Sve veći broj obolelih od raka

U Srbiji raste broj obolelih od raka, naročito poslednjih pet godina. Procenjuje se da broj novoobolelih prelazi 30.000 godišnje.

Izvor: B92

Nedelja, 17.06.2007.

10:15

Default images

Međutim, podaci iz prakse o porastu broja novoobolelih se ne podudaraju se sa zvaničnom statistikom Nacionalnog registra za kancer. Rak debelog creva jedan je od najpodmuklijih i najučestalijih tumora, a ugrožava jednako muškarce i žene. Ranije su obolevali stariji od 50 i 60 godina. Sada je sve više onih od 30, ali i znatno mlađih.

"Imam 32 godine i pre tri i po godine sam operisala kancer debelog creva. Otkrila sam to godinu dana pred operaciju, tako što sam otišla kod gastroenterologa, a kome su prethodili bolovi u stomaku i krvave stolice", kaže jedna žena za B92.

Od 2003. godine, oboljevanje od raka debelog creva kod nas je u naglom porastu i poprima gotovo epidemijske razmere. Oboleli pristižu iz svih delova zemlje.

"Mi imamo nedeljno 15-ak karcinoma debelog creva, a imali bismo i više, međutim naša lista čekanja je nažalost jako duga i nemamo adekvatne uslove u Kliničkom centru da bismo mogli da primimo i više pacijenata. U ovom trenutku na Prvoj hirurškoj ima samo pet sala u opticaju, a trebalo bi opremiti bar još tri", kaže za B92 hirurg Zoran Krivokapić.

Samo tokom prošle godine broj novoobolelih bio je veći od 4.000. Prema podacima društva koloproktologa imamo 50 novobolelih na 100.000 stanovnika, a prema Nacionalnom registru 42.

"U Institutu Batut postoji Nacionalni registar za karcinom debelog creva u celoj Srbiji, ali podaci koje dobijamo nisu najadekvatniji. Prema našoj epidemiološkoj anketi koju smo sproveli tokom poslednjih godina, društvo kolopraktologa Srbije, pokazuje da je incidenca javljanja karcinoma veća nego što nam pokazuje Batut", kaže doktor Krivokapić.

Prema rečima Krivokapića, Srbiji nedostaju i dobar Nacionalni registar i Vodič dobre prakse za lečenje raka debelog creva i Nacionalni program za rano otkrivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: