Nemačka na čelu EU

U narednih šest meseci Evropskom unijom predsedava Nemačka. Glavni zadatak biće joj da reši pitanje evropskog ustava.

Izvor: B92

Utorak, 02.01.2007.

10:19

Default images

Kada je reč o Srbiji, Nemačka je najavila da će EU obratiti više pažnje na pitanje Kosova. Glavni ciljevi Nemačke tokom predsedavanja EU neće biti Blakan, smatra Goran Svilanović, funkcioner Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, nego će pažnja biti usmerena ka drugim krajevima sveta, kao što je, recimo, Bliski istok.

Ipak, ima razloga za velika očekivanja od nemačkog predsedavanja, kada je reč o Srbiji, kaže Svilanović.

"Prvo, Nemačka jeste jedna od najvećih i najuticajnijih zemalja EU. Drugo, s obzirom na činjenicu da je njihova ekonomska interesna zona ceo balkanski prostor i mnogi drugi prostori, u ovom trenutku je to mnogo više Rusija nego mi, ali Nemačka je ipak naš prvi spoljnotrgovinski partner. Mi najveću ekonomsku razmenu imamo s Nemačkom, dakle oni imaju i ozbiljne ekonomske interese na ovom prostoru. Imali su vodeću ulogu u teškim procesima od početka raspada SFRJ i često su bili u situaciji da preseku i donesu odluku", kaže on.

Pripreme za misiju na Kosovu

Za vreme predsedavanja Nemačke EU, kada je reč o Balkanu, Kosovo će svakako biti jedna od glavnih tema.

Državni ministar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Gernot Erler izjavio je da EU mora da se suoči s problemom Kosova. On očekuje da će specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari posle izbora u Srbiji predložiti rešenje za status koje će najverovatnije podrazumevati ograničen suverenitet za Kosovo, što bi, ocenjuje Erler, moglo da izazove negativne reakcije i Albanaca i Srba.

"EU se priprema za do sada najveću misiju uspostavljanja pravne države na Kosovu. Posao se sastoji u podršci uspostavljanju pravnog i policijskog sistema. Govorimo o velikoj misiji, u okviru koje će do 1.000 stručnjaka biti poslato na Kosovo. Proces odlučivanja mogao bi da se okonča u periodu u kom je Nemačka predsedavajuća EU i želimo da budemo spremni", kaže on.

"To činimo zato što smatramo da u procesu primene standarda naša misija tamo nije ograničena samo na policijsku i vojnu podršku zaštiti manjina, već moramo da pomognemo pri izgradnji pravne države na Kosovu i institucija koje nju čine", kaže Erler.

"Važan prioritet"

Ako neka zemlja ima prioritet, ona mnogo može da uradi tokom predsedavanja EU, objašnjava Milica Delević-Đilas sa Fakulteta političkih nauka.

"Čini mi se da je Nemačka raspoložena da Zapadni Balkan učini jednim od glavnih ciljeva svog predsedavanja, što je za nas važno jer se u ovom trenutku rešavaju za nas neka bitna pitanja. Ponovo na izborima potvrđujemo demokratsko opredeljenje zemlje, tu j završetak rešavanja statusa Kosova, sa naše strane bi trebalo da dođe do završetka saradnje s Haškim tribunalom, i verujem da je Nemačka zainteresovana i u poziciji da nam u tome pomogne, ali da neke važne stvari ipak moraju poteći iz Srbije, pre svega saradnja s Tribunalom", kaže ona.

Ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević smatra da Zapadni Balkan i Srbija nisu prioritett Nemačkog predsedavanja EU, ali da je taj region na visokoj listi prioriteta.

Nemačka ima vrlo izraženi interes za stabilnost u ovom regionu. Mi svakako možemo očekivati od Nemaca dve stvari - najpre da Nemačka podstakne naše približavanje Evropskoj uniji, i druga jako važna stvar, problem Kosova. Mi očekujemo da Nemačka istraje u politici rešenja u kojoj, kao što je kancelarka Merkelova rekla, neće biti ni dobitnika ni gubitnika", rekao je Pribićević.

Priprema odluka

Nemačka će tokom narednih šest meseci, čak i ako se neke odluke ne budu donosile u tom periodu, valjano te odluke pripremiti, smatra Svilanović.

"Oni imaju znanje, imaju ekspertizu koju nemaju sve zemlje regiona, sve zemlje iz EU, Nemačka ima tu vrstu ekspertize. Tako da ja imam velika očekivanja, ali ne znam da li će oni želeti da naprave taj korak i da možda pripreme sve odluke i ako ih ne budu donosili. Govorim vrlo konkretno, da je pred nama nastavak procesa u vezi s Kosovom, pred nama je formiranje demokratske vlade posle izbora, dakle to su ozbiljna iskušenja i ja verujem da će Nemačka sa svoje strane učiniti koliko može da pomogne", kaže Svilanović.

Zanimljivo je da s predsedavanjem EU Nemačka predsedava i grupom najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije, G8. Jedan od glavnih ciljeva tokom perioda predsedavanja za Nemačku će biti i pomoć i podrška Africi i borba protiv terorizma i suzbijanje prekograničnog kriminala.

U drugoj polovini godine predsedavanje Unijom preuzima Portugalija, a početkom 2008. Slovenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: