O novom zakonu o crkvama

Novim zakonom o crkvama legitimizira se politička uloga crkve, a Srbija vraća za oko 200 godina unazad, ocenjeno na javnoj raspravi.

Izvor: B92

Subota, 15.04.2006.

15:16

Default images

Predlog zakona o crkvama i verskim zajednicama, o kom će Skupština Srbije raspravljati sledeće nedelje, ozbiljno narušava domaći pravni sistem jer Vlada njime prenosi na crkvu čitav niz ovlašćenja, čime ona postaje paradržavna organizacija, upozoravaju učesnici tribine koju je organizovao Socijaldemokratski klub i Fridrih Ebert fondacija.

Antropologinja Zagorka Golubović je na javnoj raspravi o tom predlogu rekla da se Predlogom zakona o crkvama i verskim zajednicama promoviše teokratija, a ne demokratija. Takvim zakonom legitimizuje se državotvorna i politička uloga crkve, kaže  Zagorka Golubović i upozorava da sveštena lica predloženim zakonom dobijaju status privilegovane oligarhije jer država ne može da ograniči njihova politička prava u vršenju službe.

"Verska služba je potpuno nezavisna. Amfilohije Radović je imao puno pravo da na sahrani Zorana Đinđića drži politički govor, a i mnogi sveštenici, ako ste ikada bili u crkvi, a ja zbog familije nekada idem, drže političke govore. Sve što kažu i što bi moglo da bude zakonski sankcionisano zakonski se ne odnosi na njih", kaže ona.

Profesor Filološkog fakulteta Ljubiša Rajić smatra da crkva, sa pravnog aspekta, dobija eksteritorijalan status, a uvodi se i načelo cenzure, koja nije postojala ni u vreme komunizma. "Ministar hoće da vrati istoriju nazad bar jedno 80 ili 90 godina, pozivajući se na zakone koji su važili pre Drugog svetskog rata, hoće da prebriše 80 godine razvoja Evrope, ne samo Srbije", kaže Rajić.

Profesor Filozofskog fakulteta Milan Vukomanović ukazao je i na diskriminaciju pri registraciji verskih zajednica, iako se zakonom predviđa njihova jednakost pred zakonom. On ističe da je teško uskladiti jednakost s privilegijama Srpske pravoslavne crkve i dodao da je pisac zakona bio na tantalovim mukama da uskladi neuskladivo, odnosno da u zakon uvrsti princip jednakosti verskih zajednica, ali i da obezbedi privilegovan status tradicionalnim crkvama, posebno SPC.

Upozorenja i insistiranje

Status verskih zajednica tim zakonom bi trebalo da, posle 60 godina, bude regulisan. Iako su Savet Evrope, brojne domaće nevladine organizacije i neke verske zajednice tražile privremeno povlačenje Predloga zakona iz skupštinske procedure radi javne rasprave, ministar vera Milan Radulović odgovara da Vlada nema nameru da odloži njegovo donošenje.

SE je u prvoj analizi predloženog zakona Vladi kao predlagaču zamerio na nepoštovanju standarda te organizacije. Venecijanska komisija, kao telo SE, između ostalog je preporučila da diskreciona ovlašćenja ministra vera budu ograničena, da slobode neregistrovanih verskih grupa budu veće i da pravni status kanonskih zakona bude preciziran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: