Ilić s Filaretom, otkazao Crnu Goru

Velimir Ilić posetio vladiku Filareta, koji štrajkuje glađu i potom odlučio da ne ode u zakazanu posetu Crnoj Gori.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 05.09.2007.

11:22

Default images

Ministar infrastrukture u Vladi Srbije je, pošto je posetio Filareta, odustao od odlaska na zakazan sastanak s crnogorskim kolegom Andrijom Lomparom. Filaret je rekao da je Ilić, pošto je video u kakvim se uslovima on nalazi, okupljenim novinarima rekao da odustaje od odlaska u Crnu Goru jer "ako tamo ne mogu vladike, neće ići ni ministri".

"Posetio sam vladiku Filareta i posle tužne slike koju sam video, da na snegu štrajkuje glađu jer mu nije dozvoljen ulazak, smatrao sam da ako jedan srpski vladika ne može da uđe u Crnu Goru, onda ne mora ni jedan srpski ministar", rekao je Ilić.

On je dodao da je cela srpska delegacija, koja je danas u Podgorici trebalo da se sastane s ministrima Crne Gore povodom pregovora o izgradnji autoputa Beograd-Bar, odlučila da se posle susreta s Filaretom vrati u Srbiju. "Nezapamćena je bruka da neko iz Srbije, kom nije ni suđeno i za kog nema čak ni optužnice, ne može ući u Crnu Goru", kaže Ilić.

Vlada Crne Gore treba da učini sve da otkloni nesporazum i da se nastavi dobra saradnja i u pitanjima verskih sloboda i u sprovođenju zajedničkih projekata na izgradnji infrastrukture. Nadam da se situacija sa episkopom mileševskim neće negativno odraziti na odnose i zajedničke projekte dve države, rekao je Ilić i dodao da "političari dolaze i prolaze, a da narod ostaje".

Prema njegovim rečima, vladika Filaret mu je tokom susreta rekao da će istrajati u štrajku, koji je počeo pošto mu crnogorske vlasti nisu dozvolile ulazak jer je na listi osumnjičenih za pomaganje haškim optuženicima.

Andrija Lompar kaže da im niko iz srpske delegacije još nije dao zvanično objašnjenje, a da je jutros dobio samo nezvaničnu informaciju sa aerodroma da je polovina delegacije koja je trebalo da doputuje u Podgoricu odustala od puta.

"To je bio signal da će se desiti jedan mali politički trik sa strane delegacije Srbije, koji mi u ovom trenutku nismo očekivali. S drugim delom delegacije nismo uspeli da ostvarimo kontakt i još nemamo nikakvo objašnjenje", kaže on.

Lompar je dodao da je veoma razočaran što su tako brojna važna pitanja i za Srbiju i za Crnu Goru, kada je reč o saobraćaju, ostala nerešena.

Filaretu sve lošije

Kako navode lekari, Filaretovo zdravstveno stanje, koji devet dana štrajkuje glađu na graničnom prelazu Ranče s Crnom Gorom, danas je pogoršano. Direktor Doma zdravlja u Prijepolju Mirsad Ljuhad rekao je da se, u odnosu na prethodna dva dana, zdravstveno stanje vladike znatno pogoršava i da su sve zdravstvene smetnje potencirane.

Direktor prijepoljskog doma zdravlja je rekao da su na pogoršanje zdravstvenog stanja uticali i nepovoljni vremenski uslovi jer je u tom delu veoma hladno tokom noći. "Savetovali smo mu da pređe u bolnicu, ali je on to odbio", kazao je Ljuhad.

Crnogorske vlasti zabranile su episkopu Filaretu u više navrata, a poslednji put 28. avgusta, da uđe u Crnu Goru, pošto je Haški tribunal objavio njegovo ime na listi pomagača optuženima za ratne zločine kojima je zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije.

Lazić: Pojedini postupci štetni za Srbiju

Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić ocenio je da pojedine izjave i postupci političara u poslednje vreme ne doprinose razvoju dobrosusedskih odnosa na Balkanu i da mogu biti negativan element pri rešavanju statusa Kosova.

Povodom odluke Velimira Ilića da ne ode na zakazan sastanak s crnogorskim ministrom saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrijom Lomparom i izjave savetnika premijera Srbije Aleksandra Simića da je Crna Gora kvazidržava, Lazić je rekao da to može imati ne samo negativne posledice na razvoj odnosa i saradnje s Crnom Gorom, već i na ukupne odnose država u regionu.

"U delikatnom momentu kada Srbija na međunarodnom planu nastoji da pregovorima reši problem statusa Kosova dolazi do postupaka koji ne doprinose stvaranju klime da se dođe do kompromisnog rešenja", rekao je on i dodao da su ti postupci politički neodmereni.

Lazić je ocenio kao neophodno da se predstavnici vlasti u Srbiji ali i svi koji istupaju u javnosti uzdrže od iznošenja bilo kakvih ekstremnih stavova ili postupaka koji Srbiju u domaćoj i svetskoj javnosti prikazuju u negativnom svetlu.

Kao primer tih izjava, on je naveo i one koje se tiču uloge, ciljeva i politike NATO-a na Balkanu, a koje u poslednje vreme iznose ministri i funkcioneri Demokratske stranke Srbije.

Analitičar Milan Nikolić upozorava da se ne sme dozvoliti da interes većine ljudi u Srbiji strada zbog emocija jednog ministra.

"Verovatno je to skupljanje nekih malih političkih poena. Na žalost to može da proizvede neke štete na dugoročni interes većine gradjana Srbije, Srbije kao države i nadamo se da se to više neće ponavljati. Nije u redu da neko emocionalno prikuplja političke poene na račun jedne dugoročne štete po zajednički interes. To je loša politika" kaže Nikolić.

Crna Gora najavila protest zbog izajve

Crnogorska ambasadorka u Beogradu Anka Vojvodić uručiće srpskom Ministarstvu inostranih poslova "oštar protest" zbog izjave savetnika premijera Srbije Aleksandra Simića, u kojoj je on Crnu Goru nazvao "kvazi-državom", najavljeno je večeras iz crnogorskog MIP-a.

Pomoćnik u crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova Irena Radović rekla je da Crna Gora smatra da ta izjava Simića nije stav vlade Srbije, već jednog njenog činovnika, zbog čega neće ulaziti u ozbiljnije polemike.

"Ta izjava ne zaslužuje komentar, jer bismo time ušli u neku priču koja služi unutrašnjim političko-propagandnim potrebama stranaka na srpskoj političkoj sceni. Ono što nas iznanadjuje je da neko može da uputi takve kavalifikacije o bilo kojoj zemlji, a kamo li na račun Crne Gore, koja je osvjedočeni prijatelj i partner Srbije", kazala je Radovićeva Televiziji Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: