Jočić: Onemogućavanje ekstremista

Ministar policije Dragan Jočić kaže da će svi skupovi ekstremističkih grupa biti onemogućeni i zabranjeni.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 04.10.2007.

10:00

Default images

Jočić je rekao da ekstremne grupe nisu opasnost po bezbednost Srbije, ali da mogu uticati na pogoršanje imidža zemlje i kompromitovati sve napore državnih organa u rešavanju važnih problema, kao što je budući status Kosova.

"Takve grupe nisu problem za državu, u smislu javnog reda i bezbednosti, ali su problem jer se šalje slika o državi i narodu koja nije realna. Postojanje takvih pokreta daje mogućnost da se vlast u Srbiji i njen narod poistovete s takvim grupacijama, što nije dobro za imidž Srbije, posebno u ovom trenutku, kada se rešavaju važni državni problemi", kaže on.

Jočić je rekao da su aktivisti takvih pokreta već hapšeni i dodao da će njihovo delovanje biti sprečavano.

Za nedelju je zakazano održavanje skupa desnih ekstremista u Novom Sadu, ali i građanski kontramiting.

Čanak: Uhapsiti fašiste

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zatražio je od policije da zabrani delovanje neonacističkih i fašističkih organizacija u Srbiji, a članove tih organizacija da uhapsi.

Čanak je rekao da je Skupština Vojvodine još u decembru 2005. uputila takav zahtev Vladi Srbije, ali odgovor nikada nije stigao.

Prema njegovim rečima, u informaciji koju je decembra 2005. Skupštini Vojvodine dostavio MUP Srbije, jasno je pisalo da policija zna koje sve ekstremističke organizacije deluju u Srbiji, da ih prati i nadgleda.

"Dakle, policija samo treba da radi svoj posao, u skladu sa zakonom i Ustavom", kazao je Čanak.

On je ponovo pozvao građane na antifašistički skup "Stop fašizmu" 7. oktobra u centru Novog Sada i kazao da će to biti skup bez političkih obeležja.

Najavio je da će, ukoliko se neonacisti i fašisti pojave tog dana u centru grada, građani napraviti "živu barikadu" i neće dozvoliti ekstremistima da šetaju ulicama Novog Sada.

"Na to nas obavezuju kosti naših predaka sa dna Dunava, koje su fašisti bacali pod led reke 1942. godine", rekao je Čanak.

Korać: Demokratija i iskazivanje nacizma

Žarko Korać, lider Socijaldemokratske unije i poslanik na listi Liberalno-demokratske partije, izjavio je za B92 da društvo mora da odgovori da li demokratija podrazumeva i izricanje ekstremnodesničarskih političkih stavova.

"Srbija danas vodi jednu mučnu debatu o tome šta su granice demokratije i šta je legalno javno iskazati kao politički stav, jer i nacizam je vrsta političkog stava" rekao je Korać za B92. "Naše društvo će morati da odgovori na pitanje da li demokratija u Srbiji podrazumeva i izricanje ovakve političke ne akcije - ne da oni nešto urade, da napadnu, da pretuku nekog, to je krivično delo, nego da iskažu takav stav, da imaju svoj časopis, da imaju svoju stranku", rekao je Korać.

On smatra da policija nije dobro postupila u slučaju ovog skupa, zato što ga "od početka nije zabranila", jer je, iako policija ne arbitrira o političkim stvarima, "ispalo da policija na kraju donosi političku odluku". Korać je podsetio da je organizator skupa već osuđen zbog izazivanja incidenta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Korać je kazao da nacizam i fašizam kao istorijska pojava nema nikakve korene u srpskom narodu, dodavši da je jedini pravi nacista bio Dimitrije Ljotić. Međutim, nastavio je Korać, nacizam se mora posmatrati i sa stanovišta promocije političkih ideja. "Šta je sadržaj politički toga? Sadržaj nije samo rasna teorija. Ekstremni šovinizam, nasilje, ubistva, etnička čišćenja, supremacija jednog naroda, jedne nacije... Ako se tako gleda, onda toga ima jako mnogo u našoj javnosti, i zato demokrate u našoj javnosti ovako reaguju", rekao je Korać.

Srpsko-jevrejsko društvo pozdravilo zabranu

Društvo srpsko-jevrejskog prijateljstva pozdravilo je zabranu javnog skupa Nacionalnog stroja, zakazanog za 7. oktobar u Novom Sadu.

Društvo srpsko-jevrejskog prijateljstva navodi da "svesrdno pozdravlja odluku nadležnih vlasti u Novom Sadu o zabrani skupa, pogotovo što je on bio zakazan na rođendan nacističkog krvnika Himlera". "Duboko smo uvereni da će u budućnosti biti osujećen svaki pokušaj da se u zemlji Srbiji, koja je toliko stradala pod nacističkom okupacijom, zasadi otrovno seme nacizma", ističe se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: