"Kosovska knjiga žrtava"

Fond za humanitarno pravo počeo sa radom na dokumentu koji bi trebalo da obuhvati popis svih stradalih na Kosovu od 1998-2000. godine.

Izvor: B92

Utorak, 04.04.2006.

16:26

Default images

Predsednica Fonda, Nataša Kandić, kaže da je cilj da se što tačnije utvrdi broj žrtava, što od prvog svetskog rata na ovim prostorima nije rađeno: "Da imenom i prezimenom i sa podacima o okolnostima u kojima je došlo do smrti ili nestanka sačinimo "Kosovsku knjigu žrtava" koja neće biti dokument sećanja ili pamćenja prošlosti, nego dokument koji će sprečavati bilo kakve manipulacije"

Nataša Kandić kaže da je najviše žrtava na Kosovu stradalo tokom NATO bombardovanja: "Tu je koncentrisan veliki broj počinjenih ratnih zločina, sa velikim brojem žrtava. Mi unapred idemo sa tezom da bi ukupan broj žrtava mogao iznositi između 12.000 i 13.000, da je broj žrtava Albanaca 9.000-10.000, a da je broj žrtava Srba, Bošnjaka i Roma između 2.000 i 3.000"

Kandićeva kaže da će najteže biti doći do podataka o broju žrtava Roma, ali je zamišljeno da registar može da se dopunjava, jer će uvek biti slučajeva koji nisu obuhvaćeni. Prema njenim rečima ovaj projekat može biti od velike pomoći i za utvrđivanje demografskih gubitaka stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: