Vukojevića ubio Kalinić?

Svedoka-saradnika Zorana Vukojevića verovatno ubio Sretko Kalinić, član Zemunskog klana. Policija nije znala da je Pović duže u Beogradu

Izvor: B92

Petak, 09.06.2006.

07:30

Default images

Blic, pozivajući se na svoje izvore, piše da nađeni tragovi i način na koji je ubijen Vukojević, zaštićeni svedok na suđenju za ubistvo premijera Srbije, ukazuju na to da je njegovo ubistvo delo Sretka Kalinića. List podseća da je i Vukojević jednom istražnom sudiji rekao da mu je Mile Luković ispričao da je sa izvesnim Belim, što je Kalinićev nadimak, učestvovao u svim ubistvima.

Izvor blizak pravosuđu i policiji, na koji se poziva list, rekao je i da su istražni organi posle likvidacije Vukojevića krenuli tragom njegove izjave i saznali da su Kalinićevi zaštitni znaci bili korišćenje vatre i kiseline u likvidacijama žrtava, zbog čega ga je istraga i dovela u vezu sa ubistvom Vukojevića. Policija smatra da je Vukojevića na prevaru izmamio Zoran Pović, s kojim je, navodno, bio u dobrim odnosima. "Vukojević se plašio samo Kalinića, koji je iz Bosne i Hercegovine doneo pravi arsenal za mučenje i iživljavanje nad žrtavama, između ostalog lance kojima su mučeni biznismen Milija Babović i Suvad Musić iz Novog Pazara, koje su svojevremeno oteli članovi Zemunskog klana", kaže izvor Blica.

Dušan Krsmanović, optužen za brojna ubistva i otmice, na suđenju je izjavio da su Musića oteli po nalogu Spasojevića zbog 500.000 evra otkupa. Miliju Babovića su odveli u selo Vilovo, gde ga je Kalinić vezivao lisicama i lancima u neprirodnom položaju. Kalinićeva karakteristika je, prema njegovim rečima, sadističko iživljavanje, što najbolje pokazuje ubistvo Zorana Savića iz Požarevca, jer se veruje da ga je Kalinić ubio, a potom spalio ili polio kiselinom.

Kalinićevo ime dovođeno je u vezu sa ubistvom braće Sredoja i Zorana Šljukića, Dušana Spasojevića, Jovana Guzijana, Radeta Cvetića i Todora Gradaševića. Osumnjičen je da je 16. februara 2003. planirao da puca na Đinđića kod Bubanj Potoka, da je za atentat 12. marta nabavio automatsko oružje i bio s Lukovićem u Ulici admirala Geprata, u slučaju da je trebalo pružiti vatrenu podršku, a osumnjičen je i da je učestvovao u ubistvu Branislava Lainovića.

Kalinić je od akcije Sablja u bekstvu.

Jočić najavio nova hapšenja

Ministar policije Dragan Jočić je za Večernje novosti izjavio da su odbegli pripadnici Zemunskog klana izuzetno mobilni, da vrlo kratko borave na jednom mestu, da izlaze iz zemlje neopaženo, van graničnih prelaza, i da su im odredišta verovatno u blizini, odnosno da se skrivaju u zemljama u okruženju. "Da je policija aktivna u pokušaju njihovog lociranja i hapšenja svedoči to da je policija locirala Dejana Milenkovića u Grčkoj i Ninoslava Konstantinovića u jednoj zemlji na severu Evrope", kaže Jočić.

Jočić je dodao da je policiji veoma stalo da nađe ubicu Zorana Povića, ali nije želeo da iznosi više detalja navodeći da bi to štetilo istrazi. Na pitanje kako se moglo desiti da policija sazna da je Pović u Beogradu tek pošto je ubijen, ministar je odgovorio da policija nije imala saznanja da je on duže u Beogradu. U vezi s nagađanjima da su braća Simović i još neki begunci viđeni u Beogradu, Jočić kaže da je Beograd za njih najnebezbednije mesto da bi stalno boravili ovde.

Ministar je najavio i razračunavanje sa organizovanim kriminalom i najavio nova hapšenja. Velike akcije i hapšenja uslediće i narednih dana. U akciji Mobtel privedeno je 36 osoba, a država je oštećena za 13,1 miliona dinara. Kod stečajne mafije, kad je reč samo o C marketu, ukupna šteta za državu prelazi 22 miliona evra, drumska mafija uzimala je 15 miliona evra godišnje i tako 15 godina, a priveli smo više od 50 osumnjičenih", kaže Jočić.

Ministra je komentarisao i depešu o beleženju prelazaka granice. "Napominjem da je osnovni zadatak granične policije da evidentira sve osobe koje prelaze granicu. Cilj depeše je podizanje nivoa bezbednosti i kontrole putnika koji prelaze državnu granicu. Za sada nemamo adekvatnu tehničku opremu koja omogućava mehaničko učitavanje putnih isprava. U zemljama Evropske unije, ako niste članica Unije, svakom putniku biva skeniran pasoš i fotografiše se vozilo. To ide u centralnu bazu podataka i uvek imaju evidenciju ko je ušao, a ko izašao. Kao dodatan razlog navodi se i slučaj stranog funkcionera susedne države koji je prešao našu granicu i ušao u Srbiju a da to nije evidentirano. Imao je saobraćajnu nesreću, a njegov saputnik je poginuo. Značajan razlog kontrole prelaska granice je i saradnja s Hagom. Depeša ne znači kontrolu političara, niti kontrolu ljudi koji su na javnim funkcijama", pojasnio je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: