Kako trošiti privatizacione prihode

Mlađan Dinkić kaže da NIP neće uticati na inflaciju, jer će biti usmeren na kapitalne investicije, a ne u ličnu potrošnju.

Izvor: B92

Nedelja, 06.08.2006.

12:19

Default images

Ministar finansija kaže da je Nacionalnim investicionim planom predviđeno da se do kraja 2007. investira 1,2 milijarde evra iz privatizacionih prihoda, od čega 400 miliona u ovoj i 800 miliona evra u narednoj godini. Srbija će u 2006. godini imati 1,85 milijardi evra privatizacionih prihoda, što je daleko više od prognoze, koja se pre prodaje Mobija kretala između 1,1 i 1,3 milijarde evra.

"Napravljen je sistem višestruke kotrole u trošenju novca iz NIP-a u koje će učestovati predstavici Vlade Srbije, predsednika Srbije i nezavisni stručnjaci. Uspeli smo da 'ukočimo' inflaciju u poslednja dva meseca i sad je sasvim izvesno da ćemo ostvariti projektovanu jednocifrenu inflaciju", rekao je srpski ministar finansija Mlađan Dinkić.

Stamenković: Inflacija oko 12 odsto

"Ne verujem da ćemo imati jednocifrenu inflaciju, ali verujem da će biti osetno niža od prošlogodišnje i u ovom trenutku se prognoza od oko 12 odsto čini realna", rekao je ekonomista Stojan Stamenković.

On je kazao da je u strukturi julske inflacije od minus 0,1 odsto, efekat sezonskog pada cena poljoprivrednih proizvoda bio oko minus 0,6 procenata, porast svih ostalih cena iznosio oko 0,5 odsto i ocenio da će i u avgustu biti slična situacija.

"Kada bi do kraja godine ostala osnovna inflacija od oko 0,5 odsto mesečno, to bi još davalo neke šanse za jednocifrenu inflaciju, ali ja sumnjam da to može da se održi", naglasio je Stamenković koji je saradnik Ekonomkog instituta.

"Problem sa inflacijom u Srbiji je što NBS ne može monetarnom politikom da utiče na sve cene", kazao je on, navodeći da postoje jake monopolske strukture i u proizvodnji i u trgovinskim lancima, i to upravo za proizvode čija je potrošnja neelastična, odnosno za kojima ne opada tražnja pri povećaju cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: