"Želimo da pomognemo srpskoj vladi"

Havijer Solana kaže da Brisel želi da što više pomogne srpskoj vladi kako bi se ponovo uspostavili tesni odnosi sa EU.

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2006.

08:47

Default images

Ministri EU ponovili su da žele da se pregovori sa SCG, koji su odloženi zbog neispunjavanja haške obaveze, što pre nastave i okončaju, ali da Beograd mora da ispuni ključni uslov – da Ratko Mladić bude neodložno izveden pred lice pravde.

Agencija Beta prenosi da su Francuska i Velika Britanija smatrale da u situaciji gde vlast u Srbiji nije ispunila obećanje, ne treba biti tolerantan prema Beogradu. Međutim, Havijer Solana kaže da ima razumevanja za situaciju u kojoj se Srbija nalazi: "Želim da budem veoma otvoren prema narodu Srbije i da kažem da je stav EU i moj stav da moramo što više pomoći srpskoj vladi i srpskom narodu. Oni prolaze kroz teške trenutke i mi želimo da oni prevaziđu tu situaciji i ponovo uspostave tesne odnose sa Unijom, a takve odnose veoma snažno želimo da gradimo sa Beogradom."

Koštunica završio posetu Berlinu

Srpski premijer sa nemaèkom kancelarkom (FoNet)
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je na kraju političkog dela posete Nemačkoj da su njegovi sagovornici pokazali visok stepen poznavanja i razumevanja problema sa kojima se trenutno suočava Srbija.

Sažimajući sadržaj razgovora u Berlinu, Koštunica je posebno ocenio da "postoji pozitivno raspoloženje i nastojanje da se razume koliko je za Srbiju važan nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa EU", koji su prekinuti zbog toga što Haškom tribunalu nije izručen optuženi general vojske bosanskih Srba Ratko Mladić.

Koštunica je u podne završio posetu Berlinu i otputovao u glavni grad savezne pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, Diseldorf, gde će razgovarati sa predsednikom pokrajinske vlade Jirgenom Ritgersom i predstavnicima privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: