Meksiko: Pola miliona bez doma

Oko pola miliona Meksikanaca ostalo bez doma u nezapamćenim poplavama posle obilnim pljuskova u državi Tabasko.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 01.11.2007.

09:07

Default images

Poplave, kojima je prethodio talas hladnog vazduha, najgore su u istoriji te države, izjavio je guverner Andres Granijer. "Količina vodenog nanosa je neverovatna. Izgubili smo sve prinosa, 70 odsto države je pod vodom", rekao je Granijer novinarima.

Vlada u Viljaermosi, glavnom gradu južne države Tabaska, saopštila je da je oko 500.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom i da je uništeno na desetine hiljada kuća, prenosi AP.

Televizije su prikazale snimke na kojima se vide poplavljeni gradovi i nepregledne površine blatnjave vode, iz koje vire samo vrhovi krošnji drveća.

Zbog lošeg vremena i hladnog talasa koji je pogodio Meksiko zatvorene su i tri glavne naftne luke, zbog čega je blokiran gotovo čitav izvoz nafte, a proizvodnja je smanjena za petinu.

Loše vremenske prilike prošle sedmice izazvale su sudar dve bušilice na naftnim platformama. U nesreći je stradao najmanje 21 radnik.

Tabasko je naftom bogata meksička provincija uz zaliv Kampeče. Većina njene teritorije pokrivena je šumama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: