SCG: Sud nije nadležan za tužbu BiH

Zastupnici SCG osporavaju nadležnost suda argumentom da u vreme podnošenja tužbe 1993. tadašnja SRJ nije bila članica UN.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 09.03.2006.

07:24

Default images

Teorijski dokazujući nenadležnost, zastupnici SCG Vladimir Đerić i Tibor Varadi pozivali su se na odluku kojom se Sud 2004. oglasio nenadležnim za tužbu SRJ protiv članica NATO-a zbog bombardovanja 1999.

Oni su iz te odluke citirali obrazloženje da SRJ u vreme podnošenja tužbe protiv NATO 1999. nije bila članica UN, statuta Međunarodnog suda pravde, niti Konvencije o genocidu, što su nužni uslovi za nadležnost suda. SCG je u svetsku organizaciju primljena tek 1. novembra 2000, podsetili su zastupnici SCG. 

U pokušaju da izdejstvuju odluku suda posle koje dokazi Sarajeva o genocidu ne bi ni bili razmatrani, predstavnici SCG su istakli da bivša SRJ nije bila pravna naslednica SFRJ, i pozvali se na odluku MSP iz 2004. u kojoj se najviša svetska pravosudna institucija upravo iz tog razloga proglasila nenadležnom da sudi NATO zemljama po tužbi Beograda za nezakonitu upotrebu sile.

U popodnevnom delu suđenja, profesor Radoslav Stojanović, glavni pravni zastupnik SCG u sporu po ovoj tužbi, detaljno je govorio o srpskim nacionalnim pokretima i težnjama u 20. veku, objašnjavajući pojam "Velike Srbije" i geneze srpske nacionalne ideje. On je pobijao tezu o nameri stvaranja "Velike Srbije".

Juče se sudskom veću najpre obratio Radoslav Stojanović i govorio o potrebi pomirenja i vansudskog rešavanja spora. Tokom rata u BiH počinjeni su teški zločini, rekao je Stojanović, ali i podsetio da se za te zločine sudi pojedincima pred Međunarodnim krivičnim sudom i nacionalnim sudovima.

Profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević izjavio je za B92 da je osporavanje nadležnosti Međunarodnim sudom pravde u Hagu verovatno najjači argument pravnog tima Srbije i Crne Gore.

"Najjača tačka odbrane je ono što se može napadati, a da se pri tom ponašate kao pravnik bez emocija, najpre se može napadati nadležnost, jer imate taj presedan da je sud proglasio da je nenadležan u slučaju tužbe protiv država NATO-a. Sud bi prema tome morao u tom pogledu da bude dosledan, ako tu nema nekog detalja, a videćemo da li ga ima", rekao je za B92 Dimitrijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: