Počela poslednja runda o Kosovu

U banji pored Beča počela poslednja runda pregovora o statusu Kosova. Oko 16:30 završeni direktni razgovori Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2007.

07:44

Default images

Beograd i Priština su, prvog dana pregovora o Kosovu koji traju do srede u bečkoj banji Baden, ponovili svoje poznate stavove, a predstavnik EU u "trojci" Volfgang Išinger ne očekuje nastavak pregovora posle 10. decembra.

Dve delegacije su u hotelu "Dvorac Vajkersdorf" najpre imale zajednički sastanak s "trojkom" Kontakt grupe, a potom su održani odvojeni razgovori Beograda i Prištine s predstavnicima EU, SAD i Rusije Volfgangom Išingerom, Frenkom Viznerom i Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je na pregovorima u Badenu da "ni za koga ne bi bilo dobro da neguje iluziju da je Srbiji moguće nametnuti rešenje", a kosovskim Albancima poručio je da na Kosovu ima dovoljno mesta i za srpsku državnost i za njihovu autonomiju.

"Kompromisna formula mora da sadrži i izrazi ravnotežu obostranih interesa koja se može postići tako što će Srbija sačuvati suverenitet i teritorijalni integritet, a kosovski Albanci dobiti svoj sistem autonomne vlasti da bi upravljali svojim životima i svojom budućnošću", rekao je on.

On se u delu izlaganja obratio i albanskoj strani naglasivši da zajednička istorija dva naroda traje mnogo vekova i da će trajati i ubuduće tako da je veoma važno da se pronađe istorijsko kompromisno rešenje, koje će zadovoljiti obostrane intrese.

"Pokušajte da razumete argument da je srpski narod pre osam vekova sagradio manastire Gračanicu i Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju i Bogorodicu Ljevišku, i da to pripada nama, srpskom narodu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i državi Srbiji", kazao je premijer.

"Tražimo da se u to ne dira, a prihvatamo da vi, saglasno dogovorenom rešenju o suštinskoj autonomiji, sami uređujete svoj život, da podižete i čuvate svoje svetinje i gradite svoju budućnost", dodao je on.

Premijer Srbije je naglasio da Srbija, "kao što je poznato, ne preti ni jednostranim političkim potezima već, naprotiv, neprestano poziva da se sve tri strane, dakle i međunarodna zajednica i Srbija i predstavnici privremenih institucija, čvrsto obavežu da niko neće preduzeti jednostrane korake".

Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da srpska delegacija dolazi na pregovore s dobrom voljom da postigne kompromisno rešenje za Kosovo, ali i ukazao da je lopta sada u dvorištu kosovskih Albanaca.

"Došli smo ovde u najboljoj nameri da pregovaramo s delegacijom kosovskih Albanaca želeći da postignemo zbilja jedno obostrano prihvatljivo rešenje koje proizvodi mir i stabilnost", rekao je Tadić novinarima u Badenu.

Srpska delegacija je, podsetio je Tadić, od početka pregovaračkog procesa nudila solucije koje su u skladu sa deklaracijom Skupštine Srbije.

"I sada je na neki način lopta u dvorištu kosovskih Albanaca", istakao je predsednik Srbije.

Tadić je ponovio da se Srbija protivi "nezavisnosti i ugrožavanju suvereniteta Srbije nad Kosovom i Metohije".
Isinger (FoNet, arhiva)
Predstavnik EU u trojci - Volfgang Išinger je pre početka pregovora rekao da „trojka“ finalnom rundom obema stranama nudi priliku da potraže sporazumno rešenje koje bi bilo najbolje za sve.

"Mandat trojke se završava 10. decembra i nije na nama da spekulišemo šta bi moglo da se desi posle 10. Ova prilika koju je međunarodna zajednica pružila kroz trojku završava 10. našim izveštajem", kazao je Išinger.

Na pitanje da li je video neki znak saglasnosti koji bi mogao da opravda nastavak pregovora, Išinger je odgovorio odrečno.

Međunarodna trojka EU, SAD i Rusije - Volfgang Išinger, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko će posle ove runde, 3. decembra doći u Beograd i Prištinu, da bi zatim 10. decembra generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu podneli izveštaj o Kosovu.

Runda ipak otvorena za javnost

Iako se na samom početku činilo da će poslednja runda pregovora o statusu Kosova potpuno biti zatvorena za javnost, situacija se u toku dana preokrenula.

Prvo je novinarima rečeno da ne očekuju da će saznati bilo kakve detalje, da bi kasnije i jedna druga strana krenula sa iznošenjem svojih stavova.

"Ukoliko ne bude kompromisnog rešenja o budućem statusu Kosova sa sigurnošću imati tešku situaciju na zapadnom Balkanu. Veoma je bitno medjunarodno okruženje ako se ne postigne soprazum, što je u ovom trenutku malo verovatno. Mislim da je veoma važno da se UN-u povede ozbiljna debata i da međunarodna zajednica pokaze ozbiljnost i odgovornost", rekao je Jeremić.

O onome što sledi ne samo posle 10. decembra, već i u samim pregovorima bilo je reči i na sastanku beogradske delegacije i međunarodne posredničke trojke. U tom razgovoru je čak predlagano i potpisivanje parcijalnih sporazuma koji regulišu odnose Srbije i Kosova.

"Što se tiče Beograda razgovori mogu da se završe izveštajem trojke 10. decembra, ali da je problem što je albanskoj strani već obećana nezavisnost.

Što se albanske strane tiče, ona je u Baden došla sa jednim ciljem, a to je da se i preko ove poslednje runde pregovora što više približi nezavisnosti", reako je Slobodan Samardžić.

Pregovori se nastavljaju sutra ujutru još jednim direktnim susretom Beograda i Prištine, a prema najavama oba tima na njima treba očekivati nastavak današnje debate u kojoj Beograd insistira na razgovoru o statusu Kosova, dok Priština želi da govori o budučnosti, odnosno o dobrususedskim odnosima Srbije i Kosova.

"Cilj je nezavisnost"

Èeku (FoNet, arhiva)
Predstavnici albanske delegacije, po dolasku u Baden, ponovili su da je njihov glavni cilj nezavisnost. Premijer Kosova Agim Čeku rekao je da je proglašenje nezavisnosti Kosova neophodan korak i jedino prihvatljivo rešenje, koje će biti, kako je ocenio, dobro za razvoj celog regiona, pa i Srbije.

"Nadam se da ćemo iskoristiti poslednju priliku za razgovor sa srpskim kolegama da sagledamo kako možemo najbolje da sarađujemo, da zajednički gledamo u budućnost. Dosadašnji predlozi Beograda nemaju veze s budućnošću, nego s prošlošću i zbog toga su za nas nevažni", kaže Čeku.

Lider Reformističke partije ORA Veton Suroi ne očekuje da će u pregovorima u Badenu doći do preokreta u stavovu Beograda kao ni da će pregovori biti nastavljeni.

"Ne verujem da će doći do preokreta pozicija Beograda, barem jednog dela, pošto su veoma rigidne. Tako premijer Srbije Vojislav Koštunica ne dolazi na večeru", rekao je večeras Suroi.

On je kazao da takođe ne veruje da će se pregovori nastaviti posle 10. decembra: "Možemo još 100 godina da pregovaramo, ostaćemo na istim pozicijima".

Koštunica se nije pojavio na večeri

Prvi dan poslednje runde pregovora završen je zajedničkom večerom u dvorcu Vajkersdorf u Badenu. Na večeri su se, kako saznajemo, pojavili skoro svi učesnici pregovora, odnosno predsednik Srbije Boris Tadić, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, kao i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić i savetnici premijera među kojima i Aleksandar Simić.

Jedini koji je izostao sa večere je premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Prema saznanjima B92, na početku večere govorio je predstavnik Evropske Unije u međunarodnoj posredničkoj trojci Volfgang Išinger, koji se, između ostalog, zahvalio austrijskom ministarstvu inostranih poslova koje je pomoglo u organizaciji svega.

Izvori B92 govore i da se večera odvijala u normalnoj atmosferi, gde su predstavnici Beograda razgovarali sa kosovskim Albancima i to na srpskom jeziku. Iako se tokom pregovora uvek oseća potpuna suprotsavljenost dve strane, za večerom to nije bio slučaj, jer je razgovor vođen za istim stolom u opuštenoj atmosferi.

Svoj naporan dan pregovarači su završili uz čorbicu sa povrćem, piletinom sa brokolima, rižom i paradajzom, a kao dezert je poslužen mus od čokolade.

Mir i patke

Banja Baden je na oko 30 kilometara od Beča, a hotel, dvorac Vajkersdorf, nalazi se blizu centra Badena. Hotel je okružen privatnim kućama i parkom, u čijem jezercetu plivaju i patke, što sve upućuje na zaključak da se "trojka" potrudila da za poslednju rudnu pregovora obezbedi potpuni mir. "Trojka" insistira na tome i kroz preporuku svim učesnicima pregovora da se tokom trajanja razgovora uzdrže od bilo kakvih izjava.

Ni po čemu se ne može videti da se u Badenu odigrava poslednja runda pregovora o statusu Kosova, jedino su gosti banje, mahom penzioneri, na neki način zbunjeni jer se kroz gradić kreće veliki broj novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: