Godišnjica pada JAT-ovog aviona

Srpska Kamenica, na severu Češke, danas obeležava 35-godišnjicu nesreće JAT-ovog aviona DC 9.

Izvor: B92

Petak, 26.01.2007.

11:26

Default images

Tada je poginulo 27 putnika i članova posade. To je i godišnjica čudesnog spasa stjuardese Vesne Vulović, jedine s tog leta koja je preživela pad sa visine od 10.160 metara. JAT-ov avion srušio se 26. januara 1972, posle eksplozije bombe. Leteo je na liniji Kopenhagen-Zagreb sa 23 putnika i pet članova posade.

Na tragediju i spas za Ginisovu knjigu rekorda podseća spomenik, koji svakog 26. januara pohode meštani i delegacija JAT-a. Pre pet godina, na 30-godišnjicu pada aviona, mesto je posetila i Vesna Vulović.

U lokalnom turističkom centru odnedavno je bogata dokumentacija o nesreći, a u selu turisti odsedaju u pansionu "Vesna". Unuka jednog od spasilaca, lugara Bruna Henkea, koji je Vesnu Vulović izvukao jedva živu iz repa aviona, takođe nosi Vesnino ime.

"Čuo se zvuk kao da sleću vojni lovački avioni. Pogledao sam u nebo i video kako padaju tela, koferi, delovi aviona. Trčao sam po selu i vikao svakome da požuri da pomogne", seća se vatrogasac Zdenko Kubik.

Zahvaljujući šumaru Henkeu, koji ju je pažljivo u naručju izneo iz krhotina aviona, i zatim požrtvovanosti celog lanca ljudi, od vozača kola hitne pomoći do lekara u obližnjem gradiću i zatim u Vojnoj bolnici u Pragu, Vesna Vulović nekoliko decenija kasnije ponavlja: "Letite, avion je najbezbednije prevozno sredstvo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: