Nastavak suđenja "strojevcima"

Danas je u Novom Sadu nastavljeno suđenje optuženima za upad na antifašističku tribinu 9. novembra 2005.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 14.09.2006.

15:25

Default images

Saslušanjem veštaka i svedoka u novosadskom Okružnom sudu nastavljeno je suđenje sedamnaestorici mladića koji se terete da su kao članovi neonacističke organizacije Nacionalni stroj izazivali nacionalnu, rasnu i versku mržnju. Njih optužnica tereti da su upadom na tribinu na Filozofskom fakultetu, novembra prošle godine "zlostavljanjem i ugrožavanjem sigurnosti prisutnih izazvali nacionalnu i rasnu mržnju".

Prvi od svedoka koji treba da daju iskaz pred sudskim većem, Zoran Petakov, rekao je da je u salu u kojoj se održavala tribina ušla grupa od petnaestak mladića, i to na poziv jednog od njih koji je rekao: "'Ajde, ulazite", što je, kako tvrdi Petak, kod njega izazvalo strah za bezbednost prisutnih na tribini. On je potvrdio da je bilo dobacivanja i uvreda kao i bacanja letaka Nacionalnog stroja iako juče i prekjuče niko od okrivljenih nije priznao da je bacao letke ili da je dobacivao, izuzev prvooptuženog Gorana Davidovića koji je rekao da je polemisao, ali samo sa govornikom tribine profesorom Milenkom Perovićem.

Davidovićev advokat Jovan Čulajević kaže da je normalno da svako kaže ono što je video, ali da sud treba da proceni šta je tačno: "On je svedok u tom postupku, on normalno da je kao oštećeni zainteresovano lice i za mene je normalno da takvo lice iznosi neku verziju događaja onako kako je video. Ne kažem da on to radi svesno, on je jednostavno tako video situaciju i tako je iznosi".

Petakov je rekao da ga je Davidović, nakon što ga je uhvatio za duks na kojem je pisalo "No nazis", pitao "Šta je ovo" i ošamario ga.

Suđenje se nastavlja sutra, daljim saslušanjem svedoka.

"Išao sam da se tučem, ne na tribinu"

Okrivljeni Vladan Tanasić potvrdio je tačnost iskaza koji dao pred istražnim sudijom, kada je rekao da je "sa grupom od dvadesetak mladića u crnim jaknama pošao ispred Filozofskog fakulteta, gde je trebalo da dođe do tuče sa drugom grupom mladića".

"Išao sam da se tučem, a ne na tribinu. Na fakultet sam ušao prateći grupu, pošto do tuče nije došlo jer se druga grupa mladića nije pojavila. Nisam čuo šta profesor Perović govori i ubrzo sam izašao iz sale jer me tribina nije zanimala", rekao je on.

Tanasić je kazao i da je u grupi mladića prepoznao trojicu okrivljenih, dok ostale nije mogao da prepozna zbog mraka. Takođe, on je rekao da se grupa pre ulaska "dogovorila da dođe do dijaloga u sali i da govori Goran Davidović".

On je odbacio pripadnost organizaciji Nacionalni stroj, rekavši da pre odlaska na tribinu uopšte nije ni znao šta je to.

"Strojevci" su okrivljeni da su 9. novembra 2005. izazivali nacionalnu, rasnu i versku mržnju, upavši na tribinu i maltretirajući govornike i prisutne. Nacionalni stroj je posle tih dešavanja u izveštaju novosadske policije o delovanjima ekstremista okarakterisan kao neonacistička organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: