Ko danas štrajkuje

Prosvetari pregovaraju s Vladom o platama, a zaposleni u javnim preduzećima protestuju zbog besplatnih akcija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2007.

11:07

Default images

Pregovori reprezentativnih sindikata obrazovanja i Vlade Srbije o ceni rada u prosveti treba da budu nastavljeni danas. Prosvetari ne odustaju od zahteva da cena rada za sledeću godinu bude uvećana 20 odsto, ali su spremni da razgovaraju, kaže Miodrag Skrobonja iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović oceno je da su male šanse da tokom današnjih pregovora tri reprezentativna sindikata obrazovanja i Vlade Srbije bude postignut dogovor o povećanju zarada prosvetnih radnika.

"Od vlade očekujemo da na pregovorima ponudi konkretan predlog koliko bi zarade zaposlenih u obrazovanju mogle da budu povećane u 2008. godini. Prema našim informacijama šanse su prilično male da dogovor bude postignut", kazao je Pavlović na konferenciji za noivinare.

Prema podacima reprezentativnih sindikata obrazovanja danas je u štrajku 1.329 od ukupno 1.748 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Predstavnici sindikata naveli su da je od ukupno 281 škole u glavnom gradu danas štrajkovalo njih 106. Protestu prosvetnih radnika pridružo se i Forum beogradskih osnovnih škola.

Odziv škola, prema tvrdnjama tri sindikata obrazovanja, dobar je i u Vojvodini gde štrajkuje 335 škola, dok u Novom Sadu samo dve škole nisu podržale štrajk.

U svih sedam srednjih i u šest osnovnih škola u Čačku nastava je obustavljena zbog loših higijenskih uslova, koji su posledica štrajka pomoćnih radnika, rečeno je u Sindikatu obrazovanja Čačak.

Nastava je obustavljena u Gimnaziji, Ekonomskoj, Mašinskoj, Tehničkoj, Medicinskoj, Prehrambeno-ugostiteljskoj i Muzičkoj srednjoj školi i u šest gradskih osnovnih škola.

Danas se nastava održava samo u Osnovnoj školi Vuk Karadžić i Osnovnoj muzičkoj školi, koje su najavile da će sutra obustaviti rad.

Čistačice, ložači i domari u čačanskim školama počeli su 21. novembra štrajk sa obustavom rada zbog materijalnog položaja koji su ocenili kao ponižavajuć.

Načelnica Školske uprave u Čačku Dragica Simović osudila je danas direktore čačanskih škola koji su odlučili da se u njihovim školama obustavi nastava, ocenjujući njihovu odluku kao "nezakonitu".

Simovićeva je na konferenciji za novinare rekla da su direktori samoinicijativno doneli takvu odluku i sami procenili da higijenski uslovi u školama nisu adekvatni, bez konsulatcija sa nadležnom inspekcijom.

Ona je još ocenila da Sindikat obrazovanja Čačak "zloupotrebljava" pomoćno osoblje, čiji je štrajk podržao, "jer pomoću njihovog štrajka obustavlja nastavu u školama".

Prema rečima načelnice Školske uprave, čačanske škole nisu obezbedile minimum procesa rada koji je propisan Zakonom o štrajku.

NIS: Isporuke po planu

Iz Naftne industrije Srbije danas je sapšteno da nikave najavljivane sindikalsne blokade isporuke derivata te kompanije nije bilo. „NIS isporučuje potrošačima naftne derivate prema planovima isporuke i potrebama tržišta i ne postoje nikakve nepredviđene ili neplanirane obustave“ saopštio je NIS i poručio da će i narednih dana tržište redovno snabdevati derivatima, u skladu sa zakonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: