Ministri zdravlja o migrantima

Ministri zdravlja 47 zemalja Saveta Evrope usvojili su Bratislavsku deklaraciju o migracijama, zdravlju i ljudskim pravima.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2007.

18:44

Default images

Pod parolom "Ne bedno zdravlje za bedne" zemlje SE obavezale su se da će u svoje zdravstvene sisteme i zakone uneti mere da se zdravstvena zaštita pruži svim migrantima i u nepredviđenim situacijama. Ministri su se obavezali na bolju i efikasniju saradnju sa nevladinim organizacijama koje se bave izbeglicama i migracijama i da obuče svoje zdravstvene radnike za specifične potrebe migranata.

Zemlje SE obratiće pažnju i na posebnu ranjivosti doseljenika i izbeglica na bolesti kakve su tuberkuloza ili venerična oboljenja.

Doseljenicima i izbeglicama zemlje SE izjednačiće zdravstvenu zaštitu sa domaćim stanovništvom. Bratislavska deklaracija obraća pažnju i na nov fenomen migracije zdravstvenih radnika, lekara i bolničarki iz siromašnijih u zemlje u kojima je njihova profesija bolje plaćena.

Ministar zdravlja Srbije Tomica MilosavljevićBratislava na konferenciji je izložio iskustva koje ima Beograd u pružanju zdravstvene zaštite raseljenima sa Kosova.

Model kako izaći na kraj sa velikim lokalnim prirastom stanovništva zbog dolaska rasljenih Milosavljevih je prikazao na primeru Kraljeva, gde se broj stanovnika od 1999. godine povećao za 15 do 20 odsto, a država u posebnom projektu od 2000. do 2004. godine nastojala da obezbedi ravnopravan pristup zdravstvenoj zaštiti.

Učesnici konferencije, čija je tema "Ljudska prava i izazovi u zdravstvenim sistemima, migracija i zdravlje", naglasili su da zdravstvena briga za raseljene, izbeglice i migrante nije samo etički veći i ekonomski i društveni imperativ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: