Lošiji kreditni rejting Srbije

Monetarni odbor NBS odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou 9,5 odsto. Kreditni rejting Srbije pogoršan.

Izvor: B92, Beta

Petak, 13.07.2007.

13:44

Default images

Narodna banka Srbije navodi da su i dalje prisutni isti rizici koji mogu da utiču na rast inflacije, u prvom redu javna potrošnja. Monetarni odbor je informisan i o novoj oceni međunarodne agencije za utvrđivanje kreditnog rejtinga Standard and Poor's, kojom je kreditni rejting Srbije pogoršan time što je dosadašnji predznak "pozitivan" zamenjen "stabilnim".

Standard and Poor's tom ocenom istovremeno upozorava investitore da se rizik ulaganja u Srbiju povećava, ali i vlasti u Srbiji da pripaze pri izradi narednog budžeta, objašnjava Vladimir Gligorov, stručnjak za Balkan pri bečkom Institutu za međunarodnu ekonomiju.

"Fiskalna politika je ekspanzivna, što znači da će se jedan deo te povećane potrošnje izraziti kao povećan uvoz i onda će se prirodno javiti rizik jer će Srbija biti još zaduženija, a ako je zemlja zadužena, to može imati posledice po kurs dinara, a to opet ima dosta uticaja na investitore jer ih promena kursa direktno pogađa", kaže Gligorov.

"Pooštravanje monetarne politike"

Viceguvernerka NBS Dijana Dragutinović upozorila je da je pitanje trenutka kad će NBS morati da pooštri monetarnu politiku. "Podaci koje NBS dnevno dobija govore da je pitanje trenutka kad će centralna banka biti prinuđena da na ekspanzivnu fiskalnu politiku odgovori restriktivnom monetarnom politikom", rekla je ona.

Dijana Dragutinović kaže da su "krajnje ekspanzivna fiskalna politika i rastući deficit tekućih plaćanja" razlog što je Standard and Poor's promenila kreditni rejting Srbije. "Fiskalna politika je ekspanzivnija nego prošle godine, predviđeni rast potrošnje izaziva rast tražnje i zarada, što utiče na povećanje deficita tekućih plaćanja", kaže ona.

"Kreditni rejting utiče na cenu novih kredita i priliv kapitala, tako da se može očekivati da zaduživanje u inostranstvu bude skuplje i da se uspori priliv kapitala", objasnila je Dragutinovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: