Za rehabilitaciju Hadžihametovića

Esad Džudžević najavio je da će uputiti zahtev Okruznom sudu u Novom Pazaru za rehabilitaciju Aćifa Hadžihametovića.

Izvor: B92

Subota, 17.02.2007.

16:08

Default images

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća je, u saopštenju dostavljenom medijima, naveo da je Hadžihametović bio važna ličnost iz bošnjačke istorije, a da je streljan 1945. godine iz političkih razloga.

Sa druge strane koopredsednik nevladine organizacija Sandžački intelektualni krug Ramiz Crnišanin kaže da je Hadžihametović bio saradnik fašista, te da bi njegova rehabilitacija značila podržavanje fašizma.

"On se prije rata prezivao Hadžiametović, ali je posle okupacije uzeo prezime Bljuta i izjašnjavao se za Albanca. On je proglasio Pazar, Mitroviću, Vučitrn i Podujevo za Veliku Albaniju, i onda je uveo poptuno albanizaciju, u osnovne škole, nove učitelje za Albance, tražio da se natpisi pišu na albanskom", objašnjava Crnišanin.

On je naglasio da ne treba menjati istoriju i od fašista praviti heroje, jer se ne mogu izjednačiti borba Rifata Burdžovića i Aćifa Hadžihametovića.

"Ne može se on izjednačiti sa onima koje je ubijao, streljao, sa žrtvama. Rifat Burdžović je žrtva četničkog pokolja, on je zaklan", kaže Crnišanin.

Dodajmo da je Bošnjačko nacionalno veće sa poslednje sednice uputilo poziv rodbini i prijateljima nepravedno osuđenih Bošnjaka da u skladu sa zakonom pred Okružnim sudovima ostvare pravo na rehabilitaciju svojih najbližih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: