Beč i Beograd o Mobtelu

Premijer Srbije i vicekancelar Austrije dogovorili se o formiranju mešovite grupe radi rešavanja situacije u Mobtelu.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2006.

08:37

Default images

Hubert Gorbah je podržao predlog Vojislava Koštunice i izjavio da je potrebno naći rešenje koje bi zadovoljilo interese austrijskih investitora u Mobtelu, saopšteno je iz Vlade posle sastanka, a dodaje se da je Gorbah pokazao razumevanje za pravnu dimenziju aktivnosti Vlade Srbije u slučaju Mobtel, koje nisu usmerene prema austrijskim investitorima.

U Vladi nije bilo moguće dobiti pojašnjenje o ovlašćenjima i zadacima mešovite radne grupe.

"Situacija sve konfuznija"

Urednik magazina Ekonomist Mijat Lakićević kaže da je veoma teško komentarisati rezultate sastanka i da je situacija sve konfuznija. "Prema informacijama koje javnost za sada ima, ne zna se tačno kakav će zadatak radna grupa imati. Slučaj Mobtel već je pokrenut pred domaćim sudovima, tu je i međunarodna arbitraža u Cirihu, a sad imamo i treći sud. Ne znam šta će raditi prva dva suda ako će austrijsko-srpska radna grupa odlučivati", kaže Lakićević.

"Slučaj Mobtel može izazvati pogoršanje odnosa sa Austrijom, pa je zato Koštunica ipak odlučio da primi predstavnike Vlade Austrije. Imam utisak da Vlada pokušava da vadi kestenje iz vatre i popravi štetu koju je napravila, ali nisam siguran da ta šteta može biti ispravljena tako. Pitanje je koliko se može dobiti i koliko se može izbeći korupcija pregovorima koji se u suštini vode iza zatvorenih vrata. Mislim da će sumnje posle takvog rada biti i veće", kaže Lakićević.

"Koalicija s PSS-om ostaje"

Funkcioneri Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine Borislav Novaković i Bojan Kostreš izjavili su da njihova koalicija s Pokretom snaga Srbije neće biti preispitana bez obzira na optužbe i afere u vezi s liderom PSS-a Bogoljubom Karićem.

Borislav Novaković je izjavio da ne postoji nijedan razlog za raskidanje koalicije sve dok postoje samo krivične prijave, a sudski proces nije dovršen.

Kostreš je rekao da jedan čovek ne čini partiju i da mu optužbe protiv Karića deluju kao medijska hajka Vlade Srbije. "To što je optužen i dalje ne znači da je kriv. Ako jeste, neka odgovara, ali ne znači da PSS, koji je na izborima osvojio šest odsto glasova i ima sedam poslanika u Skupštini Vojvodine, treba da bude izbačen iz vlasti", rekao je Kostreš, piše Dnevnik.

U Skupštini Vojvodine većinu ima koalicija koju čine DS, LSV, PSS i Savez vojvođanskih Mađara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

22 h

Podeli: