Srbija počela da lobira

Vlada Srbije angažovala je lobističku firmu iz Vašingtona "Barbur, Grifit i Rodžers" BGR da zastupa interese Srbije.

Izvor: B92, Beta

Subota, 07.10.2006.

09:48

Default images

Vlada Srbije platiće američkoj lobističkoj agenciji Barbur, Grifit i Rodžers 360.000 dolara da u vreme raspleta statusa Kosova i saradnje sa Hagom zastupa interese Srbije u Americi. Kako B92 saznaje, ugovor je šestomesečni i važi do januara iduće godine.

Ministar Milan Parivodić koji nije želeo da iznosi detalje ugovora izjavio je za Tanjug da je angažovanje lobista uobičajeno ponašanje zemlje koja vodi računa o sopstvenim interesima.

"Realnost modernog sveta je ta da je Vašington politička prestonica sveta. Sve ozbiljne zemlje i multinacionalne kompanije, i to je njihova obaveza, moraju da imaju nekoga ko će na organizovan način, časno i afirmativno, da promoviše interese onoga ko ih je angažovao. U tom smislu, mi smo angažovali jednu od najboljih PR kompanija u svetu i ja ne vidim zašto se od toga u medijima pravi vest", rekao je Parivodić agenciji Tanjug.

Štampani mediji pišu da je Vlada angažovala agenciju da u narednih šest meseci, u vreme raspleta statusa Kosova i saradnje Srbije sa Hagom, zastupa interese Srbije pred administracijom Džordža Buša.

Mediji su objavili da je Parivodić u ime Vlade potpisao ugovor, prema kojem bi ugledna firma BGR po ceni od 60.000 dolara mesečno trebalo da zastupa interese Srbije u SAD do januara 2009. godine.

Janjić: Ograničeni domet sa zakašnjenjem

Dušan Janjiæ (Beta)
Koordinator Foruma za etičke odnose Dušan Janjić kaže da je uvek dobro imati agenciju koja lobira za nečije interese, ali naglašava da bi mnogo više bilo urađeno da je to država uradila pre tri godine.

"Što se tiče samog izbora agencije, ako uzmemo u obzir posao koji oni treba da obave, to se približava jednom američkom proseku za takvu vrstu posla koji se od njih očekuje. Zapravo, ta agencija će uraditi jedan deo lobiranja, znači bolje informisanje američke države, a sigurno se neće upuštati u nešto što se zove promena stava medija ili neke ozbiljnije kampanje, što će reći da to angažovanje ima ograničen domet", objašnjava Janjić.

Janjić smatra da se sada ništa bitno se ne može uraditi i da je ovo samo popravljanje situacije i smanjenje štete. "Sada se može očekivati od Amerike da se smanji šrteta od lošeg pregovaranja u domenu decentralizacije da se postignu još bolji rezultati oko ljudskih prava i pogotovu da se isključe najgore opcije, možda da se postigne pozitivan rezultat u ekonomiji", kaže Janjić.

Smajlović: Dobro odabrana agencija

Glavna urednica lista Politika i dobar poznavalac prilika u Americi Ljilja Smajlović smatra da je ova agencija angažovana mnogo ranije i da saradjuje sa američkim Kokusom kojeg je već odavno angažovao srpski predsednik Boris Tadić.

Ona ocenjuje da je dobro što je angažovana firma Barbur, Grifit i Rodžers zbog veza koje imaju sa republikancima i predstavnicima Stejt departmenta.

"Koliko sam ja razumela, ta saradnja već postoji. I ova je agencija angažovana sigurno pre nekoliko meseci. Prema tome, meni se inače činilo da postoji na sceni u Americi nekakva uigranost, odjednom su počeli da se javaju senatori i kongresmeni koji su na našoj strani. Mislim da je to već prilično sinhronizovano, i da smo mi zapravo tek sada saznali da to nije ništa spontano i da to ima i nekog plana", objašnjava Smajlovićeva.

BGR i politika u Srbiji

Interesantno je da je list Blic već dovodio u vezu BGR sa političkim životom Srbije i to kada je reč o saradnji te agencije sa Srpskom radikalnom strankom.

List piše da im je tada rečeno da ta firma zastupa "Pink internešenel“, a to je firma Željka Mitrovića, vlasnika RTV „Pink“.
Blic je ranije pisao da Vlada nije izdvajala ni dolar kada je reč o angažovanju lobi agencija. Za razliku od njih, kabinet predsednika Srbije je u protekle dve godine angažovao dve agencije - "Isak, Rabin i Šivs“ i "5W PR“.

Upućeni tvrde da lobi firme ponekad naprosto reketiraju vlade manjih zemalja. Leon Smit iz lista "PR World“ je svojevremeno za „Blic Njuz“ objasnio da se vrlo često dešava da su vlade, posebno zemalja u razvoju, stavljene pred svršen čin.

“Predstavnici agencija dolaze i nude im svoje skupe usluge. Ukoliko prihvate predlog, u najboljem slučaju biće objavljeno nekoliko pisama podrške u američkim medijima, ali ako odbiju, sva vrata će im biti zatvorena. Radi se o klasičnom reketu” objašnjava Smit.

Najbolji primeri dolaze iz našeg susedstva - Hrvatska je posle odbijanja ponude predstavnika BGR bila skrajnuta na margine američke spoljne politike, što se oslikalo u drastičnom padu njenog imidža u SAD.

Njihovi susedi Slovenci su na vreme naučili lekciju, pa su za lobiranje u Americi unajmili Boba Dola i njegovu agenciju "Verner Lipfert“. Hrvatski mediji tvrde da se Hrvatska može oprostiti od bilo kakve američke pomoći, a kao razlog za to navodi se incident sa BGR.

“Naši jednostavno nisu shvatili da u politici nema ljubavi, već samo interesa i novca. Zato je bolje ćutati i plaćati nego se praviti pametan”, poručivali su iz Zagreba.

Ko je BGR?

Agencija "Barbur, Grifit i Rodžers", kako navodi na svom sajtu, jedna je od vodećih agencija u oblasti lobiranja u politici i ekonomiji u SAD i širom sveta.

"Barbur, Grifit i Rodžers“ sebe opisuje kao proaktivnu, kreativnu i agresivnu u traženju rešenja.

Kompaniju je 1991. godine osnovao republikanac Hejli Barbur, sada guverner Misisipija. U 2001. ekonomski časopis „Forčun“ ocenio ih je kao najjaču američku lobističku firmu. Na Balkanu su radili za makedonsku i crnogorsku vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: