HOĆEMO u Evropu, čoveče. To je pitanje za referendum. A ja sa vama u vladi i NEĆU u Evropu. Sa vama u vladi neću nigde.

mirsad

pre 16 godina

Ja sam za referendum ali onaj koji ce zabraniti da stranke koje imaju ispod 10 posto podrske ne mogu imati premijera vlade. I jos nesto da svi oni koji stetnim potezima unazade Srbiju moraju odgovarati pred specijalnim sudom a ne uzeti stotine miliona pa u azil a nas unazaditi jo 50tak god. Onda Kostunjavi ne bi guslao uz radikale i huskao na izolaciju a kasnije verovatno i rat.

Petar

pre 16 godina

Kvazi legalisti su napokon pokazali svoje prave boje! Naslednici dobre tradicije unosnog patriotizma nalaze put i nacin da nas ponovo gurnu u unosnu izolaciju gde ce njihova elita prosperirati a nasa deca odlaziti. Da je DS stisnuo petlju i iskoristio talas podrske evropskom putu Srbije ishod referenduma bi bio izvestan. Ovako, uz kontrolu premijerske fotelje, policije, DB, televizije i brojnih patriotskih medija, DSS je na dobrom putu da ostvari svoj dugo najavljivani najveci koalicioni potencijal uz pobedu na referendumu. TADICU, ILI ZAUZMI STAV ILI IDI!!!!!

normalan

pre 16 godina

Ovaj Mladenovic prvo treba da nauci lepo da cita, da ne srice to sto mu pisu u kabinetima da spikerise. To samo DSS-u moze da padne na pamet (kao i cigla) da sacine predlog takvog referendumskog pitanja???!!! Oni su stvarno neizlecivi... joj kakva je to bolestina, trebace nam mnogo snage da se i s tim izborimo. Neka je Bog u pomoci Tadicu jer on jedini ima snage i institucionalnog potencijala da se tome suprotstavi... strashno, strashno....

LJuba iz Nis

pre 16 godina

Dobra ideja.Ne samo da li smo za ulazak u EU već i, za NATO pakt.To sve organizovati u Maju kada su planirani lokalni izbori-pa da vidimo na čemu smo.

hey hey hey

pre 16 godina

Referendum je demokratska i krajnje pravedna opcija. Na njemu bi dobili odgovor cemu tezi veci deo gradjana Srbije, pa bi se takvim demokratskim principom i trebala povesti politika drzavnog vrha.
Meni se nazalost cini da ovde veci deo auditorijuma zamenjuje teze i ne izjasnjava se o ovom pitanju, prosto jer se boji krajnjeg rezultata, i akcenat prebacuje na vec poznate price o politici DSS-a, Kostunice i sl. Nije cak ni besmisleno, vec krajnje kontraproduktivno jer se radi o (ne)suocavanju sa istinama na koje ova zemlja vise ne moze da ceka.

Reformator

pre 16 godina

Idemo na referendum! I gotovo! Kom obojci, kom opanci! Dosta više zamajavanja! I od levih i od desnih, i od demokratskih , liberalnih, i od nedemokratskih, šta god to znacilo. Muka mi je OD SVIH VAS ZAJEDNO! Za Srbiju nema spasa dok se svi vi, frustrirani u devedesetim, pa i vi, slavni, a potom frustrirani u dvehiljaditim (pritom u ogromnoj količini nafatiranim - znate vi o čemu je ovde reč)ne maknete u zaborav! Pustite da ovu zemlju povedu nepoznati, novi, idite s Bogom, nosite svoje novce i milionske akcije... Samo da vas više ne vidimo!!! Dakle, referendum, ali, protiv svih vas zajedno, ako može!

najdemokratskije

pre 16 godina

Zaista je krajnje vreme da neko postavi PRAVO pitanje - da se gradjani jednoznacno izjasne da li zeli i pod kojim uslovima da se pridruze EU i veci deo svojih drzavnih prenadleznosti prepusti EU. Na kraju i da saznamo (dosadasnja iskustva raznih clanica su razlicita) - sta se dobija, a sta gubi ako se ostane DOBAR SUSED ili postane CLAN EU. Naravno, tome bi MORALA da predstoji detaljna rasprava na svim medijima, okruglim stolovima, ...., i to NE aktuelnih politicara (direktno zainteresovanih), vec PRAVIH strucnjaka i eksperata za razlicite oblasti - ukljucujuci i strane.

milan

pre 16 godina

Vi sto kazete evropska unija ili kosovo...birate kosovo????dobro a sta menja to sto ste izabrali kosovo?da li nam to vraca kosovo nazad?ima li nekog resenja za povratak kosova,sem da se svadjamo sa svima i naravno da izgubimo?Hocemo Kosovo nazad ,a necemo kosovske Albance....ja nista ovde ne razumem!kad ce Srbin slobodno prosetati Pristinom???Kosovo nije Srbija odavno!!!Hteli mi to ili ne.a sada dali cemo iskoristiti to na nama je,mi ako izaberemo Kosovo ,niko nam ne vraca to nazad...svasta nista ne razumem!Objasnite mi:) Ja biram Evropsku uniju naravno

Mexico

pre 16 godina

Evropa nema alternativu...
Znaci ili Srbija u EU ili Srbija sa masovnim odlivom inteligencije kako je bilo 90-ih...
Naravno Srbija u EU kao jedina opcija

Vojvodjanin

pre 16 godina

Da Kosovo zelimo, rekli smo u Ustavu, ali njega mozemo imati samo kroz EU, za koju smo se vec posredno opredelili na ovim predsednickim izborima.

Dakle, referendum je nepotreban!

Dr.Nele

pre 16 godina

2.300.000 = Boris Tadic

Boris Tadic + EU =referendum

Dakle :
2.300.000 + EU =referendum

Sto znaci da je referendum odrzan a ko nije isao u skolu njegov problem!

Kole

pre 16 godina

Zakon o referendumu:
"Član 4.
Pravo izjašnjavanja na referendumu imaju građani koji u skladu s propisima o izborima imaju biračko pravo i prebivalište na teritoriji za koju se raspisuje referendum." Pa sad nek mi samo neko objasni kako ce raspisati referendum na kome Albanci s Kosova nece ucestvovati, ako istovremeno tim istim referendumom upravo hoce da pokaze suverenost nad tom istom teritorijom !?!

Ja

pre 16 godina

Ponovo je nekome potrebno da se sakrije iza "volje naroda" pa se setio referenduma. Setite se Gazimestana (Srbijo iz tri dela ponovo ces biti cela...), referenduma u vreme Rambujea koji se zavrsio bombardovanjem i ratom koji "nismo izgubili" i u kom "nismo dali Kosovo". Hocemo li opet? 20 izgubljenih godina njima nije dovoljno jer su oni samo dobili. Da je situacija normalna mesto njih bi u Vladi vec odavno bili neki drugi normalniji, obrazovaniji, sposobniji ljudi.

Gospodo, ne trosite nam vreme, vec ste nam potrosili jedan zivot. Skinite nam se vec jednom!

аналитичар аматер

pre 16 godina

Не верујте политичарима, никаквог референдума неће бити. Нити могу постићи консензус око питања које бибило постављено (као што тражи Младеновић), нити је Србији понуђен ССП па да се о томе изјашњавамо (као што тражи Дулић). Помен неког референдума о фиктивним питањима ДСС и ДС користе само за своју међустраначку борбу, а највероватније ће остати заједно уљуљкани свако у свој део власти.

Benny

pre 16 godina

Da li ce na tom fer i demokratskom referendumu pravo glasa imati i kosovski albanci (jako me zanima da li su oni za Srbiju u EU sa Kosovom ili bez njega) ili ce te na fer i demokratski nacin da im oduzmete to pravo kao sto ste uradili i na referendumu o ustavu?!?!

neko iz mase

pre 16 godina

MA daj u isto vreme i referendum i parlamentarne izbore i sve ostale izbore u istom trošku pa da završimo već jednom. Da se odlučimo gde i kako idemo. Dosta je bilo. ili idemo dalje ili kopamo rupu i zatrpavamo se.

Milan

pre 16 godina

Gospodine Mladenovicu,kada cete vec vise prestati sa vasim glupostima,ja znam da je vama lako govoriti samo o Kosovu iz fotelje sa sluzbenim autom i platom preko 150000,ali molim vas prekinite stvarno nemamo vise snage,litar benzina je vise od sto dinara,a ne znam kako cete mi sa kosovom omoguciti da platim!Ne znam gde ste vi skolu ucili,ali nije mi jasno kako ne razumete da nas vasom politikom vodite u siromastvo!

Guc

pre 16 godina

Kostunice, TI ne mozes da utices na status Kosova, DSS niko ne pita niti trazi dozvolu. Ne postoji NACIN da raspisujes referendum o necemu o cemu te NIKO ne pita. Mi smo glasali za EU, vec dva puta, a rezultate parlamentarnih i predsednickih izbora NE MOZES da menjas! Nismo glupi, ovo je zamena teza i nastavak drzavnog udara. DS mora da ide do kraja ili neka ima se vec jednom otvoreno pridruzi. Gradjanima, bar polovini nas, je jasno.

Zeljko

pre 16 godina

A zasto ne bismo u EU bez Kosova, pa se posle sa mnogo jace pozicije boriti za Kosovo? Nije to kratak proces, pa nisu albanci preko noci dobili Kosovo. U oba slucaja necemo vratiti Kosovo u sledecih 10 godina, ratom i izolacijom pogotovo.

Superhik

pre 16 godina

Nadam se da je svima jasno da se na referendumu mora postaviti jasno i nedvosmisleno pitanja (ako do referenduma uopste dodje). A sto je jos bitnije... koji su mehanizmi koji mogu naterati neku od partija koje se nalaze u parlamentu da prihvate rezultate referenduma kao obavezujuce? Npr. ako se gradjani izjasne za ulazak u EU, ko nam garantuje da ce koalicija DSS-NS prihvatiti takav ishod? Oni sigurno nece da rade na necemu protiv cega su kao koalicija. Dakle nakon toga slede novi izbori...Pa zasto se onda ne ide odmah na nove izbore, pa neka partije tumace nacin na koji cemo uci u EU kako god hoce, a narod ce da proceni ko je najuverljiviji. U suprotnom samo cemo gubiti vreme, a boga mi i novac.

DarkoNS

pre 16 godina

Kada se prave kompromisi, onda u se u jednom trenutku se stvari toliko zamrse da je ne moguce uciniti nista pametnije do krenuti ispocetka! Kakav referendum?! Da li se svima toliko ostaje na vlasti? Vreme je sazrelo za izbore...

Milenko

pre 16 godina

Kaže Mladenović: "počećemo konsultacije o referendumskom pitanju sa parlamentarnim strankama", a ne prvo "sa koalicionim partnerima". I ovde se vidi da je DSS shvatio da je u opoziciji, pa se zaklanja iza parlamenta i referenduma. Jedini izlaz jesu raspuštanje Skupštine (da ne bi napravila još veću štetu) i novi parlamentarni izbori (da bi se zaista mogla voditi konzistentna državna politika, pa ma kakva bila).

branislav N.

pre 16 godina

Izgleda da su ovi iz DSS-a shvatili da ce vlada da prsne pa sada traze referendum da bi jos malo produzili svoj boravak na vlasti. Ne referendum nego parlamentarni izbori pa kom obojci, kom opanci.

Toni Manero

pre 16 godina

Ja odusevljeno prihvatam i predlazem da genijalni i nadasve, hrabri Mladenovic, bude glavni za organizovanje istog, na teritoriji CELOG Kosmeta. Do povratka u Srbiju, sve najbolje i sretan put.

pinki

pre 16 godina

Okrece mi se stomak od dss-ovski formulisanog manipulativnog pitanja. Ukoliko bude referendum trebalo bi da bude, da li ste za izolaciju Srbije ili niste. Milosevic je odrzao referendum da li ste za strano mesanje u unutrasnje poslove Srbije, pa se to sve na kraju zavrsilo kapitulacijom u Kumanovu. U pravu je Dulic, ds ne sme nikako da pristane na manipulacije dss-a.

Kapitalni investitor

pre 16 godina

Ovo je klasično skrivanje političara iza naroda. Isto smo tako imali referendun da li hoćemo strano mešanje u rešavanju Kosova pa šta smo dobili?!

nEUrosceptic

pre 16 godina

Pobogu! Ako je Kosovo deo Srbije prema toj nesrecnoj preambuli na kojoj je insistirao Kostunica (a koja se u pravnoj teoriji uglavnom ne smatra delom Ustava), kakav mozak iz tog istog DSS-a morate da budete da sami sebi skacete u usta, i postavljanjem suludog (i podmetackog) pitanja "Da li ste za ulazak u EU sa ili bez Kosova" preispitujete preambulu za koju ste se sami zalagali, i vrlo transparentno stavljate pod sumnju cinjenicu da je Kosovo deo Srbije?!? Ovo je vrlo indikativan gaf (ako je gaf) A. Mladenovica, koji meni samo potvrdjuje apsolutnu neozbiljnost i nestrucnost ove beznacajno male partije, i sad sam apsolutno siguran da su ovi ljudi potpuno izgubili kompas. Kolektivno ludilo.

Belgrade

pre 16 godina

Ne vidim svrhu referenduma kad nas još niko nije ni zvao u EU! Mi treba referendumski da izjasnimo na temu: hoćemo li sad svaki dan sedeti i kukati za Kosovom ili ćemo nešto da učinimo po pitanju boljeg života. Dok kukamo za Kosovom, valja nešto i prezalogajiti osim ako DSS nije pronašao neku čudesnu formulu po kojoj ne moramo više ništa ni da radimo ni da jedemo.

H.K.Anderson

pre 16 godina

A koliko dana (i noci) ce taj referendum trajati i ko ce i kako sastaviti referendumsko pitanje?Da opet DR medjunarodnog prava rezultate (ako mu ne bi odgovarali ne protumachi na svoj nacin-chitaj strogo po (njegovom) medjunarodnom pravu.

Aleksa

pre 16 godina

Jeste videli ljudi koje je ovo nadgornjavanje i licemerje?!

Mnogo su opasni ovi likovi koji IMAJU INICIJATIVU SAMO KADA SU DESTRUKTIVNI. Znate šta se valja iza ovog promptnog reagovanja šačice koja koči većinsku želju naroda Srbije?!
Čim je DS predložio referendum, uplašili se falsifikatori i kradljivci narodne volje tog istog naroda, i sada i oni navodno želje da se ide u svetliju budućnost. Sada DSS i Koštunica, čim su čuli da građani treba da potvrde ono što su već rekli 3.februara, pokušavaju da podmetnu jedno kukavičje jaje. Čuvajte se ljudi! Mnogo ima mračnih umova i bivših db-ovaca u toj strančici koja seje ovo seme razdora, sukoba i haosa po Srbiji.
Naravno, da će otrovnu pilulu ovom narodu pokušati lepo da zapakuju i tako održe sebe u političkom životu.
Naravno referendum bi da skroje onako kako to njima odgovara ne bi li sada prevarili i narod. Koplja će se sada lomiti kako će se formulisati pitanje na predstojećem referendumu! Živi bili pa videli. SHVATIO JE KOŠTUNICA DA JE OD NJEGOVE, S KONOPCA I KOCA, FALSIFIKOVANE VEĆINE U SKUPŠTINI SRBIJE VEĆI GAZDA SAM NAROD i njegovo izjašnjavanje na referendumu. Neće biti dogovora oko toga pa će tako Koštunica ispuniti svoj plan da blokira i izoluje građane Srbije i gurne ih u još veću bedu.

ZAPRAVO VEĆ SU SMISLILI DA PODMETNU REZOLUCIJU NA REFERENDUM GRAĐANIMA i time ostvare više ciljeva.
1. Sada kada su na granici cenzusa, misle da bi referendumom dobili, navodni legitimitet za ovu trenutnu uzurpaciju vlasti i državni udar gde je 2 300 000 građana već jasno reklo šta želi.
2. Na njima svojstven način, oni sada zapravo izbornu pobedu Tadića žele da ukradu. Sada hoće samo da podmetnu građanima Srbije opciju da Srbija ne sme nikada da uđe u EU bez Kosova iako je Koštunica lično otpočeo pregovore o SSP koji se ne odnosi na Kosovo. On se zapravo prvi odrekao Kosova time što je otpočeo i ispregovarao Sporazum koji se ne odnosi na Kosovo. To nije ništa čudno jer mahom trgovinski i carinski sporazum i ne može da pregovara u ime neke druge carinske teritorije. Sada se on predomislio i želi da podmetne priču da to više ne važi.
Hoćete rešenje za ovaj scenario koji pokušava da kreira?! Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je već parafiran i Đelić ima ovlašćenje Vlade da ga potpiše. Čim se za to steknu uslovi, potpisuje ga, a građani Srbije će ga ratifikovati ukoliko nova koalicija ne želi da ga ratifikuje i time blokira (nadu u) bolji život u Srbiji.

Todor

pre 16 godina

Prvo da uvežbamo ulogu naivne Snežane, izvršimo i lobotomiju (za svaki slučaj) pa onda možemo na takav referendum. Tako isto je i Sloba 98. pitao narod da li su da nam se Evropa meša u rešavanje Kosova, pa je 97% naravno glasalo NE. I šta bi? Sloba posluša onih 3%. On barem posluša, a ovi danas? E, oni ne bi, jer bi evroduet snova: Voja&Toma, na ivici takve provalije junački kročili korak napred...

Milan

pre 16 godina

Nije pitanje da li gradjani srbije hoce u EU sa ili bez Kosova, vec je pitanje da li gradjani Srbije hoce u EU bez obzira na Kosovo!

grk - ks

pre 16 godina

Pa dokle više. Pitanje koje DSS nudi za referendum je kukavičije jaje.
Kosovo i Metohija je u ovom trenutku van Srbije, mi se sa tim ne slažemo i ne prihvatamo, ali to nesme biti prepreka da se integrišemo u EU.
Ako EU postavi uslov, a to se neće i ne može desiti (Kosovo se od članica EU priznaje ili ne priznaje, a s obzirom da ima zemalja u EU koje nisu priznale Kosovo, onda je nemoguće ni nama postaviti takav uslov, EU nije nadležna za priznavanje). Da je priznavanje Kosova neophodno za ulazak u EU onda možemo o tome razmišljati.
U ovoj situaciji takvo referendumsko pitanje, i celokupno ponašanjee DSS, očigledno ima za cilj udaljavanje od EU, približavanje Rusiji i možda najbitnije sa pozicija DSS-a; povratak glasača koji su se priklonili radikalima.
Pod ovim okolnostima, referendumsko pitanje bi trebalo da glasi: EU ili Rusija. A ja se ne slažem ni sa tim iz nekoliko razloga. Naravno ne treba se distancirati ni od Rusa, pokušajmo biti spona izmedju njih i Evrope, ili budimo njihov zastupnik u Evropi, to je najbolje.
Pitanje bi naravno trebalo biti čisto i jasno - Jeste li za Evropske integracije. Svaka druga forma je najpokvarenije podmetanje što Voji Koštunici nikada nije bilo strano.

Alex

pre 16 godina

Pitanje "da li ste za ulazak u EU sa Kosovom ili bez" je vise za istrazivanja javnog mnjenja nego za referendum koji ciji rezultati bi trebalo da budu obavezujuci za politiku jedne drzave (ma koliko neozbiljna ta drzava bila). Ako se (jos jednom) 98% gradjana izjasni da je za ulazak u EU sa Kosovom to ce pokazati samo sta bi smo mi voleli a ne u kom pravcu bi trebalo da ide spoljna politika Srbije.
Ako cemo vec da trosimo pare na ovakve budalastine onda bi na referendumu mogli da postavimo jos par slicnih pitanja. Moji predlozi:
Da li bi ste voleli da 100% medjunarodne razmene Srbije ide preko Rusije i Kine?
Da li bi ste voleli da radite samo 3 dana nedeljno za istu platu?

Dragan

pre 16 godina

Za referendum!Uz pitanje Da li ste da Srbija postane punopravni clan EU bez Kosova?
Posto je to sporno,a ne da li treba uci u EU!Kao altenativa ovom pitanju nudim pitanje DA li ste za dalje evropske integracije bez Kosova?Posto nam clanstvo niko nije ni ponudio

janos

pre 16 godina

Posto je Kosovo Srbija, a po ustavu Srbija je zemlja svih gradjana koji u njoj zive, referendumu treba prici onog trenutka kada se obezbedi ucesce SVIH gradjana pa i onih na Kosovu. Ili treba promeniti Ustav da glasi: "Albanci na Kosovu su gradjani kada nama to odgovara i obrnuto".

Taša

pre 16 godina

Bravo! Odličan način da se sa sebe spere odgovornost i da je preuzme ovaj narod ili ko već...! Toliko nerešenih pitanja u ovoj Srbiji...Da li ćemo za rešavanje svakog raspisivati Referendum!...Drskost DSS i Koštunice je bezgranična, ravna drskosti USA...Hajmo nanovo, sve ispočetka...jer ovo je Srbija!...Polako, ostali problemi neka sačekaju...

baka

pre 16 godina

Ne ocekujem nista i od eventualnog referenduma.
Naravno da je znacajna ili cak presudna formulisacija samog teksta -pitanja za referendum, da li sugestivno u skladu sa potrebama DSS, sto je skoro nemoguce izbeci , ili u skladu sa Koalicionim sporazumom stranaka koje su formirale vladu Srbije, kao temeljnog akta u kome su zacrtane , smernice politike koju ce ta vlada da sprovodi.
No cak da bude i ova druga varijanta , kao ocekivano normalna, bojim se da bi je DSS, vrlo ""vesto"" preokrenuo , i Srbiju trajno ,ili mozda na duze vreme udaljio od Evrope .Ishod referenduma bio bi otprilike isti kao i da ga nije bilo- ""ko jos pita narod, bice kako meni treba"" recice i uradice lider DSS-a, a nas Predsednik Srbije ce opet slabo da odigra svoju ulogu i ko zna po koji put ne stane u zastitu 2 miliona i 300 hiljada nas.

x-ray

pre 16 godina

Referendum "za Srbiju u EU sa ili bez Kosova" moze, ali prvo da nam Kostunica i Samardzic objasne kako oni zamisljaju to Kosovo u Srbiji. Zelimo detaljan plan.

Vladimir

pre 16 godina

A da mi napravimo referendum o DSS-u, sa nedvosmislenim pitanjem "Da li ste za to da nikada vise u zivotu ne čujete i ne vidite ni jednog člana DSS-a?", pa da vidimo šta će građani Srbije većinski odlučiti?

dejka

pre 16 godina

Pa Andro prijatelju, hajdemo na referendum za EU.Sta mislis da ce narod da ode u izolaciju.Bozija pravda ce pobediti sto se tice kosova,ali ovo prosipanje magle ne vodi nicemu.Ispadoste bre portparoli radikala,Pa i oni su dostojanstveniji sada kada su reinkarnirali u spasioce SRBA.Vi veliki srbi iz kruga dvojke nemate tapiju na milione Srba koje ste nacisto zbunili.Moj mladi portparolu,pitace te starost jednoga dana.Mene pita vec 60 godina kako sam se opismenio dali ce nestati recidivi metenisanja aus-kaplaru.Spasi Boze Srbiju od ovakve politicke kamarile jer je to sve ista skola.

Goran

pre 16 godina

Ma super! Posto niste sposobni da prelomite, vi cete da prebacite odgovornost na narod. Da moze narod da odlucuje sam, bez svojih predstavnika, ne bismo vas ni birali! Problem je, ocigledno, sto ne znamo ni da izaberemo. Sto se tice referendumskog pitanja - garantujem da se oko toga nece sloziti. Ako se, kojim slucajem sloze, to pitanje ce biti takvo da ce svako moci da ga tumaci kako hoce i opet cemo imati problem. U svakom slucaju, vladajucoj garnituri predvidjam dugu i uspesnu vladavinu nad ovim zbunjenim narodom.

O

pre 16 godina

Ako je Tadic rekao i EU i Kosovo, ne vidim da to mora da bude odredjenim redom. Za Kosovo se moramo boriti, ali resenje nece doci skoro. Za EU se treba boriti i tu clanstvo moze doci skoro. Ako nam EU clanstvo uslovi prestankom borbe za Kosovo onda necemo u EU. Sve suprotno je teska namestaljka u korist svih interesnih grupa koje stoje iza SRS, SPS i DSS.

marko

pre 16 godina

Referendum svakako mora da se odrzi pre ulazak u EU, ali pitanje mora da se glasi: Da li ste za ulazak u EU ili protiv? Emocije ne mozemo iskoristiti, niko nece dobroviljno da se odrice od Kosova to znamo. Priznavanje Kosova NIJE preduslov za ulazak u EU. Samo jedan nacin postoji da izmedu Srbije i Kosova ne bude granica, a to je ulazak u EU i sengensku zonu, onda nece biti vise granica, a ljudi ce imati pravo da biraju na kom delu Evropske Unije hoce da rade i zive. Svi znamo da prisilno ne sme niko da vuce granicnu liniju, nacije imaju pravo za slobodan izbor.

Bojan Jankovic

pre 16 godina

Eventualni referendum pod inicijativom DSS-a je pokusaj anuliranja rezultata predsednickih izbora. DS sada mora da insistira na parlamentarnim izborima.

Vesna Djapić

pre 16 godina

Najgore od svega je to što je Tadić od početka svoje "vladavine" dopustio Koštunici da nameće svoje viđenje sveta, svoj sistem vrednosti, i da dovede do ove tačke u kojoj je svaka suvisla politička ideja pod velikim znakom pitanja. Tesna pobeda Tadića na predsedničkim izborima je zapravo užasna slika dokle su nas njih dvojica zajedno doveli. Jedina nada da bi u ovoj zemlji konačno razum mogao da pobedi, to je da na parlamentarnim izborima koji su neminovni u ovoj godini, nastupe svi u dve kolone. Demokratska stranka, LDP, G17, manjinske stranke, dakle manje-više svi oni koji su u drugom krugu glasali za Tadića (velikim delom zapušenog nosa)trebalo bi da nastupe zajedno, kao predizborna koalicija. Ukoliko bi išli svako za sebe, sasvim sigurno bi bilo previše apstinenata, jer su mnogi glasači DS siti Borisa Tadića i njegove nemoći. Čovek je upropastio DS. To što je povećao rejting stranci je slaba vajda, ako je cena potpuna dominacija Koštunice. A i DS bi trebalo malo da preispita da li bi možda mogao neko drugi da vodi stranku.

sasa jokic

pre 16 godina

Pa sami izbori su referendum o tome gde Srbija hoce. prema tome nema potrebe organizovati i referendum i izbore, suvise je skupo. Svi znamo ko hoce a ko nece u Evropu, to je vise nego jasno.
Ja samo znam da DSS-u Kosovo sluzi kao poligon za opstajanje na vlasti, a SRS-u, i SPS-u da se bore protiv EU, jer bi ulaskom u tu organizaciju te stranke oteralo u zaborav!Tim ljudima je Evropa totalno strana, oni imaju patoloski strah od modernog drustvsa!

Pozdrav iz Holandije

pre 16 godina

Ovo je vec previse. EU je na svojoj sjednici odlucio da svaka zemlja za sebe odluci hoce li priznati ili ne Kosovsku nezavisnost. To nije nikakav uslov da se udje u uniju. Po mom misljenju mi mozemo samo profitirati od ulaska. Zamislite samo da sa stanovista clanice Unije iznosimo misljenje o Kosovu. Ili jos bolje zamislite da smo vec bili u EU kada je proglasena nezavisnost? Ko bi se tada smjeo usuditi da prizna? Ali ne mi odugovlacimo i razvlacimo i svadjamo se, a za to vrijeme nas polozaj se samo pogorsava. I teritorija se smanjuje. Kad bi se volja naroda sa referenduma stvarno postovala i ako bi politicali stvarno zasukali rukave i nesto uradili po volji naroda, onda dajte i da glasamo na tom referendumu. Ovako, stalno samo odgovoramao na pitanje "ko je ovde pio pivo?" PATETICNO!

simce_de

pre 16 godina

Ja bas protiv referenduma, posto vlada nece da se izvuce iz krize. Samo ce da se potrose pare, na kampanju za i protiv.
Mislim da ce vlada da paden i da treba da padne.
Sve vise vidim, da DSS = JUL
Potpuno su isti su samo mesto CVETICA u kosi stavljaju BEDZEVE na reverima !!!

Bruka

Jelena

pre 16 godina

Moze referendum, ali pod uslovom da svi punoletni Albanci sa Kosova imaju pravo glasa.Po logici Kostunice & co, oni su drzavljani Srbije a ne "lazne drzave" Kosovo..pa onda nema spora da imaju pravo da se izjasne po ovom pitanju.
Cenim da bi svi Albanci izasli, i sa njihovim glasovima i plus onih 2300000 glasova od 3 februara..mislim da bi odgovor na pitanje bio u EU bez Kosova

Kakav referendum?

pre 16 godina

Referendum ima smisla ako je Srbiji ponudjeno da udje u Evropu pod odredjenim uslovima i Srbija treba da se izjasni da li hoce ili nece. Ali Evropa nece ponuditi nista tako za sledecih desetak godina. Za to vreme neki koji sada treba da glasaju nece biti zivi, a neki mladi steci ce pravo glasa. Tada treba odrganizovati novi referendum koji ce sigurno dati drugacije rezultate nego ovaj sadasnji. Kakav je smisao sada imati referendum?

Darko

pre 16 godina

Ovi nisu bolji od Milosevica pa i on je kao trazio misljenje naroda a onda je isti taj narod gurnuo u rat , varaju se ako misle da je vecina gradjana danas spremna da gine da bi oni sacuvali fotelje.
Proslo je to vreme , ljudima je dosta podmetacina nestrucne i korumpirane vlasti , zivot je njihova opcija a ne prezivljavanje po standardima pseudopatriota Voje ,Velje i Tome.

Vladimir

pre 16 godina

Gluposti DSS-a su za svaku pohvalu..taman pomislim da su dostigli vrhunac, oni iznenade..još više je za pohvalu nivo političke nepismenosti srpskog naroda

cep Majur

pre 16 godina

gospodine Mladenovicu da li i deca imaju pravo da glasaju na tom referendumu,jer mi cemo onda odluciti o njihovoj buducnosti a na to nemamo pravo jer smo mi svoju buducnost davno zapecatili ziveci u vremenu zajedno sa vama i vama slicnim.

Mashinovodja

pre 16 godina

Tipično izvlačenje i migoljenje političara. Prvo upropaste sve razumne mogućnosti koje nam se nude, a onda organizuju referendum s nekim šatro-pera-mika-laza pitanjem koje će im omogućiti da posle trube kako je to "volja naroda izražena na demokratskom referendumu".
Fuj, koje licemerje i kukavičluk parazita!!!

sanja

pre 16 godina

Pa ljudi, nismo li imali u proslosti razne referendume koji su nas doveli tamo gde svi danas znamo. Referendum je skrivanje iza naroda. Ja razumem da se referendum raspise kada smo tik pred vratima EU ii onda da se narod izjasni. Ovako raspisuje se nesto gde smo jos suvise daleko od EU a sprecava te da pregovaras

Nesa Stanic

pre 16 godina

Nadam se da je ovo ozbiljan predlog a ne spekulativna pretpostavka u politickoj trgovini!
Da konacno vidimo koji su to EU potencijali ove zemlje, bar sto se raspolozena gradjana tice. Licno mi odgovara i to bas u ovom trenutku!

Juan

pre 16 godina

Ma referendumom se DSS nadaju da će odgovornost sa spretno osmišljenim pitanjem prebaciti na narod,jer zna da pri integraciji u Evropu nacionalističke stranke gube na snazi (iako su oni već izgubljeni samo nema ko da im objasni) a takodje to važi i za SRS a ponajmanje ih interesuje Kosovo...samo treba to još i ovaj napaćeni narod da shvati.

Pravnik

pre 16 godina

Pa dobro bre jel ovi iz DSS po ceo dan samo smisljaju samo gluposti...pa dokle vise...pa Milosevic se istim ponasanjem drzao na vlasti...kad pomislis ´da ne moze gore...on smisli nesto novo...i tako u nedogled...DOSTA BRE!!!...slusam Djindjicev govor o Kostunici, opisao ga je u dlaku...trut koji po ceo dan smislja gluposti i krije se u rupi...DOKLE VISE!!!

sasa

pre 16 godina

Moze referendum, samo nemojte da se brinete jel ustavno ili ne, i ovako su gradjani "usvojili" taj ustav, bar tako ste ste rekli, mada nisam siguran da je to tacno.

Saka Cvaraka

pre 16 godina

Imam dva pitanja za vladu Srbije. 1) Kada cu moci da narucim nesto preko e-bay-a i da mi to stigne na kucnu adresu u Srbiji u roku od 1-2 dana bez carinjenja?2) Kada cu u Srbiji moci da u cetvrtak kupim avio kartu(za koju cu da radim recimo 1-2 dana)i odletim iz Nisa za Amsterdam te iste subote?

Odgovori koji sadrze rec Kosovo ne priznajem. Samo konkretno tad i tad.

Moj odgovor na njihov referendum su ova dva prakticna pitanja.

Vuckadin

pre 16 godina

Jednostavno... Pitanje na referendumu mora biti: "Za EU ili ne?" Ako "DA" onda se moramo povinovat' njihovim pravilima... Znaci zbogom KiM!

matori

pre 16 godina

Stalno se spominje ustav. Sad i referendum - po ustavu i na osnovu ustava. O kojem ustavu je reč? I kakav referendum? Ako neko hoće svenarodno izjašnjavanje - u skladu sa ustavom - onda u biračke (glasačke) spiskove moraju da se upišu i imena onih 2 miliona kosovskih albanaca. Ustav kaže (a to ovde neki stalno ponavljaju kao papagaji): "Kosovo je Srbija" - onda je tamo i deo glasača, zar ne. Ko ne veruje nek pogleda zvanične podatke popisa stanovništva Srbije iz 1991.godine (a može i ranije). Ali i taj ustav je donet tako da o njemu nije moglo da glasa svo stanovništvo Kosova, jer je namerno bio izostavljen onaj (nekima nepoželjan, albanski) deo. To otvara pitanje koliko je u skladu sa ustavom bilo donošenje novog ustava, i koliko je legitimno pozivati se stalno na njega. Jer ako hoćemo da budemo iskreni, taj ustav i nije donet jer za njega nije sprovedeno glasanje u skladu sa ustavom, a proglašeni rezultati tog glasanja su potpuno lažni i netačni. Ko je za sve to odgovoran? Samo malo razmislite. I najzad o čemu se tu priča - pa Kosovo je jedna nezavisna država.
To u prevodu znači da je reč o inostranstvu za svakoga iz Srbije - zato i treba pasoš gospodi koja tamo sada hoće da ide svaki dan...

Sokrates

pre 16 godina

TVRDIM da je TRENUTNO 90 posto Srba do te mere IZMANIPULISANO da se komotno moze reci da su neuracunljivi i da nisu u stanju logicno razmisljati. Svakodnevnim nametanjem tema o kojima oni pogibose razmisljajuci UOPSTE NE POSTOJE !!!! PA KO TO NUDI Kostunici ili Nikolicu KOSOVO !! ko je to ikad rekao Ako hocete u EU onda izaberite kako sa ili bez Kosova ? NIKAD NIKO i NIKAD se to pitanje nece postaviti Srbiji ! Kad su Kostunica i Nikolic OBJASNILI kako misle vratiti Kosovo u okvire Srbije i koje GARANCIJE oni nude da ce uspeti u tome ? NIKAKVE !!!!! Sve sto oni nude je MAGLA Ili NISTA !!! i sa tim NISTA ucenjuju narod Srbije i Vladu definisuci deklaracije koje od pocetka imaju cilj spreciti Srbiji integracije u Evropu GLUPIM DEFINICIJAMA u EU samo sa Kosovom ! NASTAJE utisak kod gradjana Srbije kao to je moguce ali neko to odbija. Pa ZASTO Neko to ne OKRENE Pa postavi ultimatum SA RUSIJOM samo sa KOSOVOM ! pa neka gospoda Kostunica i Nikolic objasne kako ce to oni da NAGOVORE sve one zemlje koje su priznale Kosovo da poniste ta priznanja ! Ja tvrdim NIKAKO !! A oni neka objasne Hoce li RAT ? Koji smo vec jednom izgubili ! i to ne tako davno. ILI neka pokazu Garanciju od Rusije da ce Srbiji vratiti Kosovo , Ni od RUSIJE nece dobiti takvu garanciju !!! Sve sto oni nude gradjanima Srbije je NISTA !! MAGLA !!! GOLO ! ONI samo LECE Svoje komplekse nastale pogubnom politikom 90 tih godina i zrtvujuci gradjane Srbije vode jos uvek rat protiv zapada koji im se isprecio na put i zaustavio jednu AVET koja je posle drugog Svetskog rata najvise zla nanela narodu Srbije i Balkana.

Ja

pre 16 godina

Referendum kojim građani biraju između dve opcije, od kojih jedna uopšte nije moguća i nije referendum. Svodi se na izbor između "želite da se nešto učini odmah" i "želite da kukate i plačete za nečim što je nemoguće".
Kada bi se državna politika mogla voditi preko referenduma, onda nam političari ne bi ni trebali. Građani bi svakodnevno preko SMS anketa odlučivali šta treba preduzeti.

Nikola

pre 16 godina

Molim vas ljudi!
Slazem se da je vazno da kometarisemo o trenutnom politickom stanju. Ali pored nas prolaze mnogo znacajnije teme koje direktno uticu na nas zivot, na primer poskupljenje derivata koje je usledilo nakon dizanja akciza!!!
Smatram da bi trebalo malo vise paznje da obratimo na takve stvari, ispada da smo "ovce za sisanje"!!!
Odvuku nam paznju nekim politickim prepucavanjima a sa druge strane PODIZU CENE KO LUDI!!! A MI CUTIMO?
Ajde da svi obratimo malo paznju na to?
OSECAM DA MI POLAKO RASTU MAGARECE USI !